Τα εγκαίνια του ισλαμικού τεμένους Αθηνών

Τα εγκαίνια του ισλαμικού τεμένους Αθηνών

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ιμάμης «υπάρχει», προ ημερών προστέθηκαν και οι τρεις υπάλληλοι που θα στελεχώσουν το ισλαμικό τέμενος Αθηνών. Ωστόσο, η έναρξη λειτουργίας του προσδιορίζεται για την άνοιξη του 2020 και συγκεκριμένα για μετά το Πάσχα. Απαιτείται η ολοκλήρωση των διαγωνισμών για ανάθεση κρίσιμων υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα, η διαφύλαξη, η προμήθεια υλικών.

Ειδικότερα, μέσα στην εβδομάδα συνεδρίασε η διοικούσα επιτροπή του τεμένους (ολοκληρώθηκε η συγκρότησή της μετά την τοποθέτηση των εκπροσώπων του νέου δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας) και αποφάσισε τη στελέχωση του τεμένους με τρεις δημοσίους υπαλλήλους, μέσω απόσπασης από τις οργανικές τους θέσεις. Η επιλογή έγινε ύστερα από ανοιχτή προκήρυξη των τριών θέσεων, για τις οποίες υπεβλήθησαν τελικά αιτήσεις από 25 δημοσίους υπαλλήλους. Τα κριτήρια για την επιλογή ήταν η συμβατότητα της ειδικότητας των αιτούντων με τη θέση και η προϋπηρεσία. Οι τρεις θα χρησιμοποιηθούν για τα λογιστικά θέματα, για το αρχείο και δουλειές γραφείου, για τεχνικά ζητήματα. Βεβαίως, απομένουν σημαντικά ζητήματα προς επίλυση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την ανάθεση των υπηρεσιών φύλαξης του χώρου, καθαρισμού και για την προμήθεια των υλικών. Παράλληλα, θα πρέπει να βρεθούν και να ενοικιαστούν οι χώροι για να στεγαστούν οι υπάλληλοι, όπου και θα γίνονται οι συνεδριάσεις της διοικούσας επιτροπής κ.λπ.

Το ισλαμικό τέμενος Αθηνών βρίσκεται στην Ιερά Οδό 144. Το ωράριο λειτουργίας του θα είναι «όλες τις ώρες και τις ημέρες, μισή ώρα πριν από την ώρα τέλεσης από τον ιμάμη της πρώτης προσευχής έως και μισή ώρα μετά την ώρα τέλεσης από τον ιμάμη της τελευταίας προσευχής.

Κατά τη διάρκεια δε του ιερού μουσουλμανικού μήνα (Ραμαζάνι) και της εορτής της θυσίας του Αβραάμ, θα λειτουργεί επί εικοσιτετραώρου βάσεως», όπως ορίζει η σχετική υπουργική απόφαση. Το τέμενος είναι χωρητικότητας 300 ατόμων, ενώ για τη διευθέτηση των εσωτερικών χώρων του υπάρχει συμφωνία των μουσουλμανικών δογμάτων. Υπάρχει μεγάλος αύλειος χώρος με σιντριβάνι μπροστά από το κεντρικό κτίριο του τεμένους και προσεγμένοι χώροι των κήπων και του πάρκου. Ως προς τον εσωτερικό χώρο, το μιχράμπ, η ιερή κόγχη προς τη Μέκκα, κατασκευάστηκε από Αιγύπτιο μουσουλμάνο τεχνίτη που κατοικεί μονίμως στην Ελλάδα, ενώ το χαλί προσευχής, λόγω των ειδικών προδιαγραφών που πρέπει να έχει, κατασκευάστηκε στο Ιράν. Πρώτος ιμάμης του ισλαμικού τεμένους Αθηνών επελέγη ο Μαροκινός Σίντι Μοχάμεντ Ζάκι. Είναι Ελληνας πολίτης, έχει πτυχίο Φυσικής και Μαθηματικών και ειδικές σπουδές Μουσουλμανικής Θεολογίας. Μιλάει άπταιστα αραβικά και γαλλικά. Με δεδομένο ότι η ολοκλήρωση των διαγωνισμών απαιτεί τουλάχιστον τρεις μήνες, οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λειτουργία του τεμένους εκτιμάται ότι θα έχουν πληρωθεί μέσα στον Απρίλιο. Θα επιλεγεί το διάστημα του ορθόδοξου Πάσχα –το 2020 πέφτει στις 19 Απριλίου– για να γίνουν τα εγκαίνια του ισλαμικού τεμένους ή αυτά θα μετατεθούν μέσα στο Μάιο;

Οπως και να έχει, το διάστημα από τα πιθανολογούμενα εγκαίνια του τεμένους την άνοιξη του 2020 απέχουν ένα ενδεκάμηνο από την παρουσίαση των χώρων, που πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουνίου 2019. Οι εκκρεμότητες που έκτοτε προέκυψαν και έπρεπε να επιλυθούν για να λειτουργήσει το τέμενος, ενισχύουν τα επιχειρήματα για παρουσίαση προεκλογικής στόχευσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή