Πανελλαδικές 100.000 υποψηφίων

Πανελλαδικές 100.000 υποψηφίων

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα ξεπεράσουν τις 100.000 οι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, με εντυπωσιακή αύξηση των υποψηφίων από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ). Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ προσεγγίζουν τις 18.000. Ουσιαστικά, καταγράφεται μία στροφή των μαθητών προς τα ΕΠΑΛ αντί των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ), η οποία αποδίδεται στην αύξηση του αριθμού των θέσεων που μπορούν να διεκδικήσουν στα ΑΕΙ οι μαθητές των ΕΠΑΛ. Δηλαδή, μέσω της στροφής τους προς τα ΕΠΑΛ οι υποψήφιοι αναζητούν τον ευκολότερο δρόμο προς περιζήτητες σχολές των ΑΕΙ.

Ειδικότερα, το εναρκτήριο λάκτισμα των Πανελλαδικών θα γίνει την προσεχή Δευτέρα για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Θα ακολουθήσουν την Τρίτη οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ με τα Νέα Ελληνικά. Για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 συνολικά θα εισαχθούν στις σχολές, στα τμήματα και στις εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 77.970 υποψήφιοι. Ο αριθμός είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, όταν είχαν δοθεί ακριβώς 77.970 θέσεις στα ΑΕΙ.

Ως προς τους υποψηφίους, συνολικά 82.159 υποψήφιοι Γενικών Λυκείων θα διεκδικήσουν φέτος μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από αυτούς, το 80,49% επέλεξε να εξεταστούν με το φετινό σύστημα και το 9,51% είναι απόφοιτοι προηγούμενων ετών έτος και επέλεξαν να εξεταστούν με το προηγούμενο σύστημα.

Πανελλαδικές 100.000 υποψηφίων-1

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, φέτος οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων φθάνουν τις 18.000 όπως και εκείνοι που, χωρίς εξετάσεις, θα διεκδικήσουν το 10% των θέσεων στα ΑΕΙ, ενώ υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων θα ξεπεράσει τις 100.000.

Πέρυσι στις εξετάσεις πήραν μέρος συνολικά 94.787 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 81.244 από τα Γενικά Λύκεια και οι 12.543 από τα Επαγγελματικά Λύκεια. Η αύξηση των υποψηφίων των ΕΠΑΛ αποδίδεται στη στροφή πολλών μαθητών αντί των ΓΕΛ προς τα ΕΠΑΛ λόγω της αύξησης του ποσοστού των θέσεων επί του συνόλου που διεκδικούν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ με βάση ρύθμιση του τέως υπουργείου Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου. Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ διεκδικούν το 5% των θέσεων στις πολυτεχνικές και ιατρικές σχολές, το 10% στα υπόλοιπα ΑΕΙ και το 20% στην ΑΣΠΑΙΤΕ.

Βεβαίως, όπως ανέφερε στην «Κ» ο μαθηματικός-αναλυτής κ. Στράτος Στρατηγάκης, ο στόχος των μαθητών που επιλέγουν τα ΕΠΑΛ είναι οι θέσεις στα πολυτεχνεία και τις ιατρικές σχολές. Ενδεικτικά, πέρυσι η βάση εισαγωγής στη σχολή Η/Υ του ΕΜΠ για τους υποψηφίους των ΓΕΛ ήταν 18.134 μονάδες και για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ 16.125 μονάδες. «Προ διετίας, όταν αυξήθηκαν οι θέσεις που δόθηκαν στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, έπεσαν οι βάσεις. Ετσι, πολλοί γονείς έστρεψαν τα παιδιά τους στα ΕΠΑΛ, ελπίζοντας ότι θα ήταν ευκολότερη η εισαγωγή» ανέφερε στην «Κ» ο κ. Στρατηγάκης.

Φέτος, βέβαια, θα είναι πολύ ιδιαίτερη χρονιά λόγω της πανδημίας. Το προσωπικό της αρμόδιας Διεύθυνσης για τη διεξαγωγή των εξετάσεων (πέρυσι ξεκίνησαν στις 6/6) εργάστηκε για την προετοιμασία τους, ενώ θεωρείται ότι η καθυστέρηση στην έναρξή τους θα «ψαλιδιστεί» με επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να μην υπάρξει αντίστοιχη καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT