Ενα νεοϋορκέζικο γκαλά αφιερωμένο στους ελληνοαμερικανικούς πολιτιστικούς δεσμούς

Ενα νεοϋορκέζικο γκαλά αφιερωμένο στους ελληνοαμερικανικούς πολιτιστικούς δεσμούς

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Πέμπτη 9 Μαΐου, η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη πραγματοποίησαν το ετήσιο φιλανθρωπικό γκαλά τους στην ιστορική αίθουσα Capitale της Νέας Υόρκης, που συγκέντρωσε 400 επιφανείς φιλέλληνες, αρχαιολόγους, διπλωμάτες, πανεπιστημιακούς, πολιτικούς και επιχειρηματίες.

Φέτος η βραδιά ήταν αφιερωμένη στην σκαπανέα αρχαιολόγο Χέτι Γκόλντμαν και στις αρχαιολογικές ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής στην Αρχαία Κόρινθο.

Η Γκόλντμαν (1881-1972) ήταν η εγγονή του ιδρυτή της περίφημης επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs. Αποφάσισε να γίνει αρχαιολόγος σε μια εποχή κατά την οποία οι γυναίκες δεν είχαν επιλογές επαγγέλματος. Χάρις στην τόλμη της, ήταν πρώτη γυναίκα υπότροφος της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής το 1910.  Το 1911 ξεκίνησε με την Αλις Λέσλι Γουόκερ-Κοσμοπούλου να διευθύνει τις ανασκαφές στις Αρχαίες Αλές της Βοιωτίας. Ακολούθησαν άλλες ανασκαφές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Τελικά, έγινε η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Η καθηγήτρια και διευθύντρια της Αμερικανικής Σχολής Τζένιφερ Νάιλς παρουσίασε ένα θαυμάσιο  ντοκιμαντέρ για την Γκόλντμαν με αφηγήτρια τη μεγάλη Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιό Ολυμπία Δουκάκη.

Ενα νεοϋορκέζικο γκαλά αφιερωμένο στους ελληνοαμερικανικούς πολιτιστικούς δεσμούς-1

Ο πρόεδρος Αλέξανδρος Ζαγοραίος στο γκαλά της Νέας Υόρκης.

Οσο για το έργο των ανασκαφών της Αμερικανικής Σχολής στην Κόρινθο, που τιμήθηκε φέτος, άρχισε το 1896 και συνεχίζεται αδιάκοπα  μέχρι σήμερα. Για 120 χρόνια  οι ανασκαφικές προσπάθειες της Σχολής που έφεραν στο φως χειροπιαστές αποδείξεις της λαμπρής ιστορίας της, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους νεότερους χρόνους. Σήμερα, πάνω από 150.000 άτομα επισκέπτονται τον ναό του Απόλλωνα, τη ρωμαϊκή αγορά, το οικιστικό σύμπλεγμα της φραγκοκρατίας και το θαυμαστό μουσείο που κτίστηκε με δαπάνες της Σχολής το 1932 και συνεχίζει να επεκτείνεται.  Το αποτέλεσμα η Αρχαία Κόρινθος να έχει γίνει ένα μοναδικό αρχαιολογικό εκπαιδευτικό κέντρο που συγκεντρώνει σήμερα σπουδαστές από 36 χώρες. 

Για την Αρχαία Κόρινθο μίλησαν οι Ουίλιαμ Λούμις, οι καθηγητές Μαρκ Λαουάλ, Τζακ Ντέιβις και Κρίστοφερ Πφαφ. Κατά τη διάρκεια της ωραίας βραδιάς πραγματοποιήθηκε και μια σιωπηλή δημοπρασία με έργα που ευγενώς προσέφεραν Ελληνες δημιουργοί, τα έσοδα της οποίας στηρίζουν το έργο της Αμερικανικής Σχολής και της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

Ενα νεοϋορκέζικο γκαλά αφιερωμένο στους ελληνοαμερικανικούς πολιτιστικούς δεσμούς-2

Η Τζένιφερ Νάιλς, επικεφαλής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.

Στο γκαλά έδωσαν το «παρών» ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου  Αλέξανδρος Ζαγοραίος, η διευθύντρια της Αμερικανικής Σχολής Τζένιφερ Νάιλς, ο πρόεδρος των εποπτών της Γενναδείου Ανδρέας Ζομπανάκης, η διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης Μαρία Γεωργοπούλου, η επόπτρια  Αλεξάνδρα Βοβολίνη, ο γενικός διευθυντής Παντελής Πάνος, η πρέσβειρα της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη, Μαρία Θεοφίλη, ο πρόεδρος  των Φίλων πρέσβης ε.τ. Τάσος Κριεκούκης, ο γενικός πρόξενος κ. Κούτρας καθώς και ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Νίκολας Μπερνς, καθηγητής σήμερα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. «Είμαι εδώ με σκοπό να στηρίξω δύο σπουδαία ιδρύματα, τα οποία κατά τη γνώμη μου είναι η άγκυρα της αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα. Και τα δύο έχουν την αρχή τους στον 19ο αιώνα και αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα του ελληνικού και του αμερικανικού πνεύματος. Οποιος επιθυμεί να στηρίζει την Ελλάδα, οφείλει να στηρίζει τη Γεννάδειο και την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών» υπογράμμισε ο πρώην διπλωμάτης. Η βραδιά απέδειξε τους  διαχρονικούς στενούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ.

Ενα νεοϋορκέζικο γκαλά αφιερωμένο στους ελληνοαμερικανικούς πολιτιστικούς δεσμούς-3

Ο Νίκολας Μπερνς και ο Τάσος Κριεκούκης στη βραδιά του γκαλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή