Αύξηση τακτικών χειρουργείων ζητούν οι γιατροί

Αύξηση τακτικών χειρουργείων ζητούν οι γιατροί

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση των τακτικών χειρουργείων, από το 50% του μηνιαίου μέσου όρου των επεμβάσεων του 2019 στο 80% για τις επόμενες δέκα ημέρες, και μετά την προσαρμογή στο 100%, με την τήρηση των αυστηρών κανόνων υγειονομικής ασφάλειας, ζητεί με έγγραφό της προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς. Η ένωση προχωρεί σε αυτή την εισήγηση καθώς «υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις αναμονές των τακτικών χειρουργείων και των τακτικών ιατρείων». Οπως αναφέρει στο έγγραφο, «επιμένουμε στο θέμα αυτό διότι παρατηρούμε ότι, παρά την οδηγία για αύξηση, δεν έχει τεθεί σε λειτουργία ο ανάλογος αριθμός χειρουργικών τραπεζιών. Πιστεύουμε ότι μέχρι τέλους Ιουλίου θα πρέπει να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς και να τελειώσουν οι λίστες αναμονής των τακτικών χειρουργείων και των τακτικών ιατρείων, ούτως ώστε να επανέλθουμε στους κανονικούς ρυθμούς».

«Η αναμονή ποικίλλει ανά νοσοκομείο και ανά ειδικότητα. Π.χ. στον “Ευαγγελισμό” για τις αρρυθμίες ξεπερνά τους 2,5 μήνες, στα καρδιοχειρουργικά περιστατικά είναι περίπου 3 μήνες, τα ορθοπεδικά ίσως και παραπάνω, ενώ περίπου 2,5 με 3 μήνες είναι η αναμονή στα περιστατικά γενικής χειρουργικής», σημειώνει στην «Κ» ο καρδιολόγος, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» και γενικός γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, Ηλίας Σιώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα καρδιοχειρουργικά που έχουν μείνει πίσω δεν είναι μέτρια βαρύτητας, αλλά όλα πλέον βαριά ή βαρύτατα περιστατικά, με τα δεύτερα να εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα. «Ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται στη μονάδα εμφραγμάτων και περιμένουν να “απελευθερωθούν” χειρουργεία», σημειώνει και προσθέτει πως «ασθενείς με χρόνιες παθήσεις έρχονται τώρα, που επανέρχεται η φυσιολογική λειτουργία του νοσοκομείου, απορρυθμισμένοι και με σοβαρές επιπλοκές». Οι οδηγίες του υπ. Υγείας αφορούν τη διενέργεια έως και του 50% των χειρουργικών επεμβάσεων που γίνονταν σε μηνιαία βάση το 2019. Στο όριο αυτό υπολογίζονται και οι έκτακτες εισαγωγές κατά τις ημέρες εφημερίας. Σε νέα διευκρινιστική εγκύκλιό του εξαιρεί από το όριο αυτό τις μεταμοσχεύσεις και τα ογκολογικά χειρουργεία.

Οι γιατροί πάντως εκφράζουν την ανάγκη να αξιοποιηθούν περισσότερο για νοσηλεία ασθενών με COVID-19 νοσοκομεία που «δεσμεύθηκαν» από την αρχή της πανδημίας αποκλειστικά για τη χρήση αυτή («Παμμακάριστος», «Αγία Βαρβάρα», ΝΙΜΙΤΣ) τα οποία, παρά τις δυνατότητές τους, νοσηλεύουν μικρό αριθμό ασθενών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή