Παραπομπή Παπαγγελόπουλου: Η επόμενη μέρα της Ολομέλειας

Παραπομπή Παπαγγελόπουλου: Η επόμενη μέρα της Ολομέλειας

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης οδηγείται, μετά τη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία στη Βουλή, ο τέως υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, που υπήρξε το κεντρικό πρόσωπο των πολύμηνων ερευνών για την ενοχοποίηση πολιτικών στο σκάνδαλο της Novartis, αλλά και τη δράση παραδικαστικού κυκλώματος με απολήξεις μέσα στο δικαστικό σώμα.

Μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για παραπομπή Παπαγγελόπουλου, δρομολογούνται οι διαδικασίες που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε Ειδικό Δικαστήριο, με βάση τον ισχύοντα νόμο περί ευθύνης υπουργών, τόσο για τον τέως υπουργό, όσο και άλλα πρόσωπα που υπήρξαν συμμέτοχοί του κατά την απόφαση της Βουλής.

Η παραπομπή του τέως υπουργού, ο οποίος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχε την ευθύνη της πάταξης της διαφθοράς, ανοίγει τις διαδικασίες του νόμου περί ευθύνης υπουργών, με τη Βουλή τις επόμενες ημέρες να καλείται να κληρώσει τα μέλη που θα συγκροτήσουν το Δικαστικό Συμβούλιο.

Το Συμβούλιο αυτό, που θα συγκροτηθεί από ανώτατους δικαστές και εισαγγελείς, θα προκύψει από διαδικασία κλήρωσης που θα γίνει δημόσια στη Βουλή. Στην κληρωτίδα θα μπουν τα ονόματα των αρεοπαγιτών και των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ θα κληρωθούν και δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου που θα αναλάβουν καθήκοντα εισαγγελέως. Το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποτελείται από πέντε ανώτατους δικαστές, τρεις από τον Αρειο Πάγο και δύο από το ΣτΕ. Από αυτούς θα οριστεί ο ανακριτής (θα είναι υποχρεωτικά από τον Αρειο Πάγο) που θα ξεκινήσει τις ανακρίσεις για το σύνολο της υπόθεσης με βάση το υλικό –τεράστιο σε όγκο– που έχει συγκεντρωθεί από τη Βουλή, κατά την πολύμηνη έρευνα, που διενήργησε η προανακριτική επιτροπή.

Ο ρόλος του ανακριτή, όπως επίσης και του Δικαστικού Συμβουλίου είναι κρίσιμος, καθώς αξιολογούνται τα πάντα κι αν ο τέως υπουργός κριθεί ότι έχει ευθύνες –αυτές που του απέδωσε η Βουλή– τότε θα ανοίξει η πόρτα του Ειδικού Δικαστηρίου, διαδικασία που έχει ακολουθηθεί λίγες φορές μετά τη μεταπολίτευση.

Μαζί με τον τέως υπουργό στις διαδικασίες του Ειδικού Δικαστηρίου υπάγονται πλέον μετά την απόφαση της Βουλής και οι συμμέτοχοι στις πράξεις για τις οποίες η Βουλή τον παρέπεμψε, δηλαδή οι εισαγγελείς Διαφθοράς και δημοσιογράφοι που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται στις καταγγελίες περί παραδικαστικών διαδικασιών που έγιναν από τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή εις βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Οι συμμέτοχοι, μη πολιτικά πρόσωπα, θα ακολουθήσουν τη δικαστική διαδρομή του τέως υπουργού, με αποτέλεσμα η δικογραφία που ήδη έχει σχηματιστεί μετά τη βαριά δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη, να υπαχθεί και αυτή στις αρμοδιότητες του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου.

Το αίτημα Τουλουπάκη

Πάντως, το αίτημα της Εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη να κηρυχθεί η δίωξή της άκυρη, απορρίφθηκε από την αρμόδια εισαγγελέα που υπέβαλε τη σχετική εισήγηση στο συμβούλιο των Πλημμελειοδικών, όπου είχε προσφύγει δικαστικά η Ελένη Τουλουπάκη. Επί του αιτήματός της αναμένεται απόφαση του συμβουλίου τις προσεχείς ημέρες, ενώ η ίδια ακόμα, παρά τη δίωξη εις βάρος της, παραμένει στη θέση της ως επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, ενώ οι συνεργάτες της Χρ. Ντζούρας και Στ. Μανώλης δήλωσαν αποχή κυρίως για τις υποθέσεις των πολιτικών που είναι ακόμα ανοικτές για τη Novartis, για τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή