Σαρλ Μισέλ: Συνεργασία με την Τουρκία για σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο

Σαρλ Μισέλ: Συνεργασία με την Τουρκία για σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μιλώντας σε μικρό αριθμό ΜΜΕ, απάντησε σε ερωτήσεις αναφορικά με την προοπτική στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και τη διεύρυνση της Ε.Ε.

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αισιοδοξία του για διεύρυνση της Ε.Ε. μέχρι το 2030 εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εκτιμώντας πως ο χρονικός ορίζοντας για ορισμένες χώρες είναι ακόμα πιο σύντομος – μεταξύ 2027 και 2029.

Ερωτηθείς για την Τουρκία, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε πως το μήνυμα της Ε.Ε. είναι «εξαιρετικά σαφές»: «Πρώτον, θα θέλαμε να συνεργαστούμε εποικοδομητικά με την Τουρκία γιατί έχουμε κοινό συμφέρον για ένα σταθερό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο. Επομένως, θεωρούμε ότι η μεγαλύτερη πρόοδος στον τομέα αυτής της διαδικασίας του ΟΗΕ σχετικά με την Κύπρο είναι θεμελιώδες στοιχείο. Οταν συνεργαζόμαστε με τρίτες χώρες λαμβάνουμε υπόψη όλη την παγκόσμια εικόνα και λαμβάνουμε υπόψη όλα τα στοιχεία που πρέπει να συνεκτιμηθούν και τα συμπεράσματά μας είναι ξεκάθαρα».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν πως η Ευρώπη είναι «θνητή», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απάντησε: «Eνα δημοκρατικό εγχείρημα από τη φύση του είναι θνητό, κάθε δημοκρατικό εγχείρημα από τη φύση του είναι θνητό. Δεν είναι μία απαισιόδοξη οπτική. Είμαι αισιόδοξος. Πιστεύω ότι έχουμε ισχύ, έχουμε εργαλεία».

Αναφορικά με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό στο ενδεχόμενο μελλοντικής διεύρυνσης της Ενωσης, ο κ. Μισέλ είπε πως θα χρειαστούν «μεταβάσεις», αλλά υπάρχει η σχετική εμπειρία και είναι εφικτό.

«Εάν δει κανείς το μέγεθος των Δυτικών Βαλκανίων, τη Μολδαβία ή τη Γεωργία, αυτό είναι ένα πράγμα, η Ουκρανία είναι κάτι άλλο, λόγω του μεγέθους. Στα Δυτικά Βαλκάνια κατοικούν 17 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι εφικτό. Η Ουκρανία είναι κάτι διαφορετικό διότι πρόκειται για μεγαλύτερη χώρα, 40 εκατομμυρίων κατοίκων». «Θα μοιραστώ την προσωπική μου άποψη και την προσωπική μου πρόταση. Πιστεύω ότι για την Ουκρανία θα χρειαστούμε μια συγκεκριμένη μετάβαση, κάτι που δεν είναι ακριβώς στο σύστημα. Διότι είναι το μόνο παράδειγμα χώρας που βρίσκεται αντιμέτωπη με πόλεμο, με τεράστια καταστροφή στην υποδομή» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή