Ν. Χριστοδουλίδης: «Μεταφέρονται μηνύματα από την τουρκική πλευρά για κινητοποίηση στο Κυπριακό»

Ν. Χριστοδουλίδης: «Μεταφέρονται μηνύματα από την τουρκική πλευρά για κινητοποίηση στο Κυπριακό»

«Ευελπιστώ να καταλήξουμε στην επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης

Μεταφέρονται μηνύματα από τουρκικής πλευράς για την ανάγκη να υπάρξει κινητοποίηση στο Κυπριακό, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι όλα αυτά η κυπριακή πλευρά θα τα δει στην πράξη μέσα από την ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους και ερωτηθείς αν έχει ενημερωθεί για τις επαφές που είχαν Ευρωπαίοι ηγέτες με τον Τούρκο πρόεδρο, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε: «Έχω ενημερωθεί για τις πλείστες των συναντήσεων, θα έχω και αύριο ενημέρωση από κάποιους Ευρωπαίους ηγέτες. Τα μηνύματα έχουν μεταφερθεί. Είναι σημαντικό, κρατώ το γεγονός ότι η δική μας πρωτοβουλία, η δική μας προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών έχει οδηγήσει και σε κινητοποίηση τη διεθνή κοινότητα, έχουν μεταφερθεί τα μηνύματα στον κ. Ερντογάν. Σημειώνω, επίσης, το γεγονός ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για επανεργοποίηση της ευρωπαϊκής της προοπτικής, κάτι που περνά μέσα και από τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Είχα μιλήσει για τρία ορόσημα, τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, έχουμε μπροστά μας πλέον τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ και ευελπιστώ να καταλήξουμε σε αυτό που είναι το βασικό ζητούμενο για το οποίο δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε, την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Θεωρώ, επίσης, σημαντική τη Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Γνωρίζετε ότι έχει αλλάξει η διαδικασία, πλέον το ψήφισμα, όσον αφορά τις συζητήσεις ήταν μια φορά τον χρόνο, εκεί που ήταν κάθε εξάμηνο – το γεγονός ότι υπήρξε από το Συμβούλιο Ασφαλείας αυτή η ξεκάθαρη τοποθέτηση και για την επανέναρξη των συνομιλιών και για τον διορισμό απεσταλμένου και για τη μορφή λύσης του Κυπριακού στέλνει μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε και τις προσπάθειες μας».

Σε ερώτηση αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι η Αγκυρα φαίνεται να είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «μεταφέρονται μηνύματα από τουρκικής πλευράς για την ανάγκη να υπάρξει κινητοποίηση στο Κυπριακό. Όλα αυτά εμείς θα τα δούμε στην πράξη μέσα από την ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών».

Ερωτηθείς αν έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για πραγματοποίηση συνάντησης του ιδίου με τον ΓΓ των ΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, τον προσεχή Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε «έτοιμος να συμμετάσχει σε μια τέτοια συνάντηση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT