Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα θα αναλάβει πρωτοβουλίες για το Μεσανατολικό

Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα θα αναλάβει πρωτοβουλίες για το Μεσανατολικό

«Μαζί με τους ομολόγους μου της Πορτογαλίας και της Δανίας, προτείναμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση τη συγκρότηση ομάδας, η οποία θα βοηθήσει στην αναμόρφωση των θεσμών του νέου παλαιστινιακού κράτους», δήλωσε από την Ιορδανία ο Ελληνας ΥΠΕΞ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης

Στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Ελλάδα «ώστε να έχουμε ωφέλιμα αποτελέσματα στο Μεσανατολικό», αναφέρθηκε από την Ιορδανία ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά τη συμμετοχή του στη Διεθνή Διάσκεψη για την ανάληψη ανθρωπιστικής δράσης για τη Γάζα.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «για ακόμα μία φορά η Ελλάδα προσκλήθηκε στη διεθνή διάσκεψη και κατέθεσε τις απόψεις της. Η Ελλάδα μπορεί και συνομιλεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και είναι σημαντικό να μπορέσουμε να συνδράμουμε τη διεθνή προσπάθεια, για την κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή. Αποτελεί καθολική απαίτηση όλης της Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου να σταματήσει αυτός ο εφιάλτης».

Επισήμανε δε πως, κατόπιν πρότασής του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., θα συγκροτηθεί ειδική ομάδα, αποτελούμενη από υπουργούς Εξωτερικών, τόσο της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και του αραβικού κόσμου, με στόχο να βοηθήσει στην υιοθέτηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Παράλληλα, μαζί με τους ΥΠΕΞ της Πορτογαλίας και της Δανίας, πρότεινε «τη συγκρότηση ομάδας, η οποία θα βοηθήσει στην αναμόρφωση των θεσμών του νέου παλαιστινιακού κράτους, όταν αυτό θα δημιουργηθεί, για την ενδυνάμωση των θεσμών, την ειρήνη στην περιοχή, την ειρηνική συμβίωση του Ισραήλ και της Παλαιστίνης».

Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα θα αναλάβει πρωτοβουλίες για το Μεσανατολικό-1
Reuters

Επιπλέον, ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε «δραματική» την κατάσταση στη Γάζα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση των ομήρων και ανοικοδόμηση της Γάζας. Τόνισε πως η Ελλάδα υιοθετεί πλήρως το σχέδιο του Τζο Μπάιντεν για την περιοχή. «Η ελληνική κυβέρνηση υιοθετεί απολύτως το σχέδιο του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την άμεση εκεχειρία, με την επιστροφή των ομήρων, οι οποίοι αυτή τη στιγμή κρατούνται καθώς επίσης και με ένα συνολικό σχέδιο, το οποίο θα επιτρέψει την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στις κατοικίες τους», ανέφερε.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια κατάσταση πραγματικά δραματική για την περιοχή. Είναι απολύτως αναγκαίο να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες, να υπάρξει απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα καθώς επίσης και να εκπονηθεί ένα σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Γάζας –για κεντρικές αρτηρίες, οι οποίες θα μπορούν να επιτρέψουν στους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους, με βασικές υποδομές, με σπίτια, με τη ζωή στην Παλαιστίνη να επιστρέφει», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Επισήμανε, παράλληλα, πως «θα πρέπει να δοθεί όραμα στον παλαιστινιακό λαό, με την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για την καθιέρωση παλαιστινιακού κράτους, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Σ.Α.»

Η Διεθνής Διάσκεψη για την ανάληψη ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο King Hussein Bin Talal, στην περιοχή της Νεκράς Θάλασσας, έπειτα από πρόσκληση του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’, του Αιγύπτιου προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT