Αλλαγή πλεύσης από Γαβρόγλου για το ΕΑΠ

Αλλαγή πλεύσης από Γαβρόγλου για το ΕΑΠ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θεαματική κωλοτούμπα αναγκάστηκε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου για το θέμα της συγχώνευσης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) με σχολή του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος. Αγνοώντας όσα δήλωσε ο ίδιος στις 22/2 στη Βουλή, χθες, υποστήριξε ότι δεν υιοθέτησε τη σχετική πρόταση. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η αλλαγή θέσης του κ. Γαβρόγλου συνδέεται και με τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, αλλά και της Λούκας Κατσέλη, που ετάχθησαν ευθέως κατά των αλλαγών στο ΕΑΠ και ζήτησαν να μην αλλάξουν η δομή και η φυσιογνωμία του Ιδρύματος.

Ειδικότερα, χθες ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι «καμία συγχώνευση με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας δεν θα γίνει», προσθέτοντας πως «το υπουργείο Παιδείας δεν πήρε ποτέ θέση για τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας». Ωστόσο, η σχετική πρόταση έχει γίνει από τον διορισμένο (επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ) πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής του ΕΑΠ και έγκριτο πανεπιστημιακό κ. Βασίλειο Καρδάση και οι αντιδράσεις των διδασκόντων του ΕΑΠ εναντίον της ήταν άμεσες, ήδη από το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Ο κ. Καρδάσης, που χθες «αδειάστηκε» από τον υπουργό, για την πρόταση αυτή έχει έλθει σε ρήξη με τους διδάσκοντες του ΕΑΠ. Από την άλλη, ο ίδιος ο κ. Γαβρόγλου απαντώντας στις 22 Φεβρουαρίου στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Ανδρέα Κατσανιώτη, είχε αναφέρει –όπως λέει το δελτίο Τύπου του υπουργείου– ότι «στη χώρα μας το ΕΑΠ είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς. Θα ήταν ανόητο για μία κυβέρνηση να θέλει να τον υπονομεύσει. Η σημερινή κατάσταση οδηγεί σε ένα θετικό, σύγχρονο, παιδαγωγικά αναβαθμισμένο μέλλον; Η απάντηση είναι ότι έτσι όπως είναι, όχι. Εμείς λοιπόν τι λέμε; Προτείνουμε την ίδρυση στην Πάτρα ενός δεύτερου Πανεπιστημίου. Σε αυτό το Πανεπιστήμιο θα πάει η δομή του ΕΑΠ ως έχει και θα έχει και παραδοσιακά τμήματα. Αυτή η δομή του ΕΑΠ θα μπορέσει τώρα να αναβαθμιστεί, όχι μόνο μέσω συνεργειών αλλά και μέσω των δυνατοτήτων που θα έχει ένα πολύ μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο»…

Χθες ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι θα ιδρυθεί εντός του ΕΑΠ Εθνικό Κέντρο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών, το οποίο θα διοργανώνει και θα υλοποιεί προγράμματα (εξ αποστάσεως και διά ζώσης) για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που θα είναι δωρεάν με εξασφαλισμένα κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Επίσης, το ΕΑΠ θα παρέχει δωρεάν πιστοποιητικά παιδαγωγικής επάρκειας σε όλους τους φοιτητές των πολυτεχνικών σχολών.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι για ένα ποσοστό του μη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού του ΕΑΠ (Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό), αντί για δεκάμηνες συμβάσεις με δυνατότητα ανανέωσης για τρία χρόνια, το ΕΑΠ θα συνάψει τριετείς συμβάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή