Σύγκρουση κορυφής για τον ιό

Σύγκρουση κορυφής για τον ιό

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει την ερχόμενη Δευτέρα «εγκαινιάζοντας» τη νέα πολιτική σεζόν, καθώς, μετά τη θερινή ανάπαυλα, οι πολιτικοί αρχηγοί θα διασταυρώσουν για πρώτη φορά τα ξίφη τους με θέμα την υγειονομική κρίση που εξακολουθεί να είναι ένα από τα τρία βασικά προβλήματα της χώρας. Το σχετικό αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση με θέμα τον κορωνοϊό είχε κατατεθεί από τη Φώφη Γεννηματά και έγινε αποδεκτό, με τη συζήτηση να ορίζεται τελικά για την 7η του μηνός στις 5 το απόγευμα. Είναι δεδομένο ότι η συζήτηση που θα διεξαχθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, παρότι θα έχει ως θέμα την υγειονομική κρίση και τη διαχείριση της πανδημίας, θα επεκταθεί και στα άλλα δύο φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας, την επακόλουθη οικονομική κρίση αλλά και τα ελληνοτουρκικά, δίνοντας το συνολικό στίγμα ενόψει του φθινοπώρου.

Στην κυβέρνηση η θέση είναι ξεκάθαρη από την αρχή της δεύτερης φάσης της πανδημίας. Προφανώς και υπήρξε χαλάρωση των μέτρων, όπως είχε παραδεχτεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως από την άλλη έγινε μια συνειδητή επιλογή στις αρχές Μαΐου, όταν αναχαιτίστηκε το πρώτο κύμα, ώστε να σωθεί όσο το δυνατόν η σεζόν: να ανοίξουν τα σύνορα και να κινηθεί η οικονομία. Αυτή την επιλογή η κυβέρνηση την υπερασπίζεται με κάθε τρόπο εκφράζοντας την άποψη πως δεν μπορεί η οικονομία και η κοινωνική δραστηριότητα να είναι κλειδωμένη επ’ αόριστον. Το επιχείρημα, άλλωστε, πως τα κρούσματα έχουν αυξηθεί πολύ σε σχέση με την πρώτη φάση θεωρείται διάτρητο, καθώς τότε βρισκόμασταν σε περίοδο lockdown, ενώ τώρα υπάρχει πλήρης δραστηριότητα, που αυξήθηκε λόγω του καλοκαιριού. Συνεπώς, το να έχουμε περισσότερα κρούσματα είναι απολύτως λογικό, με κυβερνητικές πηγές να επιμένουν στο τρίπτυχο: ψυχραιμία, αυστηρή τήρηση των μέτρων και ατομική ευθύνη.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν κάτι που αναμένεται να τονίσει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πως η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι άνοιξε την οικονομία της και τον τουρισμό, εξακολουθεί να είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από πολλές άλλες χώρες, κάτι που η αντιπολίτευση «αγνοεί συστηματικά».

Το έτερο επιχείρημα που χρησιμοποιεί η αντιπολίτευση, μείζων και ελάσσων, για να κατηγορήσει την κυβέρνηση είναι πως άνοιξε άτακτα τα σύνορα, βάζοντας τον κορωνοϊό ξανά στη χώρα. Η κυβέρνηση απαντάει με αριθμούς. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά, έως χθες είχαν μπει συνολικά από τις πύλες εισόδου της χώρας 3.239.194 τουρίστες, έγιναν 406.857 τεστ, από τα οποία θετικά ήταν μόνο τα 853. Οι παραπάνω αριθμοί αφορούν το διάστημα από 1η Ιουλίου έως 30 Αυγούστου.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει και πάλι σε κάθε τόνο πως αποκλείεται η χώρα να πάει σε δεύτερο καθολικό lockdown, διότι κάτι τέτοιο δεν το αντέχει η οικονομία, αλλά τα νέα μέτρα και οι τοπικοί περιορισμοί, όπου κρίνεται απαραίτητο, θα λαμβάνονται σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών. Επειδή, ωστόσο, η πανδημία «θα μας ταλαιπωρεί για καιρό ακόμα», όπως σημειώνουν οι λοιμωξιολόγοι, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, τουλάχιστον μέχρι να αρχίσει η χρήση του εμβολίου από τον ερχόμενο Δεκέμβριο και εμβολιαστεί ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, δημιουργώντας αυτό που αποκαλούμε «ανοσία της αγέλης», η οποία θα περιορίσει δραστικά τον ιό.

«Λάθος μήνυμα»

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, που αναζητεί αντιπολιτευτικό βηματισμό, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι απέτυχε τόσο στην αναχαίτιση του ιού κατά τη δεύτερη φάση όσο και στην οικονομία, ενώ η κριτική της Φώφης Γεννηματά κινείται στη λογική πως η κυβέρνηση βιάστηκε να πανηγυρίσει για την αναχαίτιση του ιού, δίνοντας λάθος μήνυμα, ενώ έμεινε πίσω και η ενίσχυση του ΕΣΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή