«Λυδία λίθος» η Εκθεση για τις βάσεις

«Λυδία λίθος» η Εκθεση για τις βάσεις

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άνοδος των βάσεων των ιατρικών σχολών είναι η πιο σίγουρη πρόβλεψη των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων. Και αυτό διότι πέρυσι λόγω των δύσκολων θεμάτων είχαν υποχωρήσει, με τη βάση της Ιατρικής Αθηνών να φτάνει για πρώτη φορά σε 18.724 μόρια. Ετσι δεν αποκλείεται φέτος να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 19.000 μονάδων. Από την άλλη, ελαφρές αυξομειώσεις αναμένονται στις βάσεις εισαγωγής των περιζήτητων σχολών όπως οι νομικές, και οι μηχανικοί Η/Υ των πολυτεχνείων, και βελτίωση των χαμηλόβαθμων.

Η ολοκλήρωση των εξετάσεων στα βασικά μαθήματα για 82.159 υποψηφίους Γενικών Λυκείων άνοιξε τον δρόμο για την έκδοση των βαθμών αρχές Ιουλίου και την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου από αύριο έως και την Παρασκευή 17 Ιουλίου. Ηδη ολοκληρώνεται η βαθμολόγηση των γραπτών στα μαθήματα που ξεκίνησαν πρώτα, με τις εκτιμήσεις να λένε πως την έκπληξη την κάνει η Εκθεση.

Ειδικότερα, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας – Λογοτεχνίας, κοινό μάθημα για όλους τους υποψηφίους, τα θέματα ήταν δύσκολα όπως ανέφερε μιλώντας στην «Κ» η φιλόλογος Αμαλία Τριπαμπούκη. Το ερώτημα που προβλημάτισε ήταν η παραγωγή λόγου, όπως ονομάζεται η Εκθεση. «Ζητήθηκε από τους μαθητές να περιγράψουν την προσωπική σχέση τους με το βιβλίο και πόσο από τον προσωπικό ελεύθερο χρόνο τους αφιερώνουν σ’ αυτό. Το πρόβλημα προέκυψε από δύο παράγοντες. Πρώτα πρώτα, ζητήθηκε από τους μαθητές να γράψουν προσωπικά, στο πλαίσιο όμως ενός άρθρου, όπου, σύμφωνα και με τη θεωρία, επικρατεί το τρίτο πρόσωπο και όχι το πρώτο, που χρησιμοποιούμε, όταν γράφουμε κάτι προσωπικό. Δεύτερον, η προσωπική εμπειρία που έπρεπε να περιγράψουν οι μαθητές, έπρεπε να έχει ως αφετηρία το περιεχόμενο των δύο μη λογοτεχνικών κειμένων που δίνονταν στην αρχή. Στα κείμενα αυτά οι συγγραφείς εκδήλωναν θετική στάση απέναντι στο βιβλίο, τόσο σε επίπεδο ανάγνωσης όσο και σε επίπεδο συγγραφής. Τι έπρεπε να γράψει ένας μαθητής που δεν διαβάζει βιβλία;» λέει η κ. Τριπαμπούκη. Από την άλλη, όπως δήλωσε στην «Κ» ο μαθηματικός-ερευνητής Στράτος Στρατηγάκης, «η συνεξέταση της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας δημιουργεί νέα δεδομένα και ως προς τις επιδόσεις των υποψηφίων και ως προς το ποσοστό των γραπτών που θα αναβαθμολογηθούν, που είναι άγνωστος παράγοντας στη διαμόρφωση των βάσεων. Γενικά οι επιδόσεις στο μάθημα θα επηρεάσουν τις τάσεις των βάσεων εισαγωγής σε όλα τα επιστημονικά πεδία».

Ως προς τα μαθήματα προσανατολισμού ανά επιστημονικό πεδίο παρατηρούνται, σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη και τον Δημήτρη Τακόπουλο από τα φροντιστήρια Ελιξ, τα εξής:

• Στο 1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών), τα θέματα στην Ιστορία ήταν ανάλογης δυσκολίας με τα περυσινά, αλλά κατοχυρώνεται πια, ότι μόνο με την παπαγαλία ένας υποψήφιος δεν μπορεί να γράψει καλά στην Ιστορία. Στην Κοινωνιολογία ενστάσεις υπήρξαν μόνο στη διατύπωση μιας ερώτησης Σωστού – Λάθους, χωρίς, όμως, να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Στα Αρχαία Ελληνικά τα θέματα ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, με αποτέλεσμα να δυσκολευτούν οι μέτριοι μαθητές. Αυτά σημαίνουν ότι δεν περιμένουμε μεγάλες αναταράξεις στη διαμόρφωση των βάσεων – ίσως ελαφρά πτωτική τάση στις υψηλόβαθμες σχολές και ανοδική στις χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου.

• Στο 2ο πεδίο (θετικών και τεχνολογικών επιστημών), τα θέματα στη Φυσική ήταν πολλά σε σχέση με τον χρόνο εξέτασης, ενώ απουσίαζαν οι εύκολες μονάδες για τον αδύναμο μαθητή καθώς επίσης και τα «έξυπνα» ή/και «πρωτότυπα» ερωτήματα για τον άριστο. Συνεπώς αναμένεται ότι θα μειωθεί ο αριθμός των άριστων γραπτών, ενώ θα υπάρξει συγκέντρωση στην κλίμακα 15-17. Στα Μαθηματικά ο συνολικός αριθμός των γραπτών κάτω από τη βάση θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Τα άριστα γραπτά θα μείνουν στα ίδια επίπεδα ή δούμε και μικρή μείωση, με αντίστοιχη βελτίωση των μέτριων βαθμολογιών.

• Στο 3ο πεδίο (υγείας και ζωής) τα θέματα στη Χημεία δεν δυσκόλεψαν τόσο πολύ τους υποψηφίους όσο πέρυσι, που είχαμε μεγάλη πτώση των επιδόσεων στο μάθημα. To 2018 έγραψαν πάνω από 19, 3.424 υποψήφιοι, ενώ το 2019 μόλις 420. Η πρωτοφανής μείωση του αριθμού των «υπεραριστούχων» είχε ως αποτέλεσμα την καταβαράθρωση των βάσεων κυρίως στις ιατρικές, όπου η βάση της Ιατρικής Αθήνας έπεσε, για πρώτη φορά, στις 18.724 μόρια. Τα θέματα στη Βιολογία φέτος θεωρήθηκαν ελαφρώς δυσκολότερα από πέρυσι, ωστόσο τόσο χαμηλές επιδόσεις όπως του 2019 δεν θα έχουμε ξανά, οπότε η άνοδος των βάσεων στις ιατρικές σχολές θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη. Στη Χημεία τα θέματα ήταν σαφώς ευκολότερα από τα πολύ δύσκολα περυσινά.

• Στο 4ο πεδίο (οικονομίας και πληροφορικής) στα Μαθηματικά καταγράφεται κάθε χρόνο το υψηλότερο ποσοστό επιδόσεων κάτω από τη βάση μεταξύ όλων των μαθημάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Το ποσοστό των υποψηφίων με βαθμό μικρότερο του 10 ήταν 73% πέρυσι (εκ των οποίων το 50% κάτω από 5) και 83% το 2018 και 2017. Φέτος ήταν πιο εύκολη η προσέγγιση της βάσης, αλλά δύσκολο το άριστα, δηλαδή πάνω από 18. Στην Οικονομία πέρυσι είχαμε πολύ μεγάλη μείωση των αριστούχων, τα φετινά θέματα ήταν εύκολα και αναμενόμενα. Πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αύξηση του ποσοστού των αριστούχων με συνέπεια να αυξηθούν και οι βάσεις στις οικονομικές σχολές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή