Στον Άρειο Πάγο η υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο – Τι δήλωσε ο Ν. Μηταράκης

Στον Άρειο Πάγο η υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο – Τι δήλωσε ο Ν. Μηταράκης

Ο υπουργός δήλωσε ότι έθεσε υπόψη του κ. Ντογιάκου στοιχεία «που αποτυπώνουν ανακολουθίες που διαπιστώθηκαν στην υπόθεση των 38 μεταναστών»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eισαγγελική έρευνα για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη με την υπόθεση των 38 μεταναστών σε νησίδα του Έβρου ζήτησε από τον Εισαγγελέα του Aρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου.

Ο υπουργός επισκέφθηκε την Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου και όπως δήλωσε, έθεσε υπόψη του κ. Ντογιάκου στοιχεία «που αποτυπώνουν ανακολουθίες που διαπιστώθηκαν στην υπόθεση των 38 μεταναστών», με σκοπό να επιληφθεί η δικαιοσύνη και να διαπιστωθεί, εάν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις από οποιοδήποτε πρόσωπο που ενεπλάκη, με τον ένα η τον άλλο τρόπο, στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Ο υπουργός κ. Νότης Μηταράκης, αναφέρθηκε με εκτενή δήλωσή του στο περιστατικό του Έβρου που προκάλεσε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση σημειώνοντας πως τα γεγονότα εξελίχθηκαν ως εξής:

«Παρακολουθήσαμε όλοι το περιστατικό με τους 38 μετανάστες που ήταν εγκλωβισμένοι κατά δήλωση τους σε νησίδα σε τουρκικό έδαφος. Οι άνθρωποι αυτοί όπως ξέρετε στις 14 Αυγούστου βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος, στις 15 Αυγούστου βρέθηκαν από την ελληνική αστυνομία και οδηγήθηκαν στο ΚΥΤ φυλακίου όπου υποβάλλανε αίτημα ασύλου. Το αν δικαιούνται ή αν δεν δικαιούνται να μείνουν στην Ελλάδα ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα το κρίνει υπηρεσία ασύλου. από κει και πέρα αν έχουν τελεστεί αδικήματα ή από τους ίδιους αλλά κυρίως από τρίτους είναι κάτι το οποίο πρέπει να εξεταστεί δικαιοσύνη και για αυτό ζήτησα σήμερα να συναντήσω τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να του παρουσιάσω ανακολουθίες που έχουν προκύψει από τη μέχρι στιγμή εξέταση της υπόθεσης. Το πιο σημαντικό, όπως το είχα πει στη Βουλή, είναι ότι η οικογένεια, η οποία δήλωσε ότι έχει αποβιώσει ένα πεντάχρονο παιδί, κάτι που φυσικά μας συγκίνησε όλους, απ’ ότι φαίνεται είχε δηλώσει ότι η αποτελείται από τέσσερα παιδιά, τα οποία βρίσκονται με ασφάλεια στη χώρα μας».

Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε και σε άλλες περιπτώσεις, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «είχε δηλωθεί επίσης ότι υπήρχαν άνθρωποι στο γκρουπ με θέματα υγείας αυτό δεν επιβεβαιώθηκε», ενώ σημείωσε καταλήγοντας: «Υπάρχουν διάφορα ερωτήματα υπάρχουν πληροφορίες για εμπλοκή τρίτων. Όλα αυτά εγώ θα τα παρουσιάσω στη Δικαιοσύνη και από κει και πέρα το θέμα πλέον αφορά τη Δικαιοσύνη».

Ο Εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου μελετά ήδη τα στοιχεία που κατατέθηκαν και από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κινήσει, αν το κρίνει σκόπιμο, έρευνα επί του θέματος.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή