Επανεξετάζεται η βάση εισαγωγής του 10

Επανεξετάζεται η βάση εισαγωγής του 10

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Παιδείας θέτει σε νέο πλαίσιο τη θεσμοθέτηση της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ηγεσία του μελετά συστήματα στα οποία δεν θα υπάρχει μία οριζόντια βάση για όλες τις σχολές, αλλά φίλτρα εισαγωγής διαφορετικά ανάλογα με το τμήμα.

Σε περίπτωση που προκριθεί η θεσμοθέτηση της βάσης, η απόφαση θα πρέπει να εξαγγελθεί εγκαίρως ώστε να είναι προετοιμασμένοι οι μαθητές του Λυκείου. Το κυρίαρχο σενάριο είναι η βάση εισαγωγής, εάν ισχύσει, να αφορά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2023.

Ωστόσο, μελετάται και η μη θεσμοθέτηση ενός καθολικού «κόφτη» των υποψηφίων, που θα τους διαχωρίζει σε πάνω και κάτω από τη βάση. Και αυτό διότι θεωρείται ότι «υπάρχουν πολύ καλά τμήματα τεχνολογικού προσανατολισμού (δηλαδή παλιά ΤΕΙ) με βάση χαμηλότερη του 10, αλλά οι απόφοιτοί τους έχουν πολύ καλές επαγγελματικές προοπτικές», όπως ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου. Μία ενδεικτική περίπτωση που αναφέρεται στο υπουργείο είναι το τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, με έδρα την Καρδίτσα, το οποίο επισκέφθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η περυσινή βάση εισαγωγής στο τμήμα ήταν 6.658 μονάδες.

Από την άλλη, ήδη θα υπάρχει μία ισχυρή «βάση», που θα είναι το Εθνικό Απολυτήριο.

Συγκεκριμένα, όπως έχει παρουσιάσει η «Κ», (11/12/2019, 15/4/2020) για τις προαγωγικές εξετάσεις σε Α΄ και Β΄ Λυκείου καθώς και για τις απολυτήριες της Γ΄ Λυκείου τα θέματα θα επιλέγονται από Τράπεζα Θεμάτων. Οι βαθμοί κάθε τάξης θα συνυπολογίζονται στη διαμόρφωση του βαθμού Εθνικού Απολυτηρίου. Πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε ότι πλέον οι μαθητές θα πρέπει να έχουν μέσο όρο 10, αντί του 9,5. Μετά τη λήψη του Εθνικού Απολυτηρίου, με βάση το 10, οι απόφοιτοι λυκείου θα δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις σε τέσσερα (όπως σήμερα) μαθήματα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Ο βαθμός του Εθνικού Απολυτηρίου θα μετράει κατά ένα μέρος στις μονάδες που θα συγκεντρώσει κάθε υποψήφιος για την εισαγωγή του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από την άλλη, το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι τα πανεπιστήμια μπορούν να ορίσουν βάση εισαγωγής στα τμήματά τους. Αυτό το μέτρο αναμένεται να το συζητήσει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με τα πανεπιστήμια.

Πολυνομοσχέδιο

Σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναμένεται να παρουσιάσει προς διαβούλευση πολυνομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνονται το νέο σύστημα μετεγγραφών στα ΑΕΙ, οι διατάξεις για αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών του Λυκείου, η θεσμοθέτηση της Τράπεζας Θεμάτων, η ίδρυση επιπλέον Προτύπων Γυμνασίων και Λυκείων κ.ά.

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή