Για παραγραφές σοβαρών αδικημάτων με τον νέο ποινικό κώδικα προειδοποιεί ο Πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων

Για παραγραφές σοβαρών αδικημάτων με τον νέο ποινικό κώδικα προειδοποιεί ο Πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο μαζικών παραγραφών σε σειρά σοβαρών αδικημάτων, λόγω της μετατροπής τους με τον νέο Ποινικό Κώδικα από κακουργήματα σε πλημμελήματα τόνισε σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Ελευθέριος Μιχαηλίδης.

Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε σε σειρά διατάξεων του νέου κώδικα, για τις οποίες εξέφρασε έντονες διαφωνίες και σημείωσε πως ακόμα και θετικές ρυθμίσεις που εισάγονται, δεν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν στην πράξη, ελλείψει υποδομών και του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε, ότι η παροχή κοινωφελούς εργασίας, που προβλέπεται από τον νέο Ποινικό Κώδικα να επιβάλλεται ως κύρια ποινή, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη, καθώς τα στατιστικά δεδομένα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών καταδεικνύουν, ότι υπάρχουν χίλιες περιπτώσεις καταδίκων που παρέχουν κοινωφελή εργασία και εποπτεύονται όλοι από εννέα συνολικά Επιμελητές Κοινωνικής Αρωγής.

Ο Πρόεδρος της Ενώσεως Εισαγγελέων, εισαγωγικά τόνισε «επικροτούμε την νομοθετική πρωτοβουλία αλλά έχουμε και ενστάσεις, τις οποίες θα καταθέσουμε στον υπουργό Δικαιοσύνης και ελπίζουμε να εισακουστούμε».

Ειδικότερα αναφέρθηκε σε σειρά άρθρων του νέου κώδικα για τα οποία διατύπωσε ενστάσεις.

Ενδεικτικά:

-Τις διατάξεις που προβλέπουν, ότι η απιστία και η απάτη σε βάρος του δημοσίου θα διώκονται στο εξής όχι αυτεπάγγελτα αλλά μόνον μετά από μήνυση. Ανέφερε ως παράδειγμα για να καταδείξει το άτοπο των ρυθμίσεων, περίπτωση μεγάλης κατάχρησης σε δήμο, όπου πρέπει ο δήμαρχος ή η δημαρχιακή επιτροπή να κάνουν μήνυση αλλιώς η υπόθεση δεν θα μπορεί να ερευνηθεί.

-Τις διατάξεις που προβλέπουν, πως αδικήματα όπως η κλοπή, στο εξής δεν θα διώκονται αυτεπάγγελτα αλλά μόνον μετά από μήνυση, και ως παράδειγμα ανέφερε την κλοπή αυτοκινήτων, όπου ο αστυνομικός για να συλλάβει τον δράστη θα πρέπει να βρει πρώτα τους ιδιοκτήτες των οχημάτων και να τους προτρέψει να καταθέσουν μήνυση.

Ο πρόεδρος της Ενώσεως Εισαγγελέων επισήμανε τον κίνδυνο άμεσης παραγραφής λόγω της μετατροπής πολλών αδικημάτων από κακουργήματα σε πλημμελήματα, αναφέροντας μεταξύ άλλων, αδικήματα όπως η φοροδιαφυγή, η μη καταβολή ΦΠΑ, η λαθρεμπορία, η αρχαιοκαπηλία και άλλα. Σημείωσε μάλιστα πως αν οι διατάξεις αυτές δεν αλλάξουν, όσοι έχουν διαπράξει τέτοια αδικήματα ως τις 31 -3 του 2011 οι πράξεις τους θα παραγραφούν, στερώντας και το δημόσιο από μεγάλα χρηματικά ποσά.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε σειρά διατάξεων, όπως η έκρηξη που προβλέπεται ως πλημμέλημα αν δεν θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές σημειώνοντας «πώς θα προστατευθεί η περιουσία των πολιτών, αν κάποιοι βάλουν βόμβες νύχτα σε καταστήματα της Πανεπιστημίου, δεν υπάρχουν θύματα αλλά οι ζημιές είναι μεγάλες; Με τα πλημμελήματα;».

Επίσης εξέφρασε διαφωνία με την κατάργηση του Μονομελούς Εφετείου που μέχρι σήμερα δικάζει σωρεία υποθέσεων και έκλεισε με την τοποθέτηση «ότι η αναγκαιότητα αλλαγής των Κωδικών είναι δεδομένη και αν γίνουν ορισμένες βελτιώσεις σε ρυθμίσεις που έχουν προβλήματα το νομοθέτημα κινείται σε θετική κατεύθυνση και θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση απονομής της ποινικής δικαιοσύνης».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT