ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάρκο αυθαιρέτων το Γουδί

Πάρκο αυθαιρέτων το Γουδί

Μητροπολιτικό πάρκο στα χαρτιά, «πεδίο βολής» αυθαιρεσιών στην πράξη. Ο λόγος για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί και ενώ αναμένουμε την κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου για τον φορέα διαχείρισης του πάρκου, μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διαβούλευσης. Κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα, αξιοποιώντας και το πέπλο της προεκλογικής περιόδου, που πάντοτε καλύπτει αυθαίρετες ενέργειες. Τετελεσμένα που παραβιάζουν και το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο προστασίας, αλλά χωρίς αντίδραση μέχρι τώρα από τους αρμοδίους.

Οπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο, στον χώρο που λειτουργούσε το αναψυκτήριο Ya (μέχρι προ διετίας περίπου) κατεδαφίστηκε το προϋπάρχον κτίριο και ανεγείρεται νέο πολύ μεγαλύτερο, με αποτέλεσμα να κοπούν ή να κουτσουρευτούν αρκετά δέντρα, να γίνουν παρεμβάσεις στον χώρο και να αυξάνεται η δομημένη έκταση.

«Για τις εξελίξεις μάς πληροφόρησαν πολίτες-φίλοι του πάρκου και το επιβεβαιώσαμε με επίσκεψη στον χώρο. Στο σημείο εκείνο υπήρχε ένα αναψυκτήριο με εμβαδόν περίπου 250 τ.μ., το οποίο και γκρεμίστηκε. Σήμερα, δημιουργείται νέο κτίριο με μεταλλικό σκελετό πολλαπλάσιου εμβαδού και μεγαλύτερου ύψους, που υπερβαίνει τα 6 μέτρα», λέει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Μαυράκος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα. Ο χώρος βρίσκεται εντός του πρώην στρατοπέδου «Βαρύτη» και ανήκει στο Ταμείο Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ), που τελεί υπό την άμεση εποπτεία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Το υπόμνημα

Οπως τονίζεται στο υπόμνημα της επιτροπής στα υπουργεία Ενέργειας – Περιβάλλοντος και Εθνικής Αμυνας καθώς και στον Δήμο Αθηναίων (η έκταση βρίσκεται εντός των ορίων του), το Π.Δ. που διέπει τη χρήση του χώρου του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί (Π.Δ. 187/Δ του 2011) απαγορεύει ρητώς την παραχώρηση έκτασης για νέα χρήση ή επέκταση υφιστάμενης. Το ίδιο προβλέπει και υπουργική απόφαση του ΥΠ.ΕΝ. (Οκτώβριος 2018), η οποία ορίζει αναστολή έκδοσης αδειών δόμησης και οικοδομικών εργασιών για ένα έτος.

Η επιτροπή κατήγγειλε τις εργασίες στο Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων στις 9 Μαΐου. Σύμφωνα με την επιτροπή, η εταιρεία που έχει μισθώσει τον χώρο από το ΤΕΘΑ εμφανίζει άδεια εργασιών με μεταγενέστερη ημερομηνία έκδοσης. Δηλαδή, πρώτα έγιναν οι καταγγελίες και μετά βγήκε η άδεια; Μάλιστα, η άδεια αναφέρεται σε «εργασίες μικρής κλίμακας», που συνήθως σημαίνει επεμβάσεις εσωτερικές στο κτίριο και όχι επέκταση ή πολύ περισσότερο νέα ανέγερση, καθώς μόνο έτσι μπορούσε να εκδοθεί. Εντύπωση προκαλεί πως στην άδεια υπάρχει αναφορά σε εμβαδόν δομημένης επιφάνειας 1.412 τ.μ., πολλαπλάσια του προϋπάρχοντος κτιρίου.

Η Επιτροπή Αγώνα, που έχει κρατήσει ζωντανό τον στόχο του Μητροπολιτικού Πάρκου, «καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να σταματήσουν άμεσα τα έργα, που καταστρέφουν και υποβαθμίζουν το Μητροπολιτικό Πάρκο στον βωμό του κέρδους και της εμπορευματοποίησης. Να αποκατασταθεί επιτέλους η νομιμότητα και να αποτραπούν τα τετελεσμένα γεγονότα». Μάλιστα, καλεί σε σύσκεψη φορέων και πολιτών αύριο Τετάρτη 22 Μαΐου, στις 20.00, σε αίθουσα στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ, Λάκωνος 9 και συζητάει τη διοργάνωση συγκέντρωσης στο Μητροπολιτικό Πάρκο την Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου 2019). «Εχουμε ενημερώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, το ΥΠΕΘΑ, τον Δήμο Αθηναίων. Εδώ και 15 μέρες δεν υπάρχει καμία αντίδραση. Οι εργασίες συνεχίζονται ακόμα και Σαββατοκύριακα», τονίζει ο κ. Μαυράκος. Ακούει κανείς;