Φρέντι Μπελέρης: Απορρίφθηκε το νέο αίτημα αποφυλάκισης

Φρέντι Μπελέρης: Απορρίφθηκε το νέο αίτημα αποφυλάκισης

«Τα αλβανικά δικαστήρια παραβιάζουν τα άρθρα 3, 5 και 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εκ νέου απόρριψη των αιτημάτων για την αποφυλάκιση και το δικαίωμα της άσκησης των δημαρχικών υποχρεώσεων του Φρέντι Μπελέρη, προχώρησε το Εφετείο του Ειδικού Δικαστηρίου στα Τίρανα.

Μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης, κοινή συνέντευξη Tύπου έδωσαν ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Δικηγόρων Χωρίς Σύνορα, Πατρίκ Χενρί, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Ι.Π. Μεσολογγίου, Χρήστος Παΐσιος.

Ειδικότερα, ο Πaτρίκ Χενρί σημείωσε πως με τις αποφάσεις για την άρνηση αποφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη, τα αλβανικά δικαστήρια παραβιάζουν τα άρθρα 5 και 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πρόσθεσε δε πως δεν υπάρχουν κίνητρα εγκατάλειψης της χώρας από τον Φρέντι Μπελέρη, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή άλλα εχέγγυα μέτρα που αποτρέπουν τη φυγή.

Αναφερόμενος στη θέση του δικαστηρίου ότι η αποφυλάκιση Μπελέρη εγκυμονεί κινδύνους αλλοίωσης στοιχείων της δικογραφίας, είπε ότι αυτό δεν ευσταθεί από τη στιγμή που μόνο ένας μάρτυς κατέθεσε εναντίον ενώ οι άλλοι υπέρ.

Παράλληλα, ήταν κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις τέλεσης νέου ποινικού αδικήματος από τον Μπελέρη και έκρινε δυσανάλογο το μέτρο φυλάκισης καθώς από τους 30 και πλέον κατηγορούμενους για εκλογικό αδίκημα, μόνο ο Μπελέρης κρατείται προφυλακισμένος.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Βερβεσός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαiωμάτων, το οποίο κρίνει παράνομη την παρεμπόδιση αξιωματούχου για να ασκήσει τα καθήκοντά του σε περίπτωση που δεν υπάρχει τελεσίδικη και αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Πηγή: ΕΡΤ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT