Το ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν

Το ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν

Οι πιο ισχυροί υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν αναμετρώνται με την επίσης υποψήφια,  απερχόμενη πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ένα ντιμπέιτ που μεταδόθηκε ζωντανά από το Μάαστριχτ της Ολλανδίας

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν αναμετρήθηκαν με την επίσης υποψήφια, απερχόμενη πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ένα ντιμπέιτ που μεταδόθηκε από το Μάαστριχτ της Ολλανδίας.

Το ντιμπέιτ είχε ως στόχο «να παρουσιάσει τους κορυφαίους υποψήφιους της Ευρώπης για την προεδρία της Επιτροπής, οι οποίοι εκπροσωπούν βασικές κομματικές ομάδες», σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Στο ντιμπέιτ συμμετείχαν οι Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Νίκολας Σμιτ (Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές), Μαρί Αγκνες Στρακ Τσίμερμαν (Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη), Μπας Εϊκάουτ (Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα), Αντερς Βίστισεν (Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας), Γουόλτερ Μπάιερ (Ευρωπαϊκή Αριστερα), Μέιλις Ροσμπεργκ (Πράσινοι – Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία) και Βαλέριου Γκίλετσι (Ευρωπαϊκό Χριστιανικό Πολιτικό Κίνημα).

Φον ντερ Λάιεν: Mην αφήσετε άλλους να επιλέξουν για εσάς, η ψήφος σας μετράει

«Το μήνυμά μου είναι να μην αφήσετε άλλους να κάνουν την επιλογή για εσάς. Η ψήφος σας μετράει», υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν και υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για δεύτερη θητεία, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην εισαγωγική της τοποθέτηση.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε την ανάγκη για ενότητα αντί για την πόλωση και για μια ισχυρή Ευρώπη αντί για μια αδύναμη. Αναφέρθηκε στα παιδιά της, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «τα παιδιά μου είναι λίγο πολύ στην ίδια ηλικία με εσάς. Και φυσικά, μπορείτε να φανταστείτε ότι συζητάμε πολύ για πολιτική στο τραπέζι της κουζίνας».

«Θέλω μια Ευρώπη που νοιάζεται, που προστατεύει, μια ευημερούσα Ευρώπη και πάνω απ’ όλα αυτές οι εκλογές αφορούν τη δημοκρατία και η δημοκρατία έχει να κάνει με τις επιλογές. […] Η Ευρώπη μας έχει προσφέρει τόσα πολλά: ειρήνη, ελευθερία, ευημερία – αλλά σήμερα, αυτό που πραγματικά με ανησυχεί είναι ότι αυτές οι αξίες δέχονται επίθεση, τόσο από μέσα όσο και από έξω».

Νίκολας Σμιτ: Να προσφέρουμε σε όλους τους Ευρωπαίους το αίσθημα ασφάλειας

«Πρέπει να δώσουμε σε όλους τους Ευρωπαίους την ασφάλεια, το αίσθημα ασφάλειας. Είστε η νέα γενιά. Χτίζετε τη ζωή σας. Και αυτό που σας οφείλουμε είναι να σας παρέχουμε μια πραγματική ασφάλεια, μια καλή δουλειά, ένα καλό περιβάλλον, μια καλή, ασφαλή Ευρώπη, πολεμώντας όλους εκείνους που θέλουν να καταστρέψουν τη δημοκρατία μας», τόνισε ο Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων και υποψήφιος των σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν, Νίκολας Σμιτ.

«Αυτό ήταν πάντα οι Σοσιαλδημοκράτες. Να παρέχουν στους ανθρώπους την ασφάλεια, να προσφέρουν ένα καλό βιοτικό επίπεδο και επίσης να κάνουν την Ευρώπη ισχυρή, δυνατή σε έναν κόσμο που έχει γίνει πολύ πιο επικίνδυνος», σημείωσε ο Νίκολας Σμιτ.

Αντερς Βίστισεν: «Θα πω την αλήθεια για την καταστροφική πορεία της ΕΕ»

«Θα πω την αλήθεια για την καταστροφική πορεία της ΕΕ», έγραψε νωρίτερα από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ακροδεξιάς ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας, Anders Vistisen, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ολόκληρο το σύστημα της ΕΕ προσπάθησε να εμποδίσει εμένα και τη δεξιά πτέρυγα να συμμετάσχουμε στο αποψινό ντιμπέιτ των κορυφαίων υποψηφίων της ΕΕ. Θέλουν να αποκλείσουν τις ψήφους της δεξιάς πτέρυγας. Δεν τα κατάφεραν – έτσι απόψε θα πω την αλήθεια για την καταστροφική πορεία της ΕΕ απευθείας στην Ούρσουλα και την υπόλοιπη ΕΕ!»

«Δεν είμαι ο εχθρός της δημοκρατίας, της ελεύθερης συζήτησης και της ελευθερίας της έκφρασης, [εχθρός] είστε εσείς όταν μιλάτε με τους τεχνολογικούς κολοσσούς για να περιορίσετε την ελευθερία της έκφρασης με βάση τις πολιτικές μου απόψεις», είπε σε άλλο σημείο απευθυνόμενος στους συνυποψήφιούς του. «Αν θέλετε περισσότερη μαζική μετανάστευση, ψηφίστε τους, αν θέλετε αυστηρούς μεταναστευτικούς νόμους ψηφίστε εμάς. Αν θέλετε να είστε ελεύθεροι Ευρωπαίοι πολίτες, ψηφίστε μας», κατέληξε. 

Μπας Εϊκάουτ: Είναι η φον ντερ Λάιεν προσηλωμένη στην Πράσινη Συμφωνία;

«Είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιει δεσμευμένη στην Πράσινη Συμφωνία» αναρωτήθηκε ο Μπας Εϊκάουτ, επικεφαλής υποψήφιος των Ευρωπαίων Πρασίνων, ενόψει του ντιμπέιτ. «Ολοι θέλουμε να μάθουμε αν δεσμεύεται να συνεχίσει και να επιβάλει το Green Deal».

«Χρειαζόμαστε μια πραγματική συμφωνία για να διασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα έναντι της Κίνας και των ΗΠΑ. Χρειαζόμαστε δράση για το κλίμα και για να ανεξαρτητοποιηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα (…) Ή μήπως η φον ντερ Λάιεν είναι έτοιμη να κρατήσει την Ευρώπη εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο;»

«Βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι της συνέχισης της Πράσινης Συμφωνίας ή του πισωγυρίσματος, της ισχυρής ή της διαιρεμένης Ευρώπης», είπε σε άλλο σημείο τονίζοντας ότι «αυτές οι εκλογές είναι σημαντικές» και καλώντας τους ψηφοφόρους «να επιλέξουν το θάρρος». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT