Αντίδραση της Κύπρου για τα πτυχία

Αντίδραση της Κύπρου για τα πτυχία

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίδραση της Κύπρου προκαλεί η απόφαση του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ), που ορίζει ότι για να αναγνωριστούν τα πτυχία εξ αποστάσεως προγραμμάτων πρέπει οι διά ζώσης εξετάσεις να γίνονται στη χώρα όπου εδρεύει το πανεπιστήμιο. Αυτό θα αποτελέσει τροχοπέδη για όσους Ελληνες θέλουν να παρακολουθήσουν εξ αποστάσεως πρόγραμμα ΑΕΙ τρίτης χώρας. Στο θέμα παρενέβη η Σύνοδος Πρυτάνεων των κυπριακών ΑΕΙ, η οποία κάνοντας λόγο για ζημιογόνες συνέπειες σε φοιτητές και πανεπιστήμια, ζητεί την ανάκληση της απόφασης του ΔΟΑΤΑΠ. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε παρέμβαση και του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου προς το αντίστοιχο ελληνικό για το θέμα. Στελέχη του ελληνικού υπουργείου μιλώντας στην «Κ» χαρακτήρισαν την απόφαση «προβληματική», προδικάζοντας αναμόρφωση του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου αναγνωρίσεως πτυχίων, καθώς η απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ βασίστηκε σε ρυθμίσεις νόμων του 2005 και 2019.

Ειδικότερα, η ολομέλεια του Δ.Σ. του ΔΟΑΤΑΠ σε συνεδρίασή της αποφάσισε για τους τίτλους σπουδών εξ αποστάσεως ότι «είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρχουν γραπτές διά ζώσης εξετάσεις για κάθε μάθημα του προς κρίση εξ αποστάσεως προγράμματος. Διά ζώσης προφορική εξέταση είναι αποδεκτή μόνο σε περιπτώσεις παρουσίασης μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών και σε υποστήριξη διδακτορικών διατριβών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η προφορική εξέταση πρέπει να γίνεται διά ζώσης. Σε εξαιρετικές και μόνον περιπτώσεις (π.χ. πανδημία) θα μπορούσε η διά ζώσης εξέταση να υποκατασταθεί από σύγχρονη  τύπου διά ζώσης – τηλε-εξέταση αξιοποιώντας τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το αδιάβλητο της διαδικασίας. Ο τόπος των διά ζώσης γραπτών εξετάσεων και των ομαδικών συναντήσεων, θα πρέπει να είναι στο εξής η έδρα του ΑΕΙ ή οποιοδήποτε άλλο εξεταστικό κέντρο στη χώρα της έδρας του ΑΕΙ».

Παρότι πολλοί Ελληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό –με βάση τα στοιχεία της UNESCO, το 2017 37.484 Ελληνες ήταν για σπουδές στο εξωτερικό– έως τώρα στα κυπριακά ΑΕΙ πολλοί επέλεγαν τις εξ αποστάσεως σπουδές.

Ετσι, για το θέμα η Σύνοδος Πρυτάνεων των κυπριακών ΑΕΙ, κατόπιν έκτακτης συνεδρίασής της παρουσία του υπουργού Παιδείας, ανακοίνωσε ότι «η απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ δεν “επικαιροποιεί” απλώς, αλλά μεταβάλλει ριζικά το πλαίσιο αναγνώρισης τίτλων σπουδών που αποκτώνται με σπουδές εξ αποστάσεως, σε βαθμό τέτοιο που πρακτικά καθιστά απαγορευτικές τις εξ αποστάσεως σπουδές στους φοιτητές που επιθυμούν την αναγνώριση του τίτλου σπουδών τους στην Ελλάδα και ότι ελέγχεται ως προς τη νομική της ισχύ έναντι τόσο της ελληνικής όσο και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ως δυνάμει πολλαπλώς παραβιάζουσα βασικές αρχές του Δικαίου και ως υπερβαίνουσα τις εκ του νόμου κατ’ εξουσιοδότηση αρμοδιότητες του Δ.Σ. του ΔΟΑΤΑΠ». Επίσης, η Σύνοδος συμπλήρωσε ότι «η απόφαση είναι παιδαγωγικά, ακαδημαϊκά και κοινωνικά πολύ προβληματική και είναι πλήρως αντίθετη με τις πρακτικές που υποστηρίζει το European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQA)». Μάλιστα, εκτός από την άρση της απόφασης, η Σύνοδος Πρυτάνεων Κύπρου ζήτησε τη στήριξη της ελληνικής Συνόδου, η συνεδρίαση της οποίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα με τη συμμετοχή και της ηγεσίας του υπ. Παιδείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή