Διχάζει την Ε.Ε. το ευρωομόλογο για την Αμυνα – Τα στρατόπεδα Βορρά και Νότου

Διχάζει την Ε.Ε. το ευρωομόλογο για την Αμυνα – Τα στρατόπεδα Βορρά και Νότου

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, την ιδέα ευρωομολόγου υποστηρίζουν η Γαλλία και η Ιταλία και γενικότερα οι χώρες του Νότου, αλλά όχι οι πιο «φειδωλές» χώρες του Βορρά

2' 8" χρόνος ανάγνωσης

Σε δύο «στρατόπεδα» φαίνεται πως διαιρείται η Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφορικά με την έκδοση ευρωομολόγου για την Αμυνα

Η συζήτηση για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας ξεκινά σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής και αναμένεται να διαρκέσει για μήνες. 

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, την ιδέα ευρωομολόγου υποστηρίζουν η Γαλλία και η Ιταλία και γενικότερα οι χώρες του Νότου, αλλά δεν στηρίζουν οι πιο «φειδωλές» χώρες του Βορρά, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Αυστρία.

Μητσοτάκης: Πρέπει να εξεταστούν νέοι τρόποι χρηματοδότησης

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ανοικτά την προοπτική, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. «Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης σημαίνει περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμούς», τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα ξεπερνά ήδη τα τελευταία χρόνια το 2% των αμυντικών δαπανών επί του ΑΕΠ. Αυτό δεν συμβαίνει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν θέλει η Ευρώπη να μείνει θωρακισμένη αμυντικά, πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών».

«Η Ευρώπη να μπορέσει να εκδώσει ευρωομόλογα που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση. Εχει έρθει η ώρα πια να μπορέσουμε να περιβάλλουμε με περιεχόμενο ουσιαστικό την ανάγκη της Ευρώπης να διασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλεια. Και ελπίζω σε αυτό το ευρωπαϊκό συμβούλιο να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση για τα θέματα αυτά», πρόσθεσε. 

«Οχι» από τον Ολλανδό πρωθυπουργό

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ωστόσο έσπευσε να ξεκαθαρίσει εκ προοιμίου ότι η χώρα του είναι αντίθετη σε αυτή την προοπτική, σε δηλώσεις που έκανε κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της χρήσης των υπερκερδών από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία με σκοπό να ενισχυθεί το οπλοστάσιο της Ουκρανίας, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας τάχθηκε υπέρ, λέγοντας ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι «πολλά υποσχόμενη». Σημείωσε ότι η Επιτροπή βρήκε μια «ισχυρή νομική οδό» και θα πρέπει να γίνουν τα επόμενα βήματα. Ο Μαρκ Ρούτε είπε ότι δεν είναι βέβαιος αν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία επ’ αυτού, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα γίνει σύντομα.

Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στη Λωρίδα της Γάζας, ο Ολλανδός πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη παύσης των εχθροπραξιών, ούτως ώστε να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι και να ανοίξουν όλοι οι δυνατοί διάδρομοι για την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Τόνισε ότι οι συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επικεντρωθούν στη διασφάλιση της μαζικής εισροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και στην αποθάρρυνση του Ισραήλ να κάνει χερσαία επίθεση στη Ράφα, κάτι το οποίο θα ήταν «ανθρωπιστικός όλεθρος».

Στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν να εξεταστούν «όλες οι επιλογές» ενόψει της έκθεσης της Επιτροπής που αναμένεται τον Ιούνιο.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT