Προς ναυάγιο η συγχώνευση με κορμό το ΕΑΠ

Προς ναυάγιο η συγχώνευση με κορμό το ΕΑΠ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανεξετάζεται η συγχώνευση του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) με μια σχολή του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας λόγω των αντιδράσεων των διδασκόντων στο ΕΑΠ. Για την αλλαγή πλεύσης εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας φαίνεται πως έπαιξε ρόλο και η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Α. Παπανδρέου κατά της συγχώνευσης. Ετσι, το υπουργείο φέρεται να εξετάζει νέα σενάρια, επιχειρώντας ταυτόχρονα να μετρήσει τις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν.

Ειδικότερα, σημαντικό ρόλο για την ίδρυση και τη λειτουργία του ΕΑΠ στην Πάτρα διαδραμάτισε ο κ. Παπανδρέου όταν ήταν υπουργός Παιδείας (1994-1996). Καθώς η Αχαΐα είναι η εκλογική του περιφέρεια, η πρόσφατη δήλωσή του κατά της συγχώνευσης εκτιμάται ότι θα επηρεάσει το εκλογικό σώμα, φέρνοντας τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θα μπορούσε να έχει η ίδρυση ενός νέου ΑΕΙ με έδρα την Πάτρα. Μάλιστα, είναι ενδεικτική και η χθεσινή δήλωση του πρώτου και μακροβιότερου προέδρου του ΕΑΠ (από 30/10/1995 έως 17/6/2004) και ομότιμου καθηγητή του Παν. Πατρών, Αλέξη Λυκουργιώτη. «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας στον οποίο οφείλεται η εντυπωσιακή επιτυχία του ΕΑΠ ήταν ο καινοτόμος χαρακτήρας του (ανοιχτότητα, εξ αποστάσεως και διά βίου εκπαίδευση) και η απολύτως διακριτή φυσιογνωμία του σε σχέση με τα παραδοσιακά ιδρύματα. Αυτό επέτρεψε σε όλες τις διοικήσεις να δράσουν, εφαρμόζοντας επιτυχημένες στρατηγικές ανάπτυξης και προσαρμόζοντας τα προγράμματά του στις ανάγκες της κοινωνίας. Η διακριτή φυσιογνωμία του ΕΑΠ, ως ιδρύματος που εφαρμόζει αποκλειστικά την ανοιχτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είναι απολύτως απαραίτητο να διατηρηθεί αδιατάρακτη και στο μέλλον», ανέφερε ο κ. Λυκουργιώτης, ο οποίος έχει διατελέσει και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.

Από την πλευρά τους, οι διδάσκοντες του ιδρύματος αντιδρούν, καθώς θεωρούν ότι το ΕΑΠ έχει προίκα περί τα 95 εκατομμύρια ευρώ (από τα δίδακτρα των φοιτητών), ένα σημαντικό ταμειακό απόθεμα εν μέσω δημοσιονομικής λιτότητας για τα ΑΕΙ. «Τα κονδύλια αυτά θα πρέπει να δοθούν για την ακαδημαϊκή ανάπτυξη του ΕΑΠ στο πλαίσιο της σημερινής του δομής και φιλοσοφίας (ως Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και όχι να βρεθούν σε ένα κοινό ταμείο με μια σχολή ΤΕΙ», ανέφερε στην «Κ» διδάσκων.

Ετσι, πλέον το υπουργείο εξετάζει νέα σενάρια, όπως η συγχώνευση όλου του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Παν. Πελοποννήσου, η διχοτόμηση του ΤΕΙ και η συγχώνευση του ενός μέρους με το Παν. Πατρών και του άλλου με το Παν. Πελοποννήσου και, τρίτον, η μετεξέλιξη του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας σε πανεπιστήμιο.

Τέλος, ο υπουργός Παιδείας συγκρότησε επιτροπή για να αξιολογεί το ύψος των διδάκτρων που θα έχουν τα αγγλόφωνα προπτυχιακά, τα οποία θα αρχίσουν να λειτουργούν στα ΑΕΙ το προσεχές ακαδημαϊκό έτος. Ηδη πρόταση έχει καταθέσει η Φιλοσοφική Αθηνών, με ύψος διδάκτρων περί τα 8.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή