Αυστηρές συστάσεις στην Αθήνα από Μέρκελ και Σόιμπλε

Αυστηρές συστάσεις στην Αθήνα από Μέρκελ και Σόιμπλε

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μία μέρα μετά την ορκωμοσία της ελληνικής κυβέρνησης τα μηνύματα που έρχονται στην Αθήνα από την Ευρώπη είναι πολλά και έντονα. Χθες σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η Αγκελα Μέρκελ μιλώντας σε στελέχη του CDU ξεκαθάρισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα τελειώνει στο τέλος Φεβρουαρίου και ότι η ευθύνη για τις εξελίξεις ανήκει στην Ελλάδα, ενώ η δόση δεν έχει εκταμιευθεί επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, κάτι που θα γίνει μόνο αν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει κούρεμα.

Από την πλευρά του ο πλέον ισχυρός υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επέρριψε την ευθύνη για την κατάσταση της χώρας στην πολιτική ελίτ της Ελλάδας και η θέση της Ευρωζώνης δεν έχει αλλάξει ακόμα και μετά την εκλογική νίκη του Αλέξη Τσίπρα. Το θέμα της μείωσης του χρέους τόνισε δεν είναι στο τραπέζι, καθώς δεν επιβαρύνεται περισσότερο η Ελλάδα τη στιγμή που η χώρα μας δεν πληρώνει επιτόκιο στα ευρωπαϊκά δάνεια μέχρι και το 2020.

Παρόλο που το πρόγραμμα βρίσκεται σε σωστό δρόμο, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών όσον αφορά τα δημοσιονομικά, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υπολείπονται. Η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει αν χρειάζεται νέα δανειακή βοήθεια, καθώς χωρίς πρόγραμμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να δεχτεί ελληνικά κρατικά ομόλογα στην συμφωνία επαναγοράς.

«Τώρα είναι στα χέρια της νέας κυβέρνησης να διαχειριστούν με υπευθυνότητα μία κατάσταση που δεν είναι εύκολη» λέει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Εμείς είμαστε ήρεμοι, το ρίσκο μετάδοσης στην Ευρωζώνη είναι χαμηλό, ευτυχώς» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ενας άλλος Γερμανός αξιωματούχος, ο κ. Γιόακιμ Νάγκελ προειδοποίησε ότι εάν η Ελλάδα βρεθεί εκτός προγράμματος, αυτό θα έχει «μοιραίες συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα, γιατί οι τράπεζες θα χάσουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θα βρίσκεται την Παρασκευή στην Αθήνα για να γνωρίσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον νέο υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν πηγαίνει στην Αθήνα με κάποια εντολή διαπραγμάτευσης, η επίσκεψή του έχει ως σκοπό να ακούσει από κοντά τις απόψεις του νέου πρωθυπουργού καθώς στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα μέχρι τώρα δεν γνωρίζουν ποια θα είναι «η πραγματική στάση» όπως λένε χαρακτηριστικά που θα κρατήσει η νέα κυβέρνηση τώρα που η προεκλογική εκστρατεία τελείωσε και οι αποφάσεις για την Ελλάδα πρέπει να ληφθούν άμεσα.

Χθες ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε με την Ελλάδα», ξεκαθαρίζοντας τη θέση του, ενώ είπε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να μας πει τι περαιτέρω υποστήριξη θέλει από την Ευρωζώνη. «Πάντα έχουμε δώσει γενναιόδωρη υποστήριξη και αυτή είναι τα μεγάλα δάνεια, τα χαμηλά επιτόκια και η μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής και αυτά πάνε με όρους» δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι αν το μήνυμα που θα έρθει από την Ελλάδα είναι «θέλουμε την υποστήριξή σας αλλά χωρίς όρους, δεν περνάει».

Οσον αφορά το πρόγραμμα που λήγει στις 18 Φεβρουαρίου ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η Ελλάδα ή θα πρέπει να σταθεί στα πόδια της ή να συνάψει νέα συμφωνία που θα πρέπει να δεχτεί το πρόγραμμα και να το «κάνει να δουλέψει». Για τον πρόεδρο του Eurogroup, αν η Ελλάδα δεν το δεχτεί, τότε δεν θα υπάρχει και βάση για συνεργασία.

Η επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup σε καινούργιες κυβερνήσεις και υπουργούς Οικονομικών δεν είναι συνηθισμένη. Τώρα γίνεται γιατί για πρώτη φορά υπάρχει ένας καινούργιος υπουργός Οικονομικών και μια καινούργια κυβέρνηση τη στιγμή που το πρόγραμμα βρίσκεται στο τέλος του λένε στις Βρυξέλλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή