Τα σπίτια μετατράπηκαν σε γυμναστήρια

Τα σπίτια μετατράπηκαν σε γυμναστήρια

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο καναπές σύρθηκε ώσπου να κολλήσει στον τοίχο. Το τραπεζάκι στριμώχτηκε λίγο πιο πέρα. Ο χώρος ελευθερώνεται. Το στρώμα τοποθετείται πάνω στο χαλί. Ακριβώς δίπλα, λάστιχα, βαράκια κι ένα μπουκαλάκι νερό – τα απαραίτητα για την προπόνηση της ημέρας. Ο προπονητής καλημερίζει μέσω skype και το πρόγραμμα ξεκινά. Για πολλούς, το Β6 δεν επαρκεί. Ο εγκλεισμός απαιτεί διεξόδους.

«Το δεκαπενθήμερο της “αγρανάπαυσης” μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας ακολούθησε η “αφύπνιση”: όσοι έκαναν συστηματικά προπονήσεις στο γυμναστήριο, σκέφτηκαν πως πρέπει κάτι να κάνουν. Αλλοι πάλι επηρεάστηκαν από τη μόδα του Διαδικτύου με τα βιντεάκια γυμναστικής», αρχίζει να λέει ο Βασίλης Λυρώνης, καθηγητής φυσικής αγωγής, personal trainer. Ο ίδιος απηύθυνε κάλεσμα στους ασκούμενούς του σχετικά με τη δυνατότητα προπονήσεων εξ αποστάσεως. Η ανταπόκριση, μεγάλη: «Ατομικά στην πλειονότητά τους τα μαθήματα. Δεν έλειψαν ορισμένοι που ζητούσαν προπόνηση για όλη την οικογένεια». Οσο για το προφίλ των ενδιαφερομένων; «Ο μέσος όρος ηλικίας 30-45. Ατομα μεγαλύτερα, μη εξοικειωμένα με την τεχνολογία, δυσκολεύονται να συνδεθούν. Οι γυναίκες υπερτερούν αριθμητικά». Για τους ασκούμενους, στους οποίους παρέχει υπηρεσίες η Αννα Τσαούση, καθηγήτρια φυσικής αγωγής και ιδιοκτήτρια studio rilates-yoga, είναι κυρίως θέμα υγείας: «Το μεγαλύτερο ποσοστό των πελατών μου αντιμετωπίζει κυρίως μυοσκελετικά προβλήματα. Δημιούργησα μια κλειστή ομάδα 3-5 ατόμων, όπου κάθε μέρα προσφέρουμε δωρεάν με τους συνεργάτες μου μια πρακτική 20΄. Για όσους επιθυμούν κάτι περισσότερο, υπάρχει η δυνατότητα μαθημάτων online με τη μισή αμοιβή».

Αρκετά διαφοροποιημένος από τη λογική των διαδικτυακών προπονήσεων εμφανίζεται ο Λεωνίδας Χριστακίδης, επίσης καθηγητής φυσικής αγωγής και ιδιοκτήτης γυμναστηρίου στο ΟΑΚΑ: «Ο κόσμος κλείστηκε ξαφνικά σπίτι, άρχισε να αναζητά λύσεις. Φυσικά, υπάρχουν σωστοί επαγγελματίες, οι οποίοι κάνουν ατομικά μαθήματα, οπότε ο έλεγχος είναι επαρκέστερος. Υπάρχουν όμως αρκετοί, οι οποίοι άδραξαν την ευκαιρία και κάνουν προπονήσεις μέσω Ιντερνετ σε ομάδες –η συμμετοχή κυμαίνεται στα 5-10 ευρώ– ενώ δίνουν οδηγίες… από τον καναπέ τους. Κλείνοντας το γυμναστήριο, ανέβασα ανακοίνωση στα σόσιαλ: “Προσέχετε τη διατροφή σας. Αν χρειαστείτε συμβουλές, είμαστε κοντά σας”. Σχεδόν όλοι οι πελάτες μας επικοινώνησαν, οπότε και τους στείλαμε εξατομικευμένα προγράμματα». Με ποιο τρόπο, όμως, προσαρμόζεται η προπόνηση στο σπίτι, αφού δεν υπάρχει εξοπλισμός; Οπως εξηγεί ο ίδιος, «κάποιοι διέθεταν διάδρομο ή κάτι ανάλογο. Αλλοι ζήτησαν κατευθύνσεις για να αγοράσουν. Τους υποδείξαμε οικονομικά προϊόντα, όπως λάστιχα, fit ball, βαράκια ή ιμάντες εκγύμνασης τύπου TRX. Το ασκησιολόγιο είναι τεράστιο. Για αερόβια άσκηση, Β6! Ακόμη και οι επαγγελματίες αθλητές, τους οποίους προπονώ, έτσι καλύπτουν έως τώρα τις ανάγκες τους». Ιδιαίτερα ευρηματικός σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό αποδεικνύεται ο κ. Λυρώνης: «Ενα σκουπόξυλο, 2 εξάδες νερό, τηγάνια, μπουκάλια απορρυπαντικού με χερούλι όπως η χλωρίνη… προπονούμαστε με τα βασικά. Αλλιώς, λάστιχα, σχοινιά κ.ά. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει βαράκι στην αγορά ούτε για δείγμα. Αλλοι επενδύουν και σε όργανα όπως διάδρομοι».

Με ποιον τρόπο διασφαλίζουν οι ειδικοί την αποφυγή τραυματισμών στους ασκούμενους, όταν τους χωρίζει τόση απόσταση; «Κρατώ μικρές ομάδες ώστε να τους διορθώνω. Σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα, έχω στείλω ξεχωριστές οδηγίες – τι θα προσέχουν, τι θα αποφεύγουν», δηλώνει η κ. Τσαούση. «Η επιλογή καταρτισμένου γυμναστή και όχι προπονητή από σεμινάρια των 10 ωρών, βασικό ζητούμενο – βλέπεις πανελίστριες να δίνουν συμβουλές γυμναστικής στο Ιντερνετ εκμεταλλευόμενες τη δημοφιλία τους. Επιπλέον, η ατομική προπόνηση είναι προτιμότερη», συνιστά ο κ. Χριστακίδης, με τον κ. Λυρώνη να συμφωνεί: «Πολύς κόσμος στρέφεται σε προπονητές σύμφωνα με τα likes ή τα views που συγκεντρώνουν, ανεξαρτήτως προσόντων και εμπειρίας. Προσωπικά, πέραν της υπόδειξης ασκήσεων, επισημαίνω εκ των προτέρων τα πιθανά λάθη, τι πρέπει να προσέχει κανείς και διορθώνω. Καλό είναι αυτή την περίοδο να κάνουμε απλά πράγματα. Αποφεύγουμε τις σύνθετες κινήσεις, είμαστε σε φάση συντήρησης».

Οσο για το κατά πόσον βοηθά ψυχολογικά η σωματική άσκηση αυτή την περίοδο, ο Λεωνίδας Χριστακίδης θα πει: «Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αφιέρωναν ούτε 5΄ στο να αθληθούν και τώρα βγαίνουν να περπατήσουν, αγοράζουν όργανα, γυμνάζονται. Δεν είναι μόνο το “να βγω στην παραλία” ή “να φάω περισσότερο”. Ενα από τα οφέλη της καραντίνας είναι πως ο κόσμος κατάλαβε τη σημασία της άσκησης για τη ζωή μας, την ευεξία μας. Μέχρι και η μητέρα μου ζήτησε να της πάω στο σπίτι ποδήλατο – κάνει κάθε απόγευμα!».

Ηλεκτρονικές αγορές

«Απολύτως αναμενόμενη η αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου αυτή την περίοδο», τονίζει ο Γεώργιος Αλεβίζος, οικονομικός διευθυντής του ομίλου Φουρλή, στον οποίο ανήκει η Intersport. «Με τα μαγαζιά ανοικτά, οι ηλεκτρονικές πωλήσεις της Intersport αντιστοιχούσαν στο 5% του τζίρου περίπου. Τώρα έχουν τριπλασιαστεί». Ποια είδη πωλούνται περισσότερο; «Διακρίνουμε τρεις κατηγορίες: παπούτσι, ρούχο και hardware, με τα τελευταία να καταλαμβάνουν περίπου το 15-20% των πωλήσεων. Τα όργανα κινούνται περισσότερο. Στα μεγάλα κομμάτια, αν για παράδειγμα πουλούσαμε 10 διαδρόμους τον μήνα, τώρα πουλάμε 30. Σημαντική αύξηση παρατηρείται στα μεσαίας αξίας προϊόντα, όπως βαράκια ή λάστιχα, αλλά και στο παπούτσι. Αγοράζουν επίσης τραπέζια πιγκ πογκ – για να απασχολούνται τα παιδιά». Αρα δεν κινδυνεύει η βιωσιμότητα της επιχείρησης; «Σε σύγκριση με τις επενδύσεις που έχουν γίνει, το ηλεκτρονικό εμπόριο παραμένει ένα μικρό κομμάτι. Υπάρχει τόσο προσωπικό, καταστήματα για τα οποία πρέπει να πληρώνουμε ακόμη κι αν είναι κλειστά. Η αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων δεν σημαίνει πως λύθηκε το πρόβλημα. Δημιουργείται ζημία τεραστίων διαστάσεων, την οποία πρέπει να διαχειριστούμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή