Μεγάλο ενδιαφέρον δήμων για πολεοδομικά σχέδια

Μεγάλο ενδιαφέρον δήμων για πολεοδομικά σχέδια

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από το 60% των δήμων, αλλά και των δημοτικών ενοτήτων της χώρας, εκδήλωσε ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.

Συγκεκριμένα, εμπρόθεσμα εκδήλωσαν ενδιαφέρον 208 δήμοι, επί συνόλου 330, ζητώντας την εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) σε 627 δημοτικές ενότητες από τις συνολικά 1.044 της χώρας. Εξ αυτών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε άμεση προτεραιότητα για την εκπόνηση ΤΠΣ κατατάχθηκαν 316 δημοτικές ενότητες, σε δεύτερη φάση 197 και σε τρίτη 114.

Με γρήγορους ρυθμούς

«Η ανταπόκριση των δήμων ήταν εντυπωσιακή και δείχνει ότι ο γενικευμένος πολεοδομικός σχεδιασμός αποτελεί αίτημα που έχει ωριμάσει σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το πρόγραμμα θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς, ανά φάσεις των 200 δημοτικών ενοτήτων, προκειμένου να καλύψει όλη τη χώρα.

Οι μελέτες της πρώτης φάσης θα προκηρυχθούν τον Σεπτέμβριο και θα ακολουθήσουν ανά τετράμηνο οι επόμενες φάσεις. Η κλίμακα του προγράμματος υπερβαίνει κατά πολύ οποιαδήποτε ανάλογη προσπάθεια κατά τα τελευταία 40 χρόνια στη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου.

Η προτεραιότητα των δημοτικών ενοτήτων θα καθοριστεί με τον συνυπολογισμό 30 κριτηρίων αναπτυξιακού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού χαρακτήρα, με τη χρήση ειδικών αλγορίθμων. Εχουν ήδη συγκεντρωθεί τα σχετικά δεδομένα, όπως η μεταβολή πληθυσμού, το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα, ο δείκτης αστικοποίησης, η νησιωτικότητα, οι προστατευόμενες περιοχές της φύσης, οι τουριστικές κλίνες, οι άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις, οι κατευθύνσεις των περιφερειακών χωροταξικών πλαισίων, ο υφιστάμενος πολεοδομικός σχεδιασμός, οι ευπαθείς ομάδες.

Επείγουσες ανάγκες

Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα με το πρόγραμμα των ΤΠΣ προχωρεί ο ταχύρρυθμος πολεοδομικός σχεδιασμός ορισμένων περιοχών μέσω Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Τα ΕΠΣ θα αξιοποιηθούν σε περιπτώσεις δήμων με επείγουσες ανάγκες, ύστερα από αίτημα του ίδιου του δήμου.

Πρόκειται, για τους Δήμους Θήρας και Μυκόνου (με πολύ ισχυρές πιέσεις δόμησης και τουρισμού), Μινώα Πεδιάδας (κατασκευή νέου διεθνούς αεροδρομίου) και Ελαφονήσου (που έχει πληγεί από καταστροφική πυρκαγιά). Το εργαλείο του ΕΠΣ έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στο Μάτι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή