ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τσαβούσογλου: Να εγκαταλείψει τη μαξιμαλιστική προσέγγιση η Ελλάδα

Τσαβούσογλου: Να εγκαταλείψει τη μαξιμαλιστική προσέγγιση η Ελλάδα

Η Τουρκία προειδοποίησε σήμερα την Ελλάδα να μην κλιμακώσει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδάλλως δεν θα διστάσει να κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο», αναφέροντας, παράλληλα, ότι επιθυμεί να επιλύσει το ζήτημα μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι ένας διάλογος δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει εκ των προτέρων «ελληνικές προϋποθέσεις».

«Όμως, όταν μια πλευρά ξεκινά να θέτει προϋποθέσεις, τότε υπάρχουν πολλά πράγματα που θα προτείνουμε και εμείς. Πριν από οτιδήποτε άλλο, η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τη μαξιμαλιστική της προσέγγιση», δήλωσε.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο χωρίς δισταγμό», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με το Reuters, τα λεκτικά «αγκάθια» μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας έχουν παρασύρει την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες γειτονικές χώρες στην αντιπαράθεση.

Επιπλέον, σύμφωνα με το πρακτορείο, η Γερμανία έχει παροτρύνει σε αποκλιμάκωση, προειδοποιώντας την Άγκυρα και την Αθήνα ότι αν δεν συμβεί αυτό, υπάρχει το ρίσκο στρατιωτικής σύγκρουσης.

Χ. Μάας: Υπάρχει ετοιμότητα για διάλογο από όλες τις πλευρές

Η Ελλάδα και η Τουρκία είπαν σήμερα στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας ότι δεν θέλουν να επιλύσουν τη διαμάχη τους για την ανατολική Μεσόγειο με στρατιωτικά μέσα, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός, σημειώνοντας ότι υπάρχει ετοιμότητα για διάλογο.

«Ακούω από όλες τις πλευρές ότι υπάρχει ετοιμότητα για διάλογο και γι ‘αυτό το λόγο τον θεωρούμε εφικτό», δήλωσε ο Μάας σε συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά από προηγούμενη επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα.

«Παραμένω πεπεισμένος ότι εάν και οι δύο πλευρές ξεκινήσουν άμεσες συνομιλίες με ειλικρινείς προθέσεις, μπορούμε να βρούμε μια λύση που να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Συμπλήρωσε ότι οι δεσμοί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας βρίσκονται σε σταυροδρόμι και θα αποσαφηνιστεί μέχρι το τέλος του έτους προς τα που βαίνουν οι σχέσεις των δύο πλευρών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, Anadolu

Διαβάστε επίσης 

Ο Ερντογάν δείχνει το Ορουτς Ρέις ως εμπροσθοφυλακή του τουρκισμού