Σύνοδος για την Ειρήνη χωρίς κοινή ανακοίνωση – Ολα όσα συζητήθηκαν στο Κάιρο

Σύνοδος για την Ειρήνη χωρίς κοινή ανακοίνωση – Ολα όσα συζητήθηκαν στο Κάιρο

Στις παρεμβάσεις τους, ηγέτες του Αραβικού κόσμου κατηγόρησαν το Ισραήλ για προσπάθεια εκτοπισμού των Παλαιστινίων. Από την πλευρά τους, οι ηγέτες της Δύσης καταδίκασαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς και ζήτησαν την απελευθέρωση των ομήρων

4' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν κατέληξε σε κοινή ανακοίνωση η διεθνής σύνοδος για την Ειρήνη, στο Κάιρο, όπου συζητήθηκε η κατάπαυση του πυρός στο Ισραήλ, η προστασία των αμάχων, η προοπτική απελευθέρωσης των ομήρων και η ανάγκη να αποφευχθεί μία νέα ανθρωπιστική κρίση.

Στη σύνοδο συμμετείχε και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν από τον επιτετραμμένο της Ουάσιγκτον στο Κάιρο, ενώ το Ιράν δεν έδωσε το «παρών». 

Στις παρεμβάσεις τους, ηγέτες του Αραβικού κόσμου κατηγόρησαν το Ισραήλ για προσπάθεια εκτοπισμού των Παλαιστινίων, ενώ ορισμένοι εξ αυτών ζήτησαν να ισχύσουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό.

Από την πλευρά τους, οι ηγέτες της Δύσης καταδίκασαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς και ζήτησαν την απελευθέρωση των ομήρων.

Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή που επικαλείται η ΕΡΤ, θεωρείται σημαντική πρόοδος το γεγονός ότι «όλοι οι ηγέτες της περιοχής κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και συζήτησαν». Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως «πολλά θα εξαρτηθούν από εδώ και πέρα από τη στάση που θα κρατήσει το Ισραήλ».

Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι: Να συμφωνήσουμε στον «οδικό χάρτη»

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι σημείωνε νωρίτερα πως είχε προκαλέσει τους ηγέτες να συμφωνήσουν σε έναν οδικό χάρτη για τον τερματισμό της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και για την αναζωογόνηση της πορείας ειρήνευσης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Οι στόχοι του οδικού χάρτη συμπεριλαμβάνουν τη διανομή βοήθειας στη Γάζα, αλλά και μία συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, που θα ακολουθούνται από διαπραγματεύσεις για μία λύση δύο κρατών, όπως δήλωσε ο Σίσι.

Βασιλιάς Αμπντάλα: Ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων πιθανό έγκλημα πολέμου

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία του στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου, ότι ο εξαναγκαστικός ή εσωτερικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων θα μπορούσε να είναι έγκλημα πολέμου.

Μαχμούτ Αμπάς: Δεν θα φύγουμε, θα παραμείνουμε στα εδάφη μας

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία του, στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου ότι «δεν θα φύγουμε, θα παραμείνουμε στα εδάφη μας». Η διάσκεψη πραγματοποιείται στην Αίγυπτο, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζει χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας μετά από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ με συνέπεια την απώλεια 1.400 ανθρώπων. Περισσότεροι από 4.100 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την αντεπίθεση του Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός στρατός κατηγορεί την Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ πως 

Τζόρτζια Μελόνι: Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποφύγει μία κλιμάκωση του πολέμου

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποφύγει μία κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, αλλά και να δρομολογήσει έναν οδικό χάρτη προς την κατεύθυνση της λύσης των δύο κρατών. Η Μελόνι σχολίασε τη σημερινή κατάσταση στη διάρκεια της ομιλίας της, στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου για τη Μέση Ανατολή.

Η Σαουδική Αραβία «απορρίπτει τις προσπάθειες του Ισραήλ για βίαιο εκτοπισμό»

O υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι ο ίδιος απορρίπτει “ προσπάθειες εξαναγκασμού για τον εκτοπισμό” των ανθρώπων της Γάζας από το Ισραήλ.

Γαλλία: Ανάγκη οργάνωσης ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά υποστήριξε, στην ομιλία της στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου, την ανάγκη ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, ενώ η οργάνωση ενός τέτοιου διαδρόμου θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός.

Βρετανία: Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση

Ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε σήμερα ότι συνομίλησε με την κυβέρνηση του Ισραήλ, σχετικά με το καθήκον της για την ανάληψη δράσης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο διεθνές δίκαιο και για την προστασία της ζωής των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και για την επίδειξη αυτοσυγκράτησης από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

«Μίλησα απευθείας με την κυβέρνηση του Ισραήλ, σχετικά με το καθήκον τους να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, αλλά και για τη σημασία της προστασίας της ζωής των αμάχων στην Γάζα», δήλωσε σήμερα ο Κλέβερλι στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου.

«Παρά τις απίστευτα δύσκολες καταστάσεις, απηύθυνα κάλεσμα για την επίδειξη πειθαρχίας και επαγγελματισμού, αλλά και για την ανάγκη αυτοσυγκράτησης του στρατού του Ισραήλ», τόνισε ο Βρετανός υπουργός.

Μητσοτάκης: 

Για ιδιαιτέρως σοβαρή κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του, τονίζοντας: «Το μήνυμα – κλειδί που πρέπει να στείλουμε είναι ότι όλοι καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της και θρηνούμε την απώλεια ζωών και το κακό που πλήττει αθώους πολίτες από τις βιαιότητες στο Ισραήλ και στη Γάζα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς».

Οπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «υπάρχουν αθώα θύματα και από τις δύο πλευρές». «Υπάρχουν πολίτες που κρατούνται όμηροι και δεν μπορεί να υπάρξουν ειρηνευτικές συνομιλίες μέχρι την απελευθέρωσή τους», τόνισε.

Αναφέρθηκε στους πολίτες που σκοτώθηκαν, ή και βασανίστηκαν βάναυσα, που έπεσαν θύματα δολοφονικών επιθέσεων μέσα στα σπίτια τους στο Ισραήλ, ή έχασαν τη ζωή τους μέσα στο νοσοκομείο Αλ Αχλί της Γάζας.

Υπογράμμισε ότι η θέση της Ελλάδας ήταν ξεκάθαρη από την αρχή σχετικά με το ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας, σε συμφωνία, όμως, με το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο.

Στο σημείο αυτό, τόνισε ότι η συλλογική τιμωρία απαγορεύεται από τους νόμους που διέπουν τους πολέμους. Και η νομοθεσία αυτή είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να διασφαλίζει τα όρια της βλάβης που μπορούμε να επιφέρουμε σε άλλους ανθρώπους ακόμη κι όταν ένας πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που προκαλεί απώλειες και πόνο τόσο στους Ισραηλινούς όσο και στους Παλαιστινίους και δεν ταυτίζεται με τον παλαιστινιακό λαό, κι αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να συγχέουμε. «Ο παλαιστινιακός λαός δεν αξίζει κάτι τέτοιο. Ο πρόεδρος Αμπάς, που εκπροσωπεί την Παλαιστινιακή Αρχή, έχει ταχθεί γενναία εναντίον της βίας από την αρχή της κρίσης»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή