«Οχι» στην απορρόφηση ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας

«Οχι» στην απορρόφηση ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πανεπιστήμιο Πατρών απορρίπτει την πρόταση του υπουργείου Παιδείας να απορροφήσει το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος. Η πλειονότητα των Τμημάτων αποφάσισε αρνητικά επί της πρότασης, την οποία δημοσιοποίησε η πρύτανης του ιδρύματος, κ. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, ως σχέδιο του υπουργείου. Μάλιστα, χθες, η κ. Κυριαζοπούλου δέχθηκε ένα ηχηρό πλήγμα καθώς η σχολή της, η Ιατρική, καταψήφισε την πρόταση του υπουργού κ. Κώστα Γαβρόγλου, με την οποία –όπως την επικρίνει πληθώρα συναδέλφων της– η πρύτανης συναινεί. Η απορριπτική απόφαση ελήφθη από την Ιατρική Πατρών με ψήφους 16-10, ενώ πρόταση που μειοψήφησε ήταν επίσης αρνητική, αλλά άφηνε κάποια περιθώρια συζήτησης.

Ειδικότερα, η «Επιτροπή διαβούλευσης για την αναδιάρθρωση του Πανεπιστημίου Πατρών», όπως ονομάζεται, και στην οποία μετέχει η κ. Κυριαζοπούλου, έστειλε στην ακαδημαϊκή κοινότητα το σχέδιο νόμου όπως εστάλη από τον υπουργό Παιδείας, για να διατυπώσουν τις προτάσεις τους. Το σχέδιο θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου, «για να γίνουν οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις σας και να μεταφερθούν στον υπουργό Παιδείας». Η απόφαση της Συγκλήτου έχει ιδιαίτερη σημασία για τα υπουργικά σχέδια, αφού ο κ. Κώστας Γαβρόγλου σκοπεύει να εντάξει τα περισσότερα νέα τμήματα (πλην του Νομικού, που σχεδιάζεται να λειτουργήσει από το 2020-2021) στο μηχανογραφικό δελτίο των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Σύμφωνα με το σχέδιο, δημιουργούνται τμήματα Εφαρμοσμένης Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας (το οποίο θα απορροφήσει το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών), Τμήμα Νομικών Σπουδών, ενώ στο Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας μεταφέρονται τμήματα Διοίκησης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος.

Το σχέδιο προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις και μέχρι στιγμής έχουν πάρει αρνητικές αποφάσεις τα τμήματα Αρχιτεκτόνων, Χημικών Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών, Φυσικό, Βιολογικό, Φαρμακευτική, Παιδαγωγικό, Νηπιαγωγών, Οικονομικό, Θεατρικών Σπουδών, Φιλολογίας. Σχεδόν όλες οι αποφάσεις ομόφωνες. Ο σύλλογος ΔΕΠ επίσης έχει κοινοποιήσει αρνητική απόφαση, όπως και ο σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή