Πρυτανικές εκλογές στο Πάντειο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

Παρότι οι κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες αποτελούν ένα από τα βασικά εργαλεία μελέτης και ερμηνείας των κοινωνικών εξελίξεων, τις τελευταίες δεκαετίες συρρικνώνονται υπό την «πίεση» των επιστημών τεχνολογίας και υγείας. Και η συρρίκνωση αφορά τόσο τον αριθμό των νέων που τις ακολουθούν όσο και τη χρηματοδότηση που λαμβάνουν. Στο πλαίσιο αυτό, το πλέον εξειδικευμένο ελληνικό πανεπιστήμιο κοινωνικών και πολιτικών σπουδών στην Ελλάδα, το Πάντειο, καλείται να χαράξει την πορεία του. Οι διδάσκοντες του Ιδρύματος θα προσέλθουν σήμερα στις κάλπες για να επιλέξουν τη νέα πρύτανη, η οποία θα πάρει τη σκυτάλη από την κ. Ισμήνη Κριάρη. Υποψήφιες είναι η καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Χριστίνα Κουλούρη (με υποψήφιους αντιπρυτάνεις τους Χαράλαμπο Οικονόμου, Χρίστο Παπαθεοδώρου, Πηνελόπη Φουντεδάκη και τη Μαριάννα Ψύλλα) και η καθηγήτρια Εγκληματολογίας Βάσω Αρτινοπούλου (με υποψήφιους αντιπρυτάνεις τους Γεώργιο-Μιχαήλ Κλήμη, Ευσταθία Λαμπροπούλου, Αντώνιο Ροβολή και Βασίλη Χατζόπουλο).

Πρυτανικές εκλογές στο Πάντειο-1

Από αριστερά, Βασιλική Αρτινοπούλου και Χριστίνα Κουλούρη.

«Το Πάντειο Πανεπιστήμιο βιώνει μια πολλαπλή κρίση τα τελευταία χρόνια: είναι ουραγός στις διεθνείς αξιολογήσεις παρά το υψηλής ποιότητας ακαδημαϊκό προσωπικό του, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά του (κτιριακό, καθαριότητα κ.λπ.), το διοικητικό προσωπικό του μειώνεται συνεχώς, και αναλώνεται σε μια αδιέξοδη εσωστρέφεια. Το πανεπιστήμιό μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, όπου διακυβεύεται το μέλλον του στις επόμενες δεκαετίες αλλά και το μέλλον των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών στη χώρα μας. Χαρακτηριστική είναι η απαξίωση των κοινωνικών επιστημών που φαίνεται εξάλλου και από το γεγονός ότι η διδασκαλία της κοινωνιολογίας καταργήθηκε πρόσφατα από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μια σημαντική οπισθοδρόμηση της χώρας μας σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές. Στο ίδιο πλαίσιο οι ραγδαίες εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον προδικάζουν τον μαρασμό, την περιθωριοποίηση έως και την εξαφάνιση εκείνων των ακαδημαϊκών δομών που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις» παρατηρεί στην «Κ» η κ. Κουλούρη.

«Η αναπτυξιακή πορεία του πανεπιστημίου είναι αδήριτη ανάγκη και θα την υπηρετήσουμε με κάθε μέσο. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση του θεσμικού-κανονιστικού πλαισίου, την ανάπτυξη και την έρευνα, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας, την προστασία της δημόσιας περιουσίας, την προβολή και τη διεθνοποίηση. Οι στόχοι μας είναι ρεαλιστικοί, σαφείς και εφικτοί. Το μοντέλο διοίκησης του πανεπιστημίου που θα ακολουθήσουμε στηρίζεται στη συνεργατικότητα, τη θεσμικότητα, την ισότιμη μεταχείριση και την ισότητα των ευκαιριών, την ενότητα και τη συλλογικότητα σε όλα τα επίπεδα» προσθέτει από την πλευρά της η κ. Αρτινοπούλου. 

Πρυτανικές εκλογές θα γίνουν και στο Χαροκόπειο με μόνη υποψήφια τη νυν πρύτανη Μαρία Νικολαΐδη.

Οι εκλογές θα διοργανωθούν ηλεκτρονικά, για πρώτη φορά, όπως ψηφίστηκε πρόσφατα σε νόμο του υπουργείου Παιδείας. Με το προηγούμενο σύστημα, η ηλεκτρονική κάλπη ήταν η τρίτη επιλογή, στην περίπτωση που δεν ήταν δυνατές οι εκλογές με συμβατικές κάλπες (συνέβη τα προηγούμενα χρόνια όταν φοιτητικές ομάδες κατέστρεφαν τις κάλπες).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT