Μητσοτάκης για Γκορμπατσόφ: Ένα πρόσωπο με καθοριστική συμβολή στην ειρήνη

Μητσοτάκης για Γκορμπατσόφ: Ένα πρόσωπο με καθοριστική συμβολή στην ειρήνη

O πρωθυπουργός αναφέρει ότι οι αξίες, στις οποίες συνέβαλε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, σήμερα δοκιμάζονται σκληρά στη Ρωσία

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον θάνατο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ αναφέρεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Twitter, χαρακτηρίζοντας τον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης «ένα πρόσωπο με καθοριστική συμβολή στην ειρήνη, στη διεθνή συνεννόηση και στον εκδημοκρατισμό».

Συγκρίνοντας τη κατάσταση στη Ρωσία τώρα και επί της ηγεσίας του Γκορμπατσόφ, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι ο Ρώσος πολιτικός «έφυγε από τη ζωή σε μία χώρα και μια ήπειρο πολύ διαφορετικές από αυτές της δικής του εποχής. Προσπάθησε να αλλάξει ένα σύστημα που είχε ξεπεράσει τα όριά του, διαλυόμενο από τις αδυναμίες του».

«Ως πολιτικός, ταυτίστηκε με τους όρους «ανασυγκρότηση» και «διαφάνεια», που όμως δεν καρποφόρησαν στον τόπο του», συνεχίζει ο κ. Μητσοτάκης, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με μια φωτογραφία από παλαιότερη συνάντησή του με τον Γκορμπατσόφ.

Και καταλήγει: «Εξελίχθηκε, πάντως, σε πρόσωπο με καθοριστική συμβολή στην ειρήνη, στη διεθνή συνεννόηση και στον εκδημοκρατισμό. Αξίες, που σήμερα δοκιμάζονται σκληρά στα εδάφη της παλιάς του πατρίδας. Η πίστη του σε αυτές ας μείνει η μεγαλύτερη κληρονομιά του».

ΠτΔ: Μας έμαθε τι σημαίνει μεταρρύθμιση και διαφάνεια

«Έφυγε από κοντά μας ο άνθρωπος που έμαθε στη χώρα του τι σημαίνει μεταρρύθμιση (περεστρόικα) και διαφάνεια (γκλάσνοστ)», αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την απώλεια του τελευταίου ηγέτη της ΕΣΣΔ.

Όπως αναφέρει η ΠτΔ, «ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ συνέδεσε το όνομά του με το γκρέμισμα του Τείχους και τον εκδημοκρατισμό της Σοβιετικής Ένωσης».

Kαι κάνοντας μια σύγκριση με το παρόν, η κ. Σακελλαροπούλου σημειώνει με νόημα: «Όμως η μετάβαση έμελλε να παραμείνει ημιτελής και η Ρωσία δείχνει σήμερα το σκληρό πρόσωπο της ανελευθερίας. Εκείνος, πάντως, προσπάθησε. Αιωνία του η μνήμη».

Το μήνυμα του ΥΠΕΞ

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για την απώλεια ενός μεγάλου Ευρωπαίου, του Μιχαήλ Σεργκέγεβιτς Γκορμπατσόφ», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter, την οποία έκανε retweet και ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας.

«Συνέβαλε καθοριστικα στον τερματισμό του ψυχρού πολέμου, την προώθηση του πυρηνικού αφοπλισμού και τον εκδημοκρατισμό της χώρας του. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του και τον λαό».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT