Πίσω στο ΑΠΘ ο Ευ. Βενιζέλος

Πίσω στο ΑΠΘ ο Ευ. Βενιζέλος

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης, την «alma mater», όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος μιλώντας στην «Κ», επιστρέφει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Ανυπομονώ να γνωρίσω τους τωρινούς φοιτητές και να καμαρώσω παλιούς φοιτητές μου ως καθηγητές», τονίζει. Ο κ. Βενιζέλος εκλέχθηκε το 1984 υφηγητής στο ΑΠΘ και στη συνέχεια καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου. Αργότερα άφησε τη θέση λόγω της ενασχόλησής του σε υψηλές θέσεις στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Βέβαια, κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι η επιστροφή στο ΑΠΘ είναι μια αναμενόμενη δίοδος, μετά την πρόσφατη ρήξη που επήλθε με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, κ. Φώφη Γεννηματά, όταν ο κ. Βενιζέλος αρνήθηκε την πρότασή της να τοποθετηθεί στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του κόμματος. Ωστόσο, δεν είναι αναμενόμενη, αν αναλογιστούμε τις επιλογές πολλών πανεπιστημιακών που ασχολήθηκαν με την πολιτική και όταν –για διαφόρους λόγους– αποχώρησαν, συνέχισαν να διατηρούν την πανεπιστημιακή τους θέση, χωρίς ωστόσο να επιστρέψουν στα έδρανα. Επ’ αυτού, έμπειροι πανεπιστημιακοί που μίλησαν χθες στην «Κ», συνιστούν μια μελέτη στο ημερολόγιο των τελευταίων δέκα ετών που καταγράφει την υπηρεσιακή κατάσταση του διδακτικού προσωπικό του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Παν. Αθηνών, του «τμήματος των υπουργών», όπως έχει χαρακτηριστεί.

«Η συμμετοχή μου στη Βουλή και, για μεγάλα διαστήματα, στην κυβέρνηση, μου είχε στερήσει –αυτό το επιβάλλει το Σύνταγμα– όλα αυτά τα χρόνια τη χαρά της διδασκαλίας. Δεν εγκατέλειψα ποτέ το ερευνητικό έργο και τις επιστημονικές δημοσιεύσεις, και ασχολήθηκα με τα κορυφαία θέματα του Συνταγματικού Δικαίου ως εισηγητής της εκτεταμένης αναθεώρησης του 2001. Είχα επίσης την ευκαιρία να μετάσχω στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών συνταγματικών θεσμών», δήλωσε χθες στην «Κ» ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι «τίποτα όμως δεν υποκαθιστά τη διδακτική σχέση, την εμπειρία της πανεπιστημιακής διδασκαλίας. Τα μεταδιδακτορικά σεμινάρια και οι διαλέξεις σε ξένα πανεπιστήμια είναι ένα μικρό υποκατάστατο. Για εμένα η Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης είναι ο τόπος της καταγωγής μου. Η alma mater».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή