Μειώθηκαν λόγω ιού οι επισκέψεις στα νοσοκομεία

Μειώθηκαν λόγω ιού οι επισκέψεις στα νοσοκομεία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική μείωση στην προσέλευση ασθενών στα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας κατεγράφη διεθνώς και στη χώρα μας, με τις ενδεχόμενες συνέπειες αυτής της μείωσης να μην μπορούν ακόμα να εκτιμηθούν πλήρως. Ενδεικτική της μείωσης είναι μελέτη από το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», η οποία κατέδειξε μείωση κατά 42,3% των επισκέψεων στα παθολογικά επείγοντα του νοσοκομείου και κατά 34,8% των εισαγωγών τον Μάρτιο 2020, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Η μελέτη ανέλυσε τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των ασθενών που επισκέφθηκαν το τμήμα επειγόντων περιστατικών του παθολογικού τομέα του «Αλεξάνδρα» από 1η έως 31η Μαρτίου, και τα συνέκρινε με τα αντίστοιχα του Μαρτίου του 2019. Οπως προέκυψε, οι συνολικές επισκέψεις στο τμήμα παθολογικών επειγόντων το συγκεκριμένο διάστημα (παθολογικά, καρδιολογικά και γαστρεντερικά περιστατικά) ήταν 653 έναντι 1.133 το 2019, δηλαδή μείωση κατά 42,3%. Για τα καρδιολογικά προβλήματα η μείωση ήταν 36,1%, για τα προβλήματα που απαιτούσαν εκτίμηση από γαστρεντερολόγο 57% και για τα παθολογικά περιστατικά (λοιμώξεις, εγκεφαλικά, μη ειδικά συμπτώματα, επιπλοκές καρκίνου κ.ά.) 43%. Οι εισαγωγές ήταν 217 έναντι 333 την ίδια ημερολογιακή περίοδο του 2019, δηλαδή μείωση 34,8%. Η ηλικιακή κατανομή των ασθενών που επισκέφθηκαν το ΤΕΠ και όσων χρειάστηκαν εισαγωγή δεν παρουσίασε διαφορά μεταξύ των δύο περιόδων που εξετάστηκαν. Παρατηρήθηκε, επίσης, ότι οι επισκέψεις λόγω στηθάγχης ελαττώθηκαν κατά 36,5%, ο αριθμός των οξέων στεφανιαίων επεισοδίων μειώθηκε κατά 30%, ο αριθμός των πρωτογενών αγγειοπλαστικών κατά 52% και οι επισκέψεις λόγω απορρύθμισης καρδιακής ανεπάρκειας κατά 31,4%, ενώ ο αριθμός των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο ελαττώθηκε κατά 66%. Επίσης, ενδιαφέρον είναι ότι οι επισκέψεις λόγω πιθανής αιμορραγίας από το πεπτικό ελαττώθηκαν κατά  59,5%.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιοποίησαν χθες οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, στο «Αλεξάνδρα», Ιωάννης Κανακάκης, Ευστάθιος Καστρίτης, Κωνσταντίνος Τσιτσιμπής και Θάνος Δημόπουλος, οι οποίοι εκτιμούν ότι η μείωση στην προσέλευση στο νοσοκομείο οφείλεται μάλλον στον φόβο και στον δισταγμό των ασθενών παρά σε άλλους παράγοντες, όπως πίεση του ΕΣΥ. «Οι συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς δεν μπορούν ακόμα να εκτιμηθούν, αλλά τα δεδομένα είναι ανησυχητικά», σημειώνουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή