Εξετάσεις αντ’ αυτών διαφήμιζε σε φοιτητές φροντιστήριο

Εξετάσεις αντ’ αυτών διαφήμιζε σε φοιτητές φροντιστήριο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φροντιστήριο διαφημίστηκε σε φοιτητές πως μπορεί να «δώσει» εκείνο εξετάσεις εξ αποστάσεως αντ’ αυτών. Άμεση αντίδραση του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Β. Διγαλάκη που κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά ενώπιον του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Στη μηνυτήρια αναφορά του ο υφυπουργός ζητεί τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών από την πλευρά του φροντιστηρίου, οι οποίες παραβιάζουν το αδιάβλητο των εξετάσεων των Α.Ε.Ι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με καταγγελίες διδασκόντων από το Πανεπιστήμιο Πατρών, φροντιστήριο στην ιστοσελίδα του πρότεινε στους ενδιαφερόμενους φοιτητές που ετοιμάζονται για τις εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου, καθηγητές του να απαντήσουν στα θέματα αντ’ αυτών. Η διαδικασία που πρότεινε είναι, αρχικά, οι φοιτητές να στείλουν την εξεταστέα ύλη στο φροντιστήριο.

Την ημέρα των εξετάσεων οι φοιτητές θα εισέλθουν στη διαδικτυακή πλατφόρμα των εξετάσεων, και αφού πάρουν τα θέματα θα τα στείλουν στο φροντιστήριο.

Αφού οι καθηγητές του φροντιστηρίου τα απαντήσουν, θα τα επιστρέψουν στον φοιτητή και εκείνος θα τα καταθέσει.

Μετά την γνωστοποίηση της καταγγελίας, η ανάρτηση του φροντιστηρίου «κατέβηκε».

Από την πλευρά του, το υπουργείο έχει προτείνει οι εξετάσεις να γίνουν είτε δια ζώσης με την τήρηση των προληπτικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, είτε προφορικά σε συνδυασμό με εργασία, είτε ηλεκτρονικά.

Πάντως, όπως έχει αναφέρει στην «Κ» ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Βασίλης Διγαλάκης, προτιμότερο είναι να μην επιλέγουν τις διαδικτυακές εξετάσεις εάν δεν έχει διασφαλιστεί το αδιάβλητο. Ήδη στο εξωτερικό sites προτείνουν τρόπους διαδικτυακής εξαπάτησης σε ηλεκτρονικές εξετάσεις.

Ωστόσο, τα ΑΕΙ είναι αυτοδιοίκητα και αυτά τελικά θα επιλέξουν τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων.

Πάντως η εμφάνιση μίας τέτοιας καταγγελίας ενισχύει τα ερωτήματα για το πόσο αδιάβλητες μπορεί να είναι οι εξ αποστάσεως εξετάσεις και υπογραμμίζει την ανάγκη για αυστηρά μέτρα από τα ΑΕΙ.   Όπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Διγαλάκης, η υπουργική απόφαση ζητά από τα ΑΕΙ να περιγράψουμε με ακρίβεια πως θα διασφαλίσουν το αδιάβλητο των εξ αποστάσεως εξετάσεων, σε περίπτωση που τις προκρινουν.   Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί ο καθηγητής να ζητήσει οι φοιτητές να βιντεοσκοπούν όλη την ώρα τις εξετάσεις τους και κατόπιν να ελέγξει, δειγματοληπτικά, εάν ήταν όλη την ώρα στο γραφείο τους.    Διαβάστε ακόμηΠροφορικές εξετάσεις με εργασία στα ΑΕΙ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή