Λύση στον γρίφο των ισοβαθμιών στις Πανελλαδικές

Λύση στον γρίφο των ισοβαθμιών στις Πανελλαδικές

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μαθήματα βαρύτητας του προηγούμενου συστήματος θα μετρούν για να ξεδιαλύνει το κουβάρι των πολλών ισοβαθμιών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Αυτό αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας, καλύπτοντας ένα κενό του συστήματος που ψηφίστηκε με τον νόμο 4610/2019.

Ειδικότερα, στις Πανελλαδικές Εξετάσεις οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα. Εως πέρυσι ο βαθμός στα δύο εξ αυτών πολλαπλασιαζόταν με ειδικό συντελεστή βαρύτητας (1,3 και 0,7 αντίστοιχα), καθώς εθεωρείτο ότι ήταν κρίσιμα για τη φοίτηση στις σχολές ανά επιστημονικό πεδίο. Με τον νόμο 4610 του 2019 καταργήθηκαν οι συντελεστές βαρύτητας και τα συνολικά μόρια προκύπτουν από τον μέσο όρο των βαθμών στα τέσσερα μαθήματα πολλαπλασιαζόμενο επί 1.000. Ετσι, ενώ με το προηγούμενο σύστημα υπολογισμού των τελικών μορίων μπορούσαν να προκύψουν αριθμοί που λήγουν από το 00 έως και το 99, με τον νέο τρόπο υπολογισμού τα συνολικά μόρια θα είναι αριθμοί που τα δύο τελευταία τους ψηφία είναι μόνο 00, 25, 50, 75. Σύμφωνα με τον μαθηματικό-αναλυτή Στράτο Στρατηγάκη, μπορεί να βρεθούν κατά μέσον όρο 125 υποψήφιοι σε κάθε βαθμό.

Η απόφαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως λύνει το πρόβλημα των ισοβαθμιών, βασιζόμενη στα μαθήματα βαρύτητας του προηγούμενου συστήματος. Συγκεκριμένα:

• Ορίζονται τα μαθήματα με σειρά βαρύτητας – προτεραιότητας. Για το 1ο επιστημονικό πεδίο, η σειρά είναι: Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία, Κοινωνιολογία και Νεοελληνική Γλώσσα-Λογοτεχνία. Για το 2ο πεδίο είναι: Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία και Νεοελληνική Γλώσσα-Λογοτεχνία. Για το 3ο πεδίο είναι: Βιολογία, Χημεία, Φυσική και Νεοελληνική Γλώσσα-Λογοτεχνία. Για το 4ο πεδίο είναι: Μαθηματικά, Οικονομία, Πληροφορική και Νεοελληνική Γλώσσα-Λογοτεχνία. Να σημειωθεί ότι το πρώτο και το δεύτερο μάθημα κάθε πεδίου ήταν τα μαθήματα βαρύτητας στο προηγούμενο σύστημα.

Λύση στον γρίφο των ισοβαθμιών  στις Πανελλαδικές-1

• Σε περίπτωση ισοβαθμίας υποψηφίων, τότε θα προηγηθεί εκείνος που έχει υψηλότερο βαθμό στο πρώτο μάθημα (Αρχαία, Μαθηματικά, Βιολογία, Μαθηματικά ανά πεδίο).

• Σε περίπτωση που βρεθούν πολλοί υποψήφιοι με τον ίδιο βαθμό στο πρώτο μάθημα, τότε για την επιλογή θα μετρήσει ο βαθμός των υποψηφίων στο δεύτερο μάθημα (Ιστορία, Φυσική, Χημεία, Οικονομία ανά πεδίο).

• Αν έχουν απομείνει ακόμη ισοβαθμούντες, τότε θα προηγηθούν εκείνοι με το μεγαλύτερο άθροισμα στο τρίτο και το τέταρτο μάθημα.

Ωστόσο, όπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Στρατηγάκης, εμφανίζεται ένα παράδοξο όσον αφορά τα τμήματα για την εισαγωγή στα οποία απαιτείται η εξέταση σε ειδικό μάθημα. Ενδεικτικά, όπως φαίνεται και στο δεύτερο παράδειγμα, εάν με τους βαθμούς στα τέσσερα μαθήματα δεν προκύπτει ισοβαθμία, αλλά προκύπτει εάν προστεθεί ο βαθμός στο ειδικό μάθημα (π.χ. ξένη γλώσσα), τότε θα προηγηθεί ο υποψήφιος που έχει μεγαλύτερο άθροισμα στο τρίτο και το τέταρτο μάθημα, και όχι αυτός με τον μεγαλύτερο βαθμό στο ειδικό μάθημα, που είναι σημαντικό για το τμήμα.

Ευρύτερα, πάντως, το τοπίο είναι θολό για τον χρόνο διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Οι υποψήφιοι ζητούν να γίνουν μέσα στον Ιούνιο, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας διαβεβαιώνει ότι θα υπάρξει μέριμνα για τη μικρότερη δυνατή αναστάτωση, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από τις υποδείξεις του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή