Η παράδοση και οι τέχνες της Ιαπωνίας έρχονται στην Αθήνα

Η παράδοση και οι τέχνες της Ιαπωνίας έρχονται στην Αθήνα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι μεγάλη μας τιμή που η πόλη της Αθήνας επιλέχθηκε για να φιλοξενήσει την 44η Ιαπωνική Εβδομάδα («44th Japan Week») επ’ ευκαιρία της επετείου των 120 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ιαπωνίας. Ελπίζω οι Ελληνες να απολαύσουν τις εκδηλώσεις που θα παρουσιάσουν περισσότεροι από 1.400 Ιάπωνες ερμηνευτές και καλλιτέχνες», δηλώνει ο κ. Yasuhiro Shimizu, πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα. 

Μεταξύ 23 και 28 Νοεμβρίου 2019, η Αθήνα υποδέχεται εκπροσώπους του καλλιτεχνικού κόσμου από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλιου, στο πλαίσιο της Ιαπωνικής Εβδομάδας («Japan Week»). «Από το 1986, που ξεκίνησε ο θεσμός, πραγματοποιείται σε ετήσια βάση από τον ιαπωνικό οργανισμό International Friendship Foundation (IFF) σε συνεργασία με τον δήμο που τη φιλοξενεί, σε διαφορετική πόλη κάθε φορά», αρχίζει να εξηγεί ο κ. Δήμος Βρατσάνος, πρόεδρος του Ελληνοϊαπωνικού Συνδέσμου και ακάματος μέχρι πρότινος διεκδικητής της υποψηφιότητας της Αθήνας. «Οι προσπάθειες για να διοργανωθεί στην πόλη μας η Ιαπωνική Εβδομάδα ξεκίνησαν το 2016 από τον Σύνδεσμο, όταν γιόρταζε τα 60 χρόνια του. Δεν ευδοκίμησαν τότε», προσθέτει. «Η έλευση του νέου πρέσβη της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, κ. Shimizu, συνδυάστηκε με την ενθουσιώδη ανταπόκρισή του στην υποστήριξη της διοργάνωσης, καθώς έκρινε ότι είναι το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός για το 2019 και αποτελεί ευτυχή συγκυρία το ότι έρχεται ένα χρόνο πριν από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο. 

Η παράδοση και οι τέχνες της Ιαπωνίας έρχονται στην Αθήνα-1

Σε τι συνίσταται το περιεχόμενο της Ιαπωνικής Εβδομάδας («Japan Week»); Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρόκειται για μία μεγάλη εκδήλωση πολιτιστικού περιεχομένου. “Ελάτε να μας παρουσιάσετε την παράδοση και τις τέχνες σας”, είναι το κάλεσμα στους καλλιτέχνες. Παραστάσεις, πολεμικές τέχνες, χορευτικά δρώμενα, μεταξύ των οποίων οι “νιχόν μπούιο”, όπως ονομάζονται στα ιαπωνικά οι κλασικοί χοροί του θεάτρου Καμπούκι. Δυνατό σημείο, η τελετή του τσαγιού, που αντιπροσωπεύει ό,τι πιο υψηλό από πλευράς αισθητικής έχει να αναδείξει η Ιαπωνία. Εξυπακούεται πως εκδηλώσεις αυτού του είδους συμβάλλουν στη δημιουργία και σύσφιγξη των ελληνοϊαπωνικών σχέσεων». Οσο για το πόσοι καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν, ο κ. Βρατσάνος δηλώνει: «Θα έρθουν στην Αθήνα περισσότερες από 60 ιαπωνικές καλλιτεχνικές ομάδες. Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στο Μέγαρο Μουσικής». 

Τα οφέλη

Ποια θα είναι για τη χώρα μας τα οφέλη από τη διοργάνωση; «Το όφελος θα είναι πολλαπλό. Εκείνη την περίοδο, θα τονωθεί σημαντικά η αγορά: πούλμαν, μονοήμερες κρουαζιέρες, ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα – οι Ιάπωνες διακρίνονται για την καταναλωτική τους διάθεση και την προτίμησή τους σε επώνυμα προϊόντα. Επιπλέον, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι καλλιτέχνες, προηγήθηκε η διανομή χιλιάδων διαφημιστικών φυλλαδίων σε όλη την Ιαπωνία. Αυτό σημαίνει αυτομάτως και προβολή της Ελλάδας. Εξάλλου, ο IFF συνεργάζεται με έναν από τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς οργανισμούς της Ιαπωνίας, το Japan Travel Agency, που αναμένεται να ενισχύσει τη διοργάνωση ταξιδιών στην Ελλάδα – κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού το γραφείο του ΕΟΤ στην Ιαπωνία δεν λειτουργεί τα τελευταία 4-5 χρόνια». 

Η Ιαπωνική Εβδομάδα συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Αθηναίων και τον IFF με την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ, τελεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα και του Ελληνοϊαπωνικού Συνδέσμου και υλοποιείται με την ευγενική χορηγία των εταιρειών M/Maritime, JT International του ομίλου Japan Tobacco, Nissan – Nic. J. Theocharakis SA. και την προσφορά της εταιρείας Heteroclito cave & bar a vin.

Για αιτήσεις εθελοντών στο φεστιβάλ «Japan Week», η προθεσμία λήγει στις 30/9 – [email protected]. or.jp (απαραίτητη γνώση Ιαπωνικών).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή