ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πιάνει δουλειά η νέα «ομάδα ΔΕΛΤΑ»

Πιάνει δουλειά η νέα «ομάδα ΔΕΛΤΑ»

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να πιάσει δουλειά η νέα «ομάδα ΔΕΛΤΑ» ή δίκυκλη ΟΠΚΕ όπως θα είναι η ονομασία της, που επανασυστάθηκε κατόπιν κυβερνητικής απόφασης. Οι αρχικά 50 αστυνομικοί, που θα συγκροτήσουν την ομάδα, παρακολούθησαν δεκαπενθήμερο πρόγραμμα πρακτικής εκπαίδευσης, το οποίο ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα συμμετάσχουν σε πρόγραμμα θεωρητικής εκπαίδευσης στο αμφιθέατρο της ΓΑΔΑ και, πλέον, στόχος της διοίκησης είναι οι πέντε δεκαμελείς ομάδες να είναι επιχειρησιακά διαθέσιμες την Παρασκευή ή το Σάββατο. Η επανασύσταση της ομάδας, που καταργήθηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αποτέλεσε βασική προεκλογική εξαγγελία της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στο θέμα αναφέρθηκε τον Σεπτέμβριο από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ», η διαταγή για την επανασυγκρότηση της ομάδας  εκδόθηκε την 25η Σεπτεμβρίου και ζητούσε από τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν το αργότερο μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου αίτηση να  συμμετάσχουν στη συγκρότηση «ομάδων δίκυκλης αστυνόμευσης».

Ανταποκρίθηκαν 120 αστυνομικοί, εκ των οποίων 50 αποφασίστηκε να συμμετάσχουν στην πρώτη φάση ανασύστασης της ομάδας. Πρόκειται για αστυνομικούς που υπηρετούσαν στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ., στην Ασφάλεια και στην ΟΠΚΕ. Η νέα «ΔΕΛΤΑ» εξάλλου, αντίθετα με ό,τι ίσχυε στο παρελθόν, δεν θα υπάγεται στην Αμεση Δράση αλλά στην Ασφάλεια Αττικής και συγκεκριμένα στις Ομάδες Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης διήρκεσε δύο εβδομάδες, κατά τις οποίες οι αστυνομικοί παρακολούθησαν μαθήματα αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας, ενώ πραγματοποίησαν εξάσκηση στις βολές και στον χειρισμό των χαμηλού κυβισμού μοτοσικλετών τους («παπάκια»). Ταυτόχρονα, συμμετείχαν σε κοινές ασκήσεις με τους αστυνομικούς των Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) μαζί με τους οποίους θα μετέχουν σε κοινές επιχειρήσεις, όπως π.χ. για την εκκένωση καταλήψεων και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας σε «δύσκολες» συνοικίες της Δυτικής Αττικής. Ρόλο δασκάλων είχαν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που και στο παρελθόν είχαν αναλάβει να εκπαιδεύσουν τους αστυνομικούς της «παλιάς» ΔΕΛΤΑ.

Πάντως, σε εκκρεμότητα παραμένει η προμήθεια καινούργιου εξοπλισμού για τους 50 αστυνομικούς της ομάδας. Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ενέκρινε δαπάνη 50.000 ευρώ για την αγορά αλεξίσφαιρων γιλέκων, επικαλαμίδων, επιαγκωνίδων, προστατευτικών θωράκων κ.ά. Γίνεται προσπάθεια η αγορά του εξοπλισμού να ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου η νέα «ΔΕΛΤΑ» να είναι επιχειρησιακά έτοιμη και διαθέσιμη το Σαββατοκύριακο ή το αργότερο την προσεχή Δευτέρα. Ενα από τα προβλήματα εξάλλου που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είναι οι καταδρομικές επιθέσεις κατά αστυνομικών των ΜΑΤ που εκτελούν υπηρεσία στατικής φύλαξης στα Εξάρχεια και γύρω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν καταγραφεί πάνω από τέσσερις τέτοιες επιθέσεις και υπάρχει η εκτίμηση για περαιτέρω κλιμάκωση της δράσης αναρχικών, όσο θα συνεχίζονται οι εκκενώσεις κατειλημμένων κτιρίων καθώς και ενόψει της επετείου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.