Δένδιας από Αγιο Ευστράτιο: Θα υπερασπιστούμε και την έσχατη βραχονησίδα της πατρίδας μας

Δένδιας από Αγιο Ευστράτιο: Θα υπερασπιστούμε και την έσχατη βραχονησίδα της πατρίδας μας

«Ενα νησί - σύμβολο εθνικής συμφιλίωσης και τοπόσημο υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας στο Αρχιπέλαγος, όπου πάλλεται ιστορικά η καρδιά της Ελλάδας», ανέφερε στο Χ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας στις εκδηλώσεις για την 111η Επέτειο της Απελευθέρωσης του Αγίου Ευστρατίου.

Στην ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Αμυνας ανέφερε: «Στον Αγιο Ευστράτιο, για την 111η Επέτειο της Απελευθέρωσης. Ενα νησί – σύμβολο εθνικής συμφιλίωσης και τοπόσημο υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας στο Αρχιπέλαγος, όπου πάλλεται ιστορικά η καρδιά της Ελλάδας».

Η ομιλία του κ. Δένδια

«Πανοσιολογιότατε, κυρία δήμαρχε, στρατηγέ, αγαπητοί εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι,

Νιώθω μεγάλη τιμή και μεγάλη χαρά, που συμμετέχω σήμερα στον εορτασμό της Επετείου Απελευθέρωσης του Αγίου Ευστρατίου.

Ο Αγιος Ευστράτιος γιορτάζει τα 111 χρόνια από την αποτίναξη του ζυγού, που τον κρατούσε μακριά από τον εθνικό κορμό.

Ο εθνικός στόλος και η στρατιωτική αρετή των Ελλήνων κατά την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων, απελευθέρωσαν το νησί από τους Οθωμανούς. Το ενσωμάτωσαν στο αναγεννημένο ελληνικό κράτος.

Η απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου αποτελεί μια από τις ένδοξες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, της ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού, της ιστορίας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα στην πορεία για την εθνική μας ολοκλήρωση.

Γυρνάμε πίσω και κοιτάμε τα γεγονότα, όχι απλώς από ένα τυπικό καθήκον, αλλά γιατί η αναδίφηση στο χθες βοηθά στη δημιουργία έμπνευσης για το αύριο. Βοηθά στο να δανειστούμε αξιολογικούς κώδικες, βοηθά στο να μιμηθούμε συμπεριφορές, γιατί σήμερα, σε μια πολύπλοκη εποχή, το εθνικό καθήκον διευρύνεται. Και οφείλουμε πάνω και πρώτα από όλα να εδραιώνουμε την εθνική μας ομοψυχία και την εθνική μας ενότητα.

Και αυτή η παρατήρηση έχει σημασία, όταν γίνεται εδώ, στον Αγιο Ευστράτιο, ένα νησί που έχει ιδιαίτερο ειδικό βάρος και στο οποίο βρίσκεται το Μουσείο Δημοκρατίας.

Κυρίες και κύριοι,

Ζούμε σε μια εποχή όπου η γεωπολιτική αβεβαιότητα και οι ανακατατάξεις εξελίσσονται με απίστευτη ταχύτητα.

Εμείς, η πατρίδα μας, στηριζόμενοι στις Ενοπλες Δυνάμεις μας και στην αξιόπιστη εξωτερική μας πολιτική, έχουμε αποκτήσει παρουσία στη διεθνή πολιτική σκηνή. Είμαστε ένας πυλώνας ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης σε μια ευρύτερη ταραγμένη περιοχή.Τα νησιά του Αρχιπελάγους μας σηματοδοτούν όχι μόνο τα δικά μας εθνικά ελληνικά σύνορα, αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Συνιστούν για εμάς τους Ελληνες τον πυρήνα και το σημείο που πάλλεται ιστορικά η καρδιά της χώρας, που πάλλεται η καρδιά της πατρίδας μας.

Και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να επαναδιατυπώσω τη διαχρονική και απόλυτη προσήλωση κάθε κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, των νησιών της πατρίδας μας.

Θα ήθελα να επαναδιατυπώσω την απόλυτη συνταγματική υποχρέωση υπεράσπισης του έσχατου βράχου και της έσχατης βραχονησίδας της πατρίδας μας. Η Ελλάδα, κυρίες και κύριοι, δεν έχει καμία πρόθεση, αλλά και δεν υφίσταται καμία συνταγματική πρόβλεψη, για να καταστεί η χώρα περιορισμένης κυριαρχίας.

Διατηρεί όπως κάθε χώρα στον πλανήτη το αυτονόητο δικαίωμα της άμυνας έναντι κάθε επιβουλής. Διατηρεί το δικαίωμα της άμυνας κάθε σημείου του εθνικού της χώρου.

Η χώρα μας παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του Δικαίου, στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, στις αρχές του Δικαίου της Θάλασσας, στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που απαγορεύουν κατηγορηματικά όχι μόνο τη χρήση βίας, αλλά και την απειλή της χρήσης βίας. Οι κανόνες και τα δικαιώματα που εμπεριέχονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, οφείλουν να αποτελούν το πλαίσιο κάθε έλλογης συζήτησης μεταξύ των κρατών. Επαναδιατυπώνοντας τη μεγάλη μου συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα εδώ, σας ευχαριστώ θερμά που με ακούσατε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή