ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προληπτικά τεστ στους εργαζομένους των συγκοινωνιών

Προληπτικά τεστ στους εργαζομένους των συγκοινωνιών

Με αυξημένα τεστ για κορωνοϊό στο προσωπικό σε μετρό, ηλεκτρικό, τρόλεϊ, αστικά λεωφορεία και τραμ προετοιμάζονται οι ΣΤΑΣΥ για την προσεχή περίοδο κατά την οποία αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα η επιβατική κίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το τέλος των διακοπών και η επιστροφή στην κανονικότητα για τους ρυθμούς της πόλης σηματοδοτούν την αύξηση στις μετακινήσεις. Ετσι, από την πλευρά των ΣΤΑΣΥ ελήφθη η απόφαση, προκειμένου να διασφαλισθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο η υγεία τόσο των εργαζομένων όσο και του επιβατικού κοινού, να γίνονται προληπτικά τεστ στους εργαζομένους που επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές οι οποίες θεωρούνται επιβαρυμένες επιδημιολογικά, καθώς εκεί έχουν καταγραφεί αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού. Για τον προσδιορισμό των περιοχών αυτών υπάρχει διαρκής συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, που προβαίνει στις σχετικές ανακοινώσεις.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα καλούνται να συμπληρώνουν ερωτηματολόγιο σχετικά με την άδειά τους και τις περιοχές που επισκέφθηκαν, καθώς και να απαντούν σε ερωτήματα για πιθανά «ύποπτα» συμπτώματα που εμφάνισαν οι ίδιοι ή πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός τους. Με βάση τις απαντήσεις θα αποφασίζεται εάν θα πρέπει να υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο ή όχι. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει, εφόσον έχουν παρουσιάσει κάποιο ύποπτο σύμπτωμα ή  έρθει σε επαφή με ύποπτο κρούσμα να μην προσέρχονται στην εργασία τους και να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών.

Ασυμπτωματικοί χρήστες

Την ίδια στιγμή, θα συνεχισθούν το αμέσως επόμενο διάστημα οι εντατικοί έλεγχοι στα μέσα μεταφοράς για τη χρήση μάσκας από το επιβατικό κοινό, όπως προβλέπεται από τις συστάσεις των ειδικών. Μάλιστα, καθώς στη δεδομένη συγκυρία ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού είναι αυξημένος, ενώ οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μετάδοση από ασυμπτωματικούς χρήστες, η χρήση μάσκας συστήνεται ως το πλέον πρόσφορο μέτρο αυτοπροστασίας στις μετακινήσεις με συγκοινωνιακά μέσα.

Από τις επόμενες ημέρες αναμένεται σταδιακά να αυξηθεί η συχνότητα των δρομολογίων, καθώς ενισχύεται ο αριθμός όσων επιστρέφουν στα αστικά κέντρα, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η αυξημένη ζήτηση. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του εφετινού καλοκαιριού τα δρομολόγια ήταν αυξημένα σε σχέση με προηγούμενα έτη, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός κατά τις μετακινήσεις. Προκειμένου αυτό να καταστεί εφικτό, είχε γίνει αναστολή αδειών εργαζομένων στις συγκοινωνίες.

Βεβαίως, οι δυνατότητες για αύξηση των δρομολογίων είναι πολύ συγκεκριμένες, ιδιαίτερα στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, όπου ο στόλος θεωρείται γηρασμένος και πολλά οχήματα έχουν παροπλισθεί, ενώ είναι γνωστά τα προβλήματα εξαιτίας δυσκολιών στη συντήρηση και την προμήθεια των αναγκαίων ανταλλακτικών τα τελευταία χρόνια.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής αποφασίσθηκε πρόσφατα η άμεση προμήθεια 300 λεωφορείων με διαγωνισμό ο οποίος αναμένεται να τρέξει μέσα στον επόμενο μήνα, ενώ σε ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ θα γίνουν συνολικά 655 προσλήψεις.