Μητσοτάκης στη MED9: Η Ε.Ε. αποφασίζει ποιος μπαίνει, όχι οι διακινητές

Μητσοτάκης στη MED9: Η Ε.Ε. αποφασίζει ποιος μπαίνει, όχι οι διακινητές

Στην κλιματική κρίση, το μεταναστευτικό και την οικονομική διακυβέρνηση αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συνόδου MED9 στη Μάλτα

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κλιματική κρίση, το μεταναστευτικό και την οικονομική διακυβέρνηση αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής MED9 στη Μάλτα.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι υπάρχει πρόοδος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τόνισε ότι πρέπει τα ευρωπαϊκά κράτη και όχι οι διακινητές να αποφασίσουν ποιοι θα μπαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ποιοι όχι.

«Ως κυρίαρχα κράτη αλλά και ως μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, να ασκήσουμε ένα δικαίωμα το οποίο δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε σε διακινητές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε δε την απόλυτη συμφωνία του με όσα ανέφεραν η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για τη στήριξη του σχεδίου δράσης 10 σημείων που συνέταξε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μητσοτάκης στη MED9: Η Ε.Ε. αποφασίζει ποιος μπαίνει, όχι οι διακινητές-1
AP Photo

«Είναι πιο ασφαλές να μπορέσουν τα κράτη να διασφαλίσουν ότι οι βάρκες δεν θα ξεκινούν από τις ακτές προς τη Μεσόγειο για να αποφύγουμε τέτοια φαινόμενα», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στις σχέσεις με την Τουρκία και στη θέσπιση κριτηρίων για τους αιτούντες άσυλο.

«Να έχουμε κοινή γραμμή», είπε και σημείωσε πως πρέπει «να παρέχουμε και τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να έρθουν να βοηθήσουν και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της Ευρώπης αλλά με τους δικούς μας όρους».

Συμπλήρωσε επίσης πως «πρέπει να επικεντρωθούμε στους επαναπατρισμούς και να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που δεν δικαιούνται άσυλο θα επιστρέφουν στη χώρα καταγωγής τους. Τέλος, φυσικά, πρέπει να εστιάσουμε στις νόμιμες οδούς για μετανάστευση», υπογράμμισε.

«Να δράσουμε άμεσα για την κλιματική κρίση»

Για την κλιματική κρίση, ο Ελληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο για την υποστήριξή τους στην Ελλάδα. Δήλωσε ότι «είχαμε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι με έντονες πυρκαγιές και πλημμύρες» και επισήμανε ότι η κλιματική κρίση επηρεάζει τη Μεσόγειο με δυσανάλογο τρόπο.

«Θα πρέπει να μας κάνει να δράσουμε άμεσα. Χαίρομαι που συμφωνείτε με το περιεχόμενο της επιστολής που σας έστειλα που λέει ότι πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε για πιο ολοκληρωμένη συνεργασία και σε θέματα πρόληψης.

Μητσοτάκης στη MED9: Η Ε.Ε. αποφασίζει ποιος μπαίνει, όχι οι διακινητές-2
AP Photo

«Να διασφαλίσουμε ισορροπία μεταξύ της ατζέντας μας για τη μακροπρόθεσμη άμβλυνση του προβλήματος και τη βραχυπρόθεσμη λύση των συνεπειών από την κλιματική κρίση. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τέτοια ισορροπία», σημείωσε και έθιξε το θέμα των ευρωπαϊκών κεφαλαίων για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, αυτός είναι ο μόνος τρόπος που εξασφαλίζει μελλοντικά την πράσινη μετάβαση. Επισήμανε ότι όταν προκύπτουν τέτοιες καταστροφές σε ορισμένες χώρες το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται και έφερε ως παράδειγμα τη Λιβύη όπου είχαν 20.000 θανάτους από την ίδια κακοκαιρία που έπληξε την Ελλάδα.

«Αυτή είναι η διαφορά στο τι προκαλεί η κλιματική αλλαγή όταν πλήττει μια καλά οργανωμένη χώρα έναντι μιας χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα», υπογράμμισε.

«Ευελιξία στη διαμόρφωση της δημοσιονομικής πολιτικής»

Για την οικονομική διακυβέρνηση τόνισε πως δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, τα οποία ανάγκασαν ορισμένες «χώρες να προβούν σε πολύ απότομη δημοσιονομική προσαρμογή», με αποτέλεσμα πολύ μεγαλύτερη ύφεση.

«Να επιστρέψουμε στην πρόταση της Επιτροπής που δίνει ευελιξία στα κράτη να μπορούμε να διαμορφώνουμε τη δική μας δημοσιονομική προσαρμογή και να έχουμε επενδύσεις για να υπερασπιστούμε την αυτονομία μας», είπε μεταξύ άλλων.

Μητσοτάκης στη MED9: Η Ε.Ε. αποφασίζει ποιος μπαίνει, όχι οι διακινητές-3
AP Photo

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για τις κρίσιμες επενδύσεις που απαιτούνται «ώστε να προστατεύσουμε τη στρατηγική αυτονομία μας, είτε πρόκειται για την άμυνα είτε μιλάμε για σημαντικές συλλογικές επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση».

Σε διαφορετική περίπτωση, «θα βρεθούμε σε μία θέση όπου άλλες χώρες ή άλλες μεγάλες ομάδες κρατών θα κάνουν αυτές τις επενδύσεις, ενώ εμείς θα υφιστάμεθα περιορισμούς από τους δημοσιονομικούς κανόνες που επιβάλλουμε στους εαυτούς μας», πρόσθεσε.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός ευχήθηκε τα καλύτερα στην Κύπρο για την επόμενη συνάντησή τους και είπε ότι η σημερινή σύνοδος ήταν επιτυχής και παραγωγική μορφή συνεργασίας.

Παρακολουθήστε όσα ανέφεραν οι ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή