AEI-TEI: Ιδρυση τμημάτων χωρίς σχεδιασμό, μελέτη και υποδομές

AEI-TEI: Ιδρυση τμημάτων χωρίς σχεδιασμό, μελέτη και υποδομές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταπέλτης είναι το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) κατά του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, που αποφάσισε να ιδρύσει νέα τμήματα Φυσικής σε περιφερειακά ιδρύματα που συγχωνεύονται (π.χ. στη Δυτική Μακεδονία όπου συγχωνεύεται το πανεπιστήμιο με το ΤΕΙ). Και δεν είναι μόνον αυτό, αφού το υπουργείο Παιδείας δημιουργεί νέα τμήματα «καθηγητικών» σχολών (π.χ. Μαθηματικών) χωρίς ακαδημαϊκή λογική αλλά και χωρίς πρακτική αξία. Η Ελλάδα διαθέτει ήδη περί τα 100 τμήματα, οι απόφοιτοι των οποίων έχουν βασική επαγγελματική διέξοδο την εκπαίδευση. Κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος τα τμήματα αυτά δέχθηκαν 17.320 πρωτοετείς.

Ειδικότερα, η συνέλευση του τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ τονίζει ότι «επιχειρείται ίδρυση τμημάτων χωρίς επιστημονική φυσιογνωμία, τα οποία θα στηρίζονται σε προσωπικό με γνωστικά αντικείμενα άλλων επιστημονικών κλάδων, και χωρίς πρόβλεψη για τις απαραίτητες εργαστηριακές και υποστηρικτικές υποδομές», προσθέτοντας ότι «τα τμήματα Φυσικής των πανεπιστημίων της χώρας παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία και έντονο προβληματισμό την ίδρυση νέων τμημάτων Φυσικής στη θέση καταργούμενων τμημάτων ΤΕΙ της Περιφέρειας, χωρίς μελέτες αναγκαιότητας και σκοπιμότητας, και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ισχνές προοπτικές απορρόφησης των αποφοίτων ακόμη και των ήδη λειτουργούντων τμημάτων».

Το τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ ζητεί από το υπουργείο Παιδείας «να επανεξετάσει τον σχεδιασμό νέων τμημάτων Φυσικής, στηριζόμενο σε μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας που θα διασφαλίζουν ένα στοιχειώδες επίπεδο σπουδών, αλλά και προοπτικές απασχόλησης και επαγγελματικής απορροφητικότητας των αποφοίτων τους».

Την ίδια στιγμή, χθες δημοσιοποιήθηκε επιστολή κατά της συγχώνευσης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) με οποιοδήποτε ίδρυμα συμβατικής εκπαίδευσης, με δεδομένο ότι προτείνεται η συγχώνευσή του με σχολή του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος. «Το ΕΑΠ είναι ένα από τα οκτώ ανοικτά και εξ αποστάσεως πανεπιστήμια στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ολα αυτά τα πανεπιστήμια είναι ανεξάρτητα και αυτόνομα πανεπιστήμια. Η επιτυχία του ΕΑΠ μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο όταν το Πανεπιστήμιο παραμείνει ανεξάρτητο και απερίσπαστο, αφοσιωμένο στην εκπαιδευτική, ακαδημαϊκή και κοινωνική αποστολή του. Θεωρούμε δε, ότι οποιαδήποτε μορφή συγχώνευσης με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα συμβατικού χαρακτήρα, θα αλλοιώσει τη φυσιογνωμία του ΕΑΠ και θα ακυρώσει την αποστολή του. Το δημόσιο συμφέρον απαιτεί την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΑΠ και όχι την αποδόμηση και κατάργησή του», αναφέρουν οι υπογράφοντες μεταξύ των οποίων είναι εξέχοντες πανεπιστημιακοί, αλλά και πρόσωπα με πολιτικά αξιώματα, όπως οι πρώην υπουργοί Λούκα Κατσέλη και Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή