Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Απορρίπτει την υπόθεση της ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Απορρίπτει την υπόθεση της ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη

Η υπόθεση αφορούσε έρευνα για απάτη εις βάρος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, αναφορικά με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απορρίπτει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία τη διαδικασία κατά της ανεξάρτητης ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη, σχετικά με έρευνα για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της Ε.Ε., αναφορικά με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης και ιδίως όσον αφορά την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών. Είχε μάλιστα ζητηθεί άρση της ασυλίας της κ. Σπυράκη από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (ΕΡΡΟ), στις 15/12/2022.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, το άρθρο 50 παράγραφος 1 του ισχύοντος Ελληνικού Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ορίζει ότι ο εισαγγελέας θα πρέπει να απέχει από την ποινική δίωξη, εάν το πρόσωπο στο οποίο αποδίδεται η εγκληματική πράξη αποζημιώσει πλήρως το θύμα.

Δεδομένου ότι η ύποπτη έχει αποκαταστήσει πλήρως τη ζημία που προκλήθηκε στο θύμα, στην περίπτωση αυτή η Ευρωπαϊκή Ενωση, η απόφαση για την απόρριψη της υπόθεσης ελήφθη, σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία, έπειτα από πρόταση του αρμόδιου Ευρωπαίου εντεταλμένου εισαγγελέα στην Ελλάδα και επικυρώθηκε από το αρμόδιο μόνιμο τμήμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι της άποψης ότι το άρθρο 50 παράγραφος 1 του Ελληνικού Κώδικα Ποινικής Δικονομίας δεν είναι σύμφωνο με τη Συνθήκη λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ιδίως το άρθρο 325 παράγραφος 1), καθώς και με την οδηγία (ΕΕ) 2017/1371 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Ιουλίου 2017 για την καταπολέμηση της απάτης κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ενωσης μέσω του ποινικού δικαίου (ιδίως το Αρθρο 7 παράγραφος 1).

Μ. Σπυράκη: «Η αλήθεια έλαμψε»

«Η αλήθεια έλαμψε», σχολίασε η Μαρία Σπυράκη σχετικά με την αρχειοθέτηση της υπόθεσής της από την ευρωπαϊκή εισαγγελία. «Η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη είναι ο μόνος δρόμος για όλους τους πολίτες, για να αποδείξουν την αθωότητά τους όταν δημιουργούνται σκιές, πρωτίστως για εμάς τους πολιτικούς», τόνισε.

Η ευρωβουλευτής διευκρίνισε πως η υπόθεση σχετίζεται με το επίδομα αλλοδαπής πρώην συνεργάτη της, ενώ προσέθεσε ότι από την σχετική ανακοίνωση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας βεβαιώνεται ότι «δεν υπάρχει καμία οικονομική διαφορά με τον προϋπολογισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο επίσης αποφάσισε να μην κινηθεί καμία πειθαρχική διαδικασία εις βάρος μου».

«Η αρχειοθέτηση της υπόθεσης αποφασίστηκε μετά από ενδελεχή έρευνα, από την οποία δεν  προέκυψαν ενδείξεις τελέσεως αξιόποινης πράξης εκ μέρους μου», σημείωσε η Μαρία Σπυράκη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή