Πρωτόγνωρο τοπίο στα δικαστήρια

Πρωτόγνωρο τοπίο στα δικαστήρια

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα πρωτόγνωρο τοπίο ανοίγουν από σήμερα, μόνον για εξειδικευμένες δικαστικές διαδικασίες, τα δικαστήρια, ενώ παράλληλα αρχίζουν να λειτουργούν και τα υποθηκοφυλακεία.

Στα πρωτοδικεία και στα ειρηνοδικεία που θα ξεκινήσουν σήμερα να λειτουργούν έστω και για εκδίκαση υποθέσεων πολύ συγκεκριμένων, τα μέτρα που θα ισχύσουν, στοχεύουν πρωτίστως στην προστασία της δημόσιας υγείας. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από τις διοικήσεις του Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου της Αθήνας, από σήμερα θα είναι υποχρεωτική η θερμομέτρηση για όσους εισέρχονται στον χώρο των δικαστηρίων, καθώς κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έχει αναλάβει τον έλεγχο όσων μπαίνουν στους χώρους των δικαστηρίων, ενώ παράλληλα ο χώρος ως προς την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων θα ελέγχεται από ιδιωτική εταιρεία security. Επιπλέον, με απόφαση των διοικήσεων των δικαστηρίων θα τηρούνται αυστηρά οι υγειονομικοί κανόνες με αποστάσεις, τουλάχιστον 1,5 μ. μεταξύ δικαστών, δικηγόρων και υπαλλήλων, ενώ η προσέλευση όσων εισέρχονται στους δικαστικούς χώρους θα αφορά σε αναλογίες ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα.

Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για δικαστές, υπαλλήλους και δικηγόρους, ενώ η χρήση του αντισηπτικού επίσης για κάθε έναν που θα μπαίνει στον χώρο των δικαστηρίων.

Οι δικαστικές διαδικασίες που ξεκινούν από σήμερα αφορούν σε επείγοντα θέματα, τα οποία σχετίζονται πρωτίστως με την επανεκκίνηση της οικονομίας και την τόνωση της κτηματαγοράς. Για τον λόγο αυτό επαναλειτουργούν και τα υποθηκοφυλακεία με μέτρα ανάλογα εκείνων που εφαρμόζονται και στα δικαστήρια.

Και ενώ η επαναλειτουργία της Δικαιοσύνης γίνεται με πολύ προσεκτικό τρόπο, κυρίως σε διαδικασίες που δεν υπάρχει συνωστισμός και πολύς κόσμος, η Δικαιοσύνη συνολικά και πλην των συγκεκριμένων εξαιρέσεων παραμένει σε υπολειτουργία έως τις 15 Μαΐου και μέχρι νεωτέρας. Δεν διεξάγονται ποινικές, αστικές, διοικητικού χαρακτήρα δίκες, ενώ από τις 6 Μαΐου έχει αποφασιστεί να επαναλειτουργήσουν εν μέρει το ΣτΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο για διαδικασίες όπου δεν παρίστανται δικηγόροι και διάδικοι και η διαδικασία είναι γραπτή.

Παράλληλα, από τις 6 Μαΐου πρόκειται να επεκταθεί η λειτουργία πρωτοδικείων και ειρηνοδικείων με την εκδίκαση συγκεκριμένων υποθέσεων σε ασφαλιστικά μέτρα.

Σε ό,τι αφορά τη μερική επαναλειτουργία της Δικαιοσύνης, τόσο η Ενωση των Διοικητικών Δικαστών, όσο και εκείνη των Δικαστών του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχουν εκφράσει αντιρρήσεις, επικαλούμενες λόγους ασφάλειας της υγείας των δικαστών και των προσερχομένων στα δικαστήρια, ενώ ο ΔΣΑ έχει αποφασίσει για σήμερα αποχή για τους ίδιους λόγους. Διαφωνεί δηλαδή με τα μέτρα επαναλειτουργίας της Δικαιοσύνης επικαλούμενος λόγους διασφάλισης της υγείας των λειτουργών της Δικαιοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή