Η ελληνική μάχη ενάντια στη νόσο του Αλτσχάιμερ

Η ελληνική μάχη ενάντια στη νόσο του Αλτσχάιμερ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι δύσκολη υπόθεση το Αλτσχάιμερ, για ασθενή και οικείους. Ορισμένες φορές ούτε η βαθιά αγάπη, η απόλυτη αφοσίωση του οικείου ανθρώπου προς τον πάσχοντα από άνοια δεν αρκούν για να τον ανακουφίσουν. Χρειάζεται πλήρης γνώση των ιδιαιτεροτήτων της νόσου και ατελείωτη υπομονή και εκπαίδευση για να αντιμετωπιστούν η απώλεια μνήμης, η αδυναμία αναγνώρισης προσώπων, η διανοητική σύγχυση, η ταραχή, η εμμονική απαίτηση του πάσχοντος για επιστροφή στο σπίτι, ενώ βρίσκεται ήδη εκεί, η επιθετικότητα… Και πάλι ο φύλακας-άγγελος συχνά γονατίζει.  Τώρα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται από την «Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στην Αλτσχάιμερ» ένα σύγχρονο πρόγραμμα κατάρτισης για φροντιστές νοσούντων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις βέλτιστες πρακτικές παγκοσμίως και έχει σχεδιαστεί από τον καθηγητή του Κέντρου Αριστείας Ιατρικής Ακριβείας για το Αλτσχάιμερ του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ, Κώστα Λυκέτσο, και τη διδακτική ομάδα της Αντρέα Νέλσον, διευθύντριας προγραμμάτων φροντίδας στο Κέντρο Θεραπείας Μνήμης και Αλτσχάιμερ του Johns Hopkins.

Η νόσος Αλτσχάιμερ θεωρείται η επιδημία του 21ου αιώνα. Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία, ενώ εμπλέκει άνω των 50 εκατ. ατόμων παγκοσμίως, αριθμός που εκτιμάται ότι θα υπερτριπλασιαστεί έως το 2050, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης. Κάθε χρόνο προσβάλλει 7,7 εκατομμύρια ανθρώπους με καταστρεπτικά αποτελέσματα για την υγεία τους και τον οικογενειακό προϋπολογισμό (ετήσιο παγκόσμιο κόστος ένα τρισ. δολάρια, στην Ελλάδα 3 δισ. ευρώ). Στη χώρα μας, που γερνά ραγδαία, ο αριθμός των νοσούντων αναμένεται να ξεπεράσει μέχρι το 2050 τις 400.000 από τις 200.000 σήμερα.

Το πρόγραμμα, το οποίο θα υλοποιηθεί από το Μητροπολιτικό Κολέγιο, μέλος του Εκπαιδευτικού Ομίλου Μητροπολιτικό – ΑΚΜΗ, απευθύνεται και στις δύο κατηγορίες φροντιστών: επαγγελματίες Υγείας (ψυχολόγοι, νοσηλευτές κ.ά.) που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις, και μέλη οικογενειών που φροντίζουν νοσούντες από Αλτσχάιμερ και συναφείς νόσους.

Οι επιστημονικές κατευθύνσεις που έχουν δοθεί αποτυπώνουν τις βασικές αρχές της Ιατρικής Ακριβείας στον χώρο των νευροεκφυλιστικών νόσων, με πρότυπο τα προγράμματα κατάρτισης που εφαρμόζονται στις ΗΠΑ. Με την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, η επιστημονική ομάδα του Μητροπολιτικού Κολεγίου θα προσαρμόσει το εκπαιδευτικό υλικό στις ιδιαιτερότητες και την κουλτούρα της Ελλάδας και θα παρέχει πιστοποιητικό κατάρτισης. 

«Εκατοντάδες χιλιάδες συγγενείς και αμειβόμενοι επαγγελματίες φροντίζουν κάποιον με άνοια στην Ελλάδα. Αυτού του είδους η φροντίδα είναι μια εργασία πλήρους απασχόλησης που διαρκεί μερικές φορές δεκαετίες» σημειώνει στην «Κ» ο καθηγητής Κώστας Λυκέτσος. «Οταν οι φροντιστές εκπαιδευτούν στο πώς να παρέχουν φροντίδα, οι ασθενείς έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, είναι πιο λειτουργικοί και παραμένουν πιο υγιείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αλλά και για τους ίδιους τους φροντιστές είναι τα αποτελέσματα καλύτερα, καθώς η εκπαίδευση παρέχει τη δυνατότητα καλύτερης διαχείρισης της κατάστασης ενώ μετριάζει τις σοβαρές ψυχικές και σωματικές συνέπειες της φροντίδας της άνοιας.

Η συνεργασία μεταξύ της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας κατά της νόσου Αλτσχάιμερ» και του Μητροπολιτικού Κολεγίου έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει σε μέλη οικογενειών και επαγγελματίες μια υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, δοκιμασμένη στον χρόνο. Το πρόγραμμα αποτελεί κρίσιμη συνιστώσα στην αντιμετώπιση της άνοιας στην Ελλάδα. Βασίζεται πάνω στην πραγματική εμπειρία και θα εκπαιδεύσει καταλλήλως δεκάδες χιλιάδες άτομα βελτιώνοντας τη ζωή και την υγεία των ασθενών, των οικογενειών τους και των φροντιστών σε εθνικό επίπεδο» καταλήγει ο κ. Λυκέτσος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT