ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με ταχείς ρυθμούς η έρευνα για την κλινική «Ταξιάρχαι»

Με ταχείς ρυθμούς η έρευνα για την κλινική «Ταξιάρχαι»

Σε κρίσιμη καμπή έχει εισέλθει η κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα που διενεργείται με αντικείμενο τον εντοπισμό εγκληματικών παραλείψεων που οδήγησαν στη μετάδοση του κορωνοϊού σε ασθενείς στην κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι. Ηδη τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και η εισαγγελική έρευνα προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για την παραβίαση των υγειονομικών κανόνων και τη μόλυνση των ασθενών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας Νίκος Αντωναράκος κάλεσε χθες σε κατάθεση στέλεχος του ΕΟΔΥ, ενώ παράλληλα η εισαγγελία αναμένει κρίσιμα πορίσματα από την Εθνική Επιτροπή Διαφάνειας, που έχει κάνει αυτοψία στον χώρο, εντοπίζοντας παραλείψεις στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων, αλλά και πόρισμα από τον ΕΟΔΥ για την τήρηση των πρωτοκόλλων υγιεινής για τον κορωνοϊό από την εν λόγω κλινική.

Η εισαγγελική έρευνα, που διετάχθη από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών Ευάγγελο Ιωαννίδη και εποπτεύεται από τον ίδιο, αξιολογείται ως εξαιρετικά σοβαρή και οι κατηγορίες που διερευνώνται είναι σε βαθμό κακουργήματος, που επισύρουν –για όποιους κριθεί ότι έχουν την ευθύνη της διάδοσης του ιού μέσα στην κλινική– ποινές πολυετούς κάθειρξης, ακόμα και ισόβια.

Ηδη με τη συνδρομή της Κρατικής Ασφάλειας έχουν κατασχεθεί κρίσιμα έγγραφα από την κλινική του Περιστερίου και φάκελοι ασθενών.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η κλινική αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι εφαρμόζει με ευλάβεια όλα τα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του φονικού κορωνοϊού. «Οταν διαπιστώθηκε το πρώτο θετικό κρούσμα, επικοινωνήσαμε άμεσα με τους αρμόδιους φορείς, ώστε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο αναφοράς, και ακολούθως εφαρμόσαμε όλα όσα προβλέπονται στα σχετικά πρωτόκολλα. Νιώθουμε συντριβή για την απώλεια της ζωής ασθενών μας, τους οποίους, όσο νοσηλεύονταν σε εμάς με σοβαρά υποκείμενα προβλήματα, περιθάλπαμε με υψηλό αίσθημα ιατρικού καθήκοντος. Η κλινική μας αμελλητί θα προσκομίσει στην Εισαγγελία Αθηνών, στους αρμόδιους φορείς της Δημόσιας Υγείας και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας όλα τα στοιχεία τα οποία θα μας ζητηθούν, προκειμένου να γίνει ενδελεχής έρευνα και να διαπιστωθεί ότι δεν υπήρξε καμία ανθρώπινη πλημμέλεια εκ μέρους μας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.