Συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Κάμερον, είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Ντέιβιντ Κάμερον, στον οποίο ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε τη διαφωνία αρχής που υφίσταται ως προς το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Ωστόσο, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι υφίσταται ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.
Υπενθυμίζεται πως η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, να ματαιώσει την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή όσα ανέφερε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο BBC, προκάλεσε διπλωματική διένεξη μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας.
Από το Μαξίμου έγινε λόγος για «κυριολεκτικά πρωτοφανές περιστατικό», ειδικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μεταξύ ηγετών, ενώ η ενόχληση έγινε μεγαλύτερη με τη διαρροή της βρετανικής πλευράς η οποία έλεγε πως υπήρχε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών να μην τεθεί το θέμα των Γλυπτών κατά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε εκτενώς και ο βρετανικός Τύπος. Οι Financial Times έγραψαν πως ο Σούνακ θέλει να παρουσιάσει εαυτόν ως υπερασπιστή των Γλυπτών του Παρθενώνα και να σκιαγραφήσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ ως πρόθυμο να τα παραδώσει στους Ελληνες.
Στην ιστοσελίδα του, το ΤΙΜΕ εκτίμησε επίσης ότι η σύγκρουση «απηχεί τους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Η εφημερίδα Guardian παρέθεσε το σχόλιο του πρώην υπουργού Ζακ Γκόλντσμιθ ότι ο Σούνακ έχει παράδοση αγενούς συμπεριφοράς απέναντι σε ξένους ηγέτες.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ