Ευρωπαϊκή ομάδα ταχείας επέμβασης

Ευρωπαϊκή ομάδα ταχείας επέμβασης

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποδεκτό έκανε, όπως αναμενόταν, ο Frontex το αίτημα της Ελλάδας για άμεση συνδρομή σε τεχνικά μέσα και προσωπικό για την επιτήρηση των ελληνοτουρκικών συνόρων σε Εβρο και Ανατολικό Αιγαίο. Οπως αποκάλυψε η «Κ», το σχετικό αίτημα υπέβαλαν από κοινού Λιμενικό Σώμα και Αστυνομία την Κυριακή και χθες, ο Γάλλος εκτελεστικός διευθυντής της Φαμπρίς Λεζερί σε γραπτή δήλωσή του έκανε γνωστό ότι ο Frontex ανακαλεί συνοριοφύλακες που μετέχουν σε άλλες επιχειρήσεις προκειμένου να τους στείλει στην Ελλάδα. Της ανακοίνωσης προηγήθηκε τηλεφωνική του επικοινωνία, χθες το πρωί, με τον Ελληνα υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. «Ο Frontex συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να οριστικοποιηθεί γρήγορα το επιχειρησιακό σχέδιο» τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας. Το αίτημα της Ελλάδας είχε τον χαρακτήρα του επείγοντος προσβλέποντας στην ενεργοποίηση του μηχανισμού «άμεσης επέμβασης» (Rapid Border Intervention – RABIT).

Αξιωματούχοι του Frontex που ρωτήθηκαν σχετικά διευκρίνισαν στην «Κ» ότι οι Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες θα  έρθουν στην Ελλάδα εντός πέντε ημερών από την ημέρα αποδοχής του αιτήματος, ενώ το αντίστοιχο χρονικό περιθώριο για την αποστολή τεχνικών μέσων (σκάφη, αεροπλάνα, οχήματα κ.ο.κ.) φτάνει τις δέκα μέρες. «Η δυνατότητα παρέμβαση του Frontex βασίζεται σε δεξαμενή 1.500 Ευρωπαίων αξιωματικών και εξοπλισμού που διαθέτουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.» τόνισε ο επικεφαλής του οργανισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα στελέχη του Λιμενικού  ζήτησαν από τον Frontex συνδρομή με 8 σκάφη και 50 συνοριοφύλακες. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα εγκατασταθούν σε Σάμο, Χίο, Λέσβο και Κω. Η ΕΛ.ΑΣ. αντίστοιχα φέρεται να έχει ζητήσει συνδρομή με περίπου 100 Ευρωπαίους συνοριοφύλακες. Οι περισσότεροι αναμένεται να συμμετάσχουν στον έλεγχο των ροών στις Καστανιές Εβρου. Μέχρι πριν από λίγους μήνες στο Ανατολικό Αιγαίο επιχειρούσαν συνολικά 21 πλωτά, εναέρια και χερσαία μέσα που είχαν διατεθεί στην Ελλάδα από κράτη-μέλη της Ε.Ε. Σε αυτά συγκαταλέγονταν ένα ισραηλινής κατασκευής μη επανδρωμένο αεροσκάφος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA).

Η Ελλάδα έχει δύο φορές στο παρελθόν καταθέσει αίτημα στον Frontex για αποστολή δύναμης ταχείας επέμβασης στα σύνορα με την Τουρκία. Η πρώτη ήταν τον Οκτώβριο του 2010 και αφορούσε τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία στον Εβρο. Ηταν η πρώτη φορά, τότε, που ενεργοποιούνταν ο μηχανισμός «ταχείας επέμβασης» και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις εκείνης της περιόδου είχε οδηγήσει σε μείωση των μεταναστευτικών ροών κατά 44%. Η δεύτερη φορά ήταν τον Δεκέμβριο του 2015 και το αίτημα αφορούσε σε συνδρομή σε μέσα και προσωπικό τόσο στα χερσαία σύνορα στον Εβρο όσο κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η Ελλάδα είχε τότε υποβάλει αίτημα στον Frontex ύστερα από τις πιέσεις που δεχόταν από κράτη-μέλη που την κατηγορούσαν ότι εάν δεν τηρούσε τις δεσμεύσεις της στο προσφυγικό, θα προέκυπτε θέμα εξόδου της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή