Δοκιμάζονται τα όρια της «εμπροσθοφυλακής»

Δοκιμάζονται τα όρια της «εμπροσθοφυλακής»

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνεται η αγωνία των υγειονομικών αρχών για τις αντοχές του προσωπικού του ΕΣΥ, μετά και τα ολοένα περισσότερα περιστατικά λοίμωξης COVID-19 σε γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικούς των μονάδων Υγείας, δηλαδή της «εμπροσθοφυλακής» της χώρας στη μάχη με τον κορωνοϊό, αλλά και τη συνεχιζόμενη αύξηση των νέων περιστατικών της νόσου. Στο πλαίσιο αυτό, γιατροί και νοσηλευτές τμημάτων νοσοκομείων ζωτικής σημασίας για το ΕΣΥ, οι οποίοι ενδέχεται να έχουν εκτεθεί στον ιό αλλά δεν εμφανίζουν σύμπτωμα, δεν θα τίθενται σε καραντίνα κατόπιν ειδικής έγκρισης από τη διοίκηση και την Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου και πάντα τηρώντας αυστηρά τα μέτρα προστασίας.

Αυτό ανακοινώθηκε κατά την ενημέρωση για την κατάσταση της πανδημίας από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Χθες καταγράφηκαν στη χώρα μας 31 νέα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά περιστατικά του νέου κορωνοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 418. Σε 64 περιπτώσεις δεν έχει προσδιοριστεί η πηγή μετάδοσης. Νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία είναι 79 ασθενείς, εκ των οποίων οι 13 διασωληνωμένοι με μέσο όρο ηλικίας κοντά στα 70 έτη. Δεκατέσσερις ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο.

Σύμφωνα με την ομοσπονδία εργαζομένων δημόσιων νοσοκομείων, ο αριθμός των υγειονομικών που είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό ξεπερνούν τους 44, ενώ περίπου 300 ήταν χθες σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ειδικά για το προσωπικό των νοσοκομείων η καραντίνα διαρκεί 7 ημέρες και όχι 14, προκειμένου να μην αδυνατίσει το σύστημα υγείας και με το σκεπτικό ότι οι περισσότεροι που προσβάλλονται από τον ιό εμφανίζουν συμπτώματα εντός επτά ημερών. Στο ίδιο πλαίσιο χθες ανακοινώθηκε η επέκταση του μέτρου των επτά ημερών καραντίνας και σε εκτεθειμένο στον ιό προσωπικό δημόσιων υπηρεσιών απαραίτητων για τη λειτουργία του κράτους.

Εως και χθες είχαν ελεγχθεί στη χώρα μας περισσότερα από 6.000 δείγματα για την παρουσία του κορωνοϊού. Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι υπάρχει επάρκεια σε αντιδραστήρια για τις εξετάσεις, σημειώνοντας ότι δεν αλλάζει η στρατηγική μας σε ό,τι αφορά τα κριτήρια διενέργειάς τους στον πληθυσμό (σε σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού και ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες). Απαντώντας δε σε όσους τάσσονται υπέρ των μαζικών εργαστηριακών εξετάσεων, τόνισε ότι η στρατηγική αυτή είναι βάσει διεθνών συστάσεων και επεσήμανε ότι υπάρχουν και άλλα εργαλεία για την εκτίμηση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα. Οπως ανέφερε, ομάδα στο ΕΚΠΑ υπό την καθηγήτρια Επιδημιολογίας κ. Βάνα Σύψα, προχωράει σε εκτίμηση της κατάστασης με εφαρμογή μαθηματικών μοντέλων. Σύμφωνα με αυτά και με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, εκτιμάται ότι έχουμε 2.000-3.000 περιστατικά της νόσου στον πληθυσμό. Ο καθηγητής επανέλαβε ότι «πρέπει όλοι να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε φορείς της νόσου» και να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα περιορισμού της μετάδοσης στους δίπλα μας. «Η εξάπλωση ή όχι του ιού είναι δικό μας θέμα. Το δικό μας στοίχημα», τόνισε και ο κ. Χαρδαλιάς.

Χθες, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε τη δωρεά από την εταιρεία «Μότορ Οϊλ» 50 καινούργιων αναπνευστήρων υψηλής τεχνολογίας που θα παραδοθούν εντός των προσεχών ημερών στο υπουργείο για να εξοπλίσουν άμεσα νέες κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας. Αντίστοιχη δωρεά έγινε και από την εταιρεία «Παπαστράτος», με τους πρώτους 19 από τους 50 αναπνευστήρες να έχουν ήδη παραδοθεί στο νοσοκομείο Σωτηρία. Οπως ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, το υπουργείο έχει απευθυνθεί σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις για δωρεές ενίσχυσης του ΕΣΥ, με λίστα όσων έχει ανάγκη το σύστημα, έχοντας «εισπράξει» την προθυμία τους να βοηθήσουν. Ηδη αυτή τη στιγμή 120 κλίνες ΜΕΘ είναι έτοιμες για να νοσηλεύσουν αποκλειστικά ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ

ετοιμάζονται και άλλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή