16 νέα κρούσματα και τρεις θάνατοι λόγω κορωνοϊού

16 νέα κρούσματα και τρεις θάνατοι λόγω κορωνοϊού

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων της COVID-19 στη χώρα μας. Χθες ανακοινώθηκαν από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα άλλοι τρεις θάνατοι λόγω του κορωνοϊού. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχασαν τη μάχη με τη νόσο ανέρχεται στους 155, το 93,5% των οποίων είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας 70 ετών και άνω. Χθες, καταγράφηκαν 16 νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα 10 ανήκουν σε γνωστές συρροές κρουσμάτων και τα έξι είναι μεμονωμένα περιστατικά στην κοινότητα. Συνολικά έως χθες είχαν καταγραφεί 2.760 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά στην Ελλάδα. Από αυτά τα 1.231 (44,6%) είναι «ενεργά», δηλαδή αφορούν σε ασθενείς που συνεχίζουν να νοσούν, και τα 1.374 αφορούν σε άτομα που είχαν μολυνθεί από τον ιό και σήμερα έχουν αναρρώσει. Διασωληνωμένοι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονταν χθες το απόγευμα 28 άτομα, ενώ 88 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Η μεγάλη πλειονότητα των σοβαρών περιστατικών και των θανάτων λόγω της COVID-19 και στη χώρα μας αφορά σε άνδρες. Ειδικότερα, ενώ στο σύνολο των περιστατικών άνδρες είναι το 55,4%, το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των διασωληνωμένων ασθενών είναι 64,3% και μεταξύ των θανόντων 74,5%.

Εν τω μεταξύ, οι εκτιμήσεις των ειδικών επιστημόνων ότι σε αυτή τη φάση της επιδημίας θα υπάρξουν συρροές κρουσμάτων που κατά κανόνα θα συμβαίνουν σε δομές υγείας επιβεβαιώνονται. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΠΟΕΔΗΝ, στο νοσοκομείο «Ελπίς» έως χθες είχαν καταγραφεί τουλάχιστον τέσσερα περιστατικά της νόσου σε υγειονομικό προσωπικό που είχε έρθει σε επαφή με ασθενή ο οποίος είχε προσβληθεί από τον ιό. Σε εργαστηριακό έλεγχο υποβάλλεται το προσωπικό του νοσοκομείου. Η χθεσινή πρωινή εφημερία του νοσοκομείου ανεστάλη, ενώ προχωράει και η απολύμανση κλινικών.

Πρόσφατα ο κ. Τσιόδρας είχε χαρακτηρίσει αναμενόμενη την καταγραφή κρουσμάτων σε δομές υγείας σε αυτή τη φάση της επιδημίας, καθώς και σε προσωπικό των νοσοκομείων που είναι στην «πρώτη γραμμή». Ενδεικτικό είναι ότι στην Ισπανία τις τελευταίες εβδομάδες το 70% των κρουσμάτων που εντοπίζονται, αναφέρονται σε υγειονομικές μονάδες. Σύμφωνα με τον καθηγητή, απαιτείται εγρήγορση σε αυτά τα συμβάντα για την άμεση ιχνηλάτηση των επαφών και τη διακοπή της διασποράς του ιού ειδικά σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή