Σε μια συγκέντρωση του Συλλόγου Αποφοίτων του Α΄ Γυμνασίου Θηλέων Πλάκας

Σε μια συγκέντρωση του Συλλόγου Αποφοίτων του Α΄ Γυμνασίου Θηλέων Πλάκας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ώρα επτά και σιγά σιγά άρχισε να μαζεύεται ο κόσμος. Δεκάδες κομψές και περιποιημένες κυρίες, μια-δυο με μπαστουνάκια, περνούσαν το κατώφλι στην οδό Κέκροπος στην Πλάκα για την καθιερωμένη σύναξη του Συλλόγου Αποφοίτων του ιστορικού Α΄ Γυμνασίου Πλάκας. Αγκαλιές και φιλιά, λόγια τρυφερά, ανταλλαγές ευχών για τα παιδιά  και τα εγγόνια. «Μα βρε παιδί μου, τι περίεργο πράγμα. Από μια ηλικία και μετά τα χρόνια περνάνε γρηγορότερα σαν να κυλάνε σε κατηφόρα», είπε μια κυρία και οι άλλες έσκασαν στα γέλια. «Θυμάσαι τότε που ήμασταν κοπελούδες και γυρίζαμε τα σοκάκια της γειτονιάς; Θυμάσαι που παίζαμε κρυφτό και κυνηγητό πίσω από τους κίονες του Παρθενώνα; Που τα Αναφιώτικα φτάνανε μέχρι το θέατρο του Διονύσου;». Το ένα «θυμάσαι» έμπαινε πλάι στο άλλο «θυμάσαι» και όλα μαζί έφτιαχναν ένα ζωντανό αφήγημα της πρόσφατης ιστορίας της πρωτεύουσας.

Τις παρατηρούσα να τιτιβίζουν σαν πουλιά σε κλαδί, να φωτογραφίζονται σαν να κάθονται ακόμα στα θρανία. Ηταν ένα θέαμα όμορφο και συγκινητικό, μα κυρίως σπάνιο. Ελάχιστα δημόσια σχολεία στη χώρα έχουν οργανωμένους συλλόγους αποφοίτων, ένα προνόμιο που διατηρούν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Οι κυρίες του Α΄ Γυμνασίου Θηλέων, τον ίδρυσαν το 1986. Εκτοτε, κάνουν συνέχεια συναντήσεις, εκδρομές, ομιλίες, πρωτοχρονιάτικες και πασχαλινές εκδηλώσεις. Ξέρω αναλυτικά τις δράσεις τους από τη μητέρα μου που είναι δραστήριο μέλος και μου ανακοινώνει συχνά – πυκνά με δόση μεγάλης υπερηφάνειας: «Απόψε θα είμαι με τις συμμαθήτριές μου!». Συνήθως συναντιούνται σε μια αίθουσα της οδού Κέκροπος 10, στην έδρα του Συλλόγου των Αθηναίων, η οποία τους παραχωρείται με απόφαση του προέδρου Ελευθερίου Σκιαδά.

Σε μια συγκέντρωση του Συλλόγου Αποφοίτων του Α΄ Γυμνασίου Θηλέων Πλάκας-1

O γυμνασιάρχης Μιχαήλ Σκαρδάσης με τις μαθήτριες του Α΄ Γυμνασίου Πλάκας.

Καθισμένες παρέα με τις αναμνήσεις και με τη μοσχοβολιά μιας τεράστιας σε μέγεθος γαζίας που βρίσκεται στο μικρό κηπάκι, δεν θυμούνται μόνο τα παλιά αλλά σχολιάζουν και τα καινούργια. «Εδώ και 33 χρόνια έχουμε ένα σταθερό ραντεβού και ο Σύλλογός μας έχει δεκάδες ενεργά μέλη. Βέβαια, κάθε τόσο χάνουμε και κάποια από τις αγαπημένες μας συμμαθήτριες, αλλά συνεχίζουμε με πείσμα», μου λέει η πρόεδρος Μαρία Μπουρλάκη. Η  Γεωργία Αρεάλη φιλόλογος στο επάγγελμα, άρα αυστηρή, αναλαμβάνει να επιβάλει την ησυχία για να αρχίσει η εκδήλωση βράβευσης τριών εκ των παλαιοτέρων μελών: της Ευγενίας Λουκαΐτου, της Κορνηλίας Αργυροπούλου και της Ειρήνης Πουρνάρα, οι οποίες παρέλαβαν ειδική πλακέτα σχεδιασμένη από την συναπόφοιτη Σωσώ Κανδαράκη. Ειδική μνεία έγινε και για τον παλαιό γυμνασιάρχη Μιχαήλ Σκαρδάση που δεν είναι πια εν ζωή, αλλά τον εκπροσωπούσαν τα τρία παιδιά του, ο Λέανδρος, η Ελπίς και η Αθηναΐς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή