Καταδίκη Μπελέρη: Ο εκδικητικός Ράμα και οι αυταπάτες – Τι θα κάνει τώρα η Αθήνα;

Καταδίκη Μπελέρη: Ο εκδικητικός Ράμα και οι αυταπάτες – Τι θα κάνει τώρα η Αθήνα;

Οι εξελίξεις τρέχουν και στα αλβανικά ΜΜΕ διακινούνται διαρροές περί μαγνητοφωνημένων συνομιλιών του Μπελέρη με κυβερνητικά στελέχη στην Ελλάδα που μπορεί, εάν δουν το φως, να φέρουν σε δύσκολη θέση την Αθήνα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη από το δικαστήριο των Τιράνων σήμερα δεν εξέπληξε κανέναν. Απεναντίας, έκπληξη θα ήταν η αθώωσή του, γιατί εν τοιαύτη περιπτώσει η απόφαση θα ήταν κόλαφος για τον Εντι Ράμα. Με άλλα λόγια, η «ανεξάρτητη δικαιοσύνη» του θα δικαίωνε τον Μπελέρη και όσους φωνάζουν για σκευωρία. Και για όσους γνωρίζουν τι εστί ως προσωπικότητα ο Ράμα, δικαστική εξέλιξη πλην της σημερινής δεν θα μπορούσε να υπάρξει.

Η απόφαση καταδίκης του Μπελέρη αν δεν ήταν μέρος του σχεδίου του, που η λογική λέει ότι ήταν, σίγουρα υπηρετεί τον διακαή του πόθο να δει τον Μπελέρη κρεμασμένο στο πολιτικό ικρίωμα, να τον θέσει εκτός πολιτικής δράσης και σίγουρα να μην του επιτρέψει να αναλάβει καθήκοντα δημάρχου όπως ήταν η λαϊκή ετυμηγορία στην για πολλούς λόγους ευαίσθητη Χειμάρρα.

Εως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές, δεν είχε γίνει γνωστό εάν η πλευρά Μπελέρη θα καταθέσει έφεση εναντίον την πρωτόδικης απόφασης – θα πρέπει όμως να θεωρείται βέβαιο ότι θα ασκήσει το δικαίωμα αυτό.

Δεν πρέπει όμως να υπάρχουν αυταπάτες ως προς το Εφετείο. Το πολύ πολύ να μειώσει την ποινή, ώστε να «ισοφαριστεί» με τον χρόνο προφυλάκισης και να αφεθεί ο Μπελέρης ελεύθερος ή να του δοθεί το δικαίωμα να εκτίσει την ποινή σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Τον Ράμα δεν τον καίει τόσο αν θα είναι εντός ή εκτός φυλακής ο Μπελέρης, παρόλο που φημίζεται για την εκδικητικότητά του ως προσωπικότητα, όσο να τον εξοντώσει πολιτικά. Να μην έχει, εν προκειμένω, το δικαίωμα να συμμετάσχει σε νέες εκλογές για τη δημαρχία της Χειμάρρας που όπως έχει διακηρύξει ο ίδιος ο Ράμα, θα προκηρυχθούν μετά την ολοκλήρωση της δίκης του Μπελέρη.

Και με μια οριστική καταδικαστική απόφαση στο μητρώο του, ο εκλεγμένος αλλά ουδέποτε ορκισμένος δήμαρχος δεν θα μπορεί να κατέλθει ως υποψήφιος.

Θα έχει ενδιαφέρον το ποίες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και πώς θα αντιδράσουν οι σύμμαχοι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί που στο ζήτημα αυτό έως τώρα κλείνουν το μάτι στον Ράμα.

Οι εξελίξεις τρέχουν και στα αλβανικά ΜΜΕ διακινούνται διαρροές περί μαγνητοφωνημένων συνομιλιών του Μπελέρη με κυβερνητικά στελέχη στην Ελλάδα που μπορεί, εάν δουν το φως, να φέρουν σε δύσκολη θέση την Αθήνα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή