ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βαρυμπόμπη: Νεκροί ενώ έψαχναν θησαυρό

Βαρυμπόμπη: Νεκροί ενώ έψαχναν θησαυρό

Για δύο μήνες έσκαβαν την τρύπα μέσα στην οποία τελικά βρήκαν ασφυκτικό θάνατο οι τρεις άνδρες που ανασύρθηκαν νεκροί χθες το πρωί από την Πυροσβεστική. Πρόκειται για ομογενείς από το Καζαχστάν ηλικίας 47, 48 και 58 ετών που, όπως αποκαλύφθηκε, βρίσκονταν σε αναζήτηση θαμμένου θησαυρού στη θέση «Φλόγα» της Βαρυμπόμπης. Για εμπλοκή στην υπόθεση συνελήφθησαν τρία άτομα που εντοπίστηκαν στο σημείο του δυστυχήματος. Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομες ανασκαφές.

Η υπόθεση άρχισε να εκτυλίσσεται αργά τη νύχτα της Πέμπτης, όταν οι τρεις άνδρες, που βρίσκονταν μέσα στο βάθους 8 μέτρων φρεάτιο, σταμάτησαν να δίνουν σημεία ζωής. Οι συνεργοί τους, που παρέμεναν έξω από το αυτοσχέδιο πηγάδι, ανησύχησαν και ειδοποίησαν τις Αρχές. Στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ). Οι πυροσβέστες καταρριχήθηκαν στο φρεάτιο και ανέσυραν αναίσθητους τους τρεις άνδρες. Με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο νοσοκομείο όπου όμως οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό τους. Για την υπόθεση ειδοποιήθηκε η ΕΛ.ΑΣ. και συγκεκριμένα αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής. Ανέκριναν τα τρία άτομα που παρέμεναν στο σημείο και σύντομα κατάλαβαν τι ακριβώς είχε συμβεί.

Συγκεκριμένα, η γυναίκα από τη Μολδαβία και δύο ομογενείς από το Καζαχστάν και το Ουζμπεκιστάν επιβεβαίωσαν ότι οι τρεις νεκροί είχαν διανοίξει το βάθους 8 μέτρων φρεάτιο και συνέχιζαν να σκάβουν πιστεύοντας ότι στο σημείο υπήρχε θαμμένος θησαυρός. Ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν άμεση εμπλοκή στην υπόθεση, παρά μόνον βοηθούσαν τους τρεις φίλους τους, δίνοντάς τους νερό, φαγητό κ.λπ. Ο ιατροδικαστής που κλήθηκε να συνδράμει την έρευνα απέδωσε τον θάνατο των τριών ανδρών σε ασφυξία εξαιτίας των αναθυμιάσεων και της έλλειψης οξυγόνου. Μέσα στο φρεάτιο άλλωστε οι άτυχοι λαθρανασκαφείς είχαν κατεβάσει γεννήτρια προκειμένου να ηλεκτροδοτούν το ηλεκτρικό τρυπάνι που χρησιμοποιούσαν για τη διάνοιξη της τρύπας. Εκτός της γεννήτριας στο σημείο και του αυτοκινήτου που χρησιμοποιούσαν για τη μετακίνησή τους, βρέθηκαν εργαλεία και σκαπτικά μηχανήματα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών οι τρεις νεκροί και οι συνεργοί τους είχαν ξεκινήσει προ διμήνου τις ανασκαφές στο σημείο (σ.σ. βρίσκεται κοντά σε εκκλησάκι της Αγίας Τριάδος) δίχως να γίνουν αντιληπτοί.

Παρόμοια τραγωδία εκτυλίχθηκε πρόσφατα και στο Λουτράκι. Τον Μάιο νεκροί ανασύρθηκαν από σπήλαιο στη θέση Καρμπουνάρι τέσσερις Ελληνες ηλικίας από 35 έως 65 ετών. Και αυτοί φέρονται να βρίσκονταν σε αναζήτηση κάποιου καλά κρυμμένου θησαυρού και να πέθαναν από ασφυξία.