Γεραπετρίτης: Εκτός συζήτησης η λύση δυο κρατών στην Κύπρο

Γεραπετρίτης: Εκτός συζήτησης η λύση δυο κρατών στην Κύπρο

Ο υπουργός Εξωτερικών τοποθετήθηκε με αφορμή την ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ απ' όπου ζήτησε αναγνώριση των Κατεχομένων

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aπάντηση στον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κάλεσε τη δεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τα Κατεχόμενα, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ενώπιον εκπροσώπων ελληνοαμερικανικών οργανισμών στη Νέα Υόρκη.

«Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής σε σχέση με την Κύπρο, η οποία είναι κορυφαία μας προτεραιότητα σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας. Είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την κυπριακή κυβέρνηση όσον αφορά την προώθηση της ιδέας μιας ενωμένης Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στηρίζουμε αναφανδόν τη λύση ενός ενιαίου κράτους που θα βασίζεται σε μια διζωνική δικοινωνική ομοσπονδία. Σχέδια για λύση δύο κρατών είναι εκτός συζήτησης», τόνισε ο Ελληνας ΥΠΕΞ. 

Μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στον γενικότερο κύκλο των επαφών που πραγματοποιεί η ελληνική αντιπροσωπεία, αλλά και στη συνάντηση που είχε λίγο νωρίτερα με τον Χακάν Φιντάν.

«Την εβδομάδα που θα βρισκόμαστε εδώ στη Γενική Συνέλευση, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε μια σειρά από αντιπροσωπείες κρίσιμων για την ελληνική διπλωματία κρατών-μελών, με σημαντική διεθνή θέση. Μεταξύ αυτών, είδα και σήμερα το πρωί, τον Τούρκο ομόλογό μου, τον υπουργό Εξωτερικών, για την προετοιμασία της ημερήσιας διάταξης και των χρονοδιαγραμμάτων της αυριανής συνάντησης των δύο ηγετών εδώ στη Νέα Υόρκη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το τετ-α-τετ των δύο υπουργών έγινε εν όψει της συνάντησης που θα έχει αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ερντογάν στον ΟΗΕ: Ζήτησε να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ και να αποκτήσει διπλωματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με αυτήν τη χώρα», δήλωσε νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος.

Αναφερόμενος, δε, ειδικότερα στην UNFICYP, ο Τούρκος ηγέτης υποστήριξε ότι η Αγκυρα «περιμένει» από την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο να τηρεί «στάση ουδετερότητας», ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι το προφίλ αυτής της δύναμης «έχει πληγεί» και ότι κινδυνεύει να πληγεί ακόμη περισσότερο. 

Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι εκείνη έχει υποχρεώσεις έναντι της Τουρκίας που θα πρέπει να εκπληρώσει αλλά και μια αμφίθυμη συμπεριφορά την οποία θα πρέπει να εγκαταλείψει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή